Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hon vill ta krafttag mot hoten och våldet i skolan – ”Fått ett enormt gensvar”

12 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster. en pojke sitter vid skåp i skolan, till höger, författaren och debattören Malin Meekatt Birgersson.
Pojken på genrebilden har ingen koppling till texten.
Författaren och debattören Malin Meekatt Birgersson har översköljts med reaktioner efter att ha satt ner foten om hoten, mobbningen, våldet och de starkt nedsättande kommentarerna som blivit vardag i många av landets skolor. ”Skolledning och politiker måste sluta blunda för verkligheten”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var i ett uppmärksammat inlägg på facebook som Malin Meekatt Birgersson först beskrev sin 14-årigas dotters vardag i skolan. Dottern, som precis börjat högstadiet, hade blivit kallad ”horunge” tre gånger samma dag.

Då kände Malin att det fick vara nog och formulerade sina tankar.

”Mammahjärtat brister och jag vill gå in och vända upp och ner på en hel kommun!! Men jag sansar mig och kommer kämpa med ALLT jag har för att få ett slut på detta klimat i skolan”.

Det ledde sedan till en artikel i Hallandsposten och vidare till en debattartikel i Aftonbladet som blev viral.

Och det var ingen vacker läsning.

Med rubriken Nog nu – ni kallar inte min dotter ”horunge” beskriver hon hur eleverna dagligen utsätts för djupt nedsättande ord som ”jävla horunge”, ”bög” och ”fitta” och mycket annat. Eleverna är så vana att få höra glåpord att de inte ens reagerar längre.

Annons

Även våld förekommer.

Redan första veckan i skolan fick Malin Meekatt Birgersson ett mejl från skolan om att en lärare hade blivit misshandlad.

Se också: 5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxt

5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxtBrand logo
5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxt

Mediernas strålkastarljus har fortsatt söka upp henne och på tisdagen intervjuades hon också av Morgonstudion i SVT där hon uttryckte att det knappt finns någon respekt mellan elever och till lärarna.

Fått stor respons

Sedan hennes medverkan i tidningar och tv har hon tagit emot hela 1500 mejl på tre dagar. Och det fortsätter strömma in, berättar hon för Allas.se.

Annons

– Jag har fått ett enormt stort gensvar ifrån andra föräldrar som kämpar dagligen med detta. Mobbningen i skolorna och det fruktansvärt hårda klimatet är en akut situation och nu har någon vågat ta ton.

Det är även många lärare som har skrivit till henne och beskrivit sin arbetsmiljö. Hur de kämpar utan stöd uppifrån och många väljer att sluta. Pedagogerna uttrycker att de har i princip en omöjlig uppgift på många skolor. Förtvivlade föräldrar har också hört av sig precis som elever som tackat för att hon belyser ämnet och för deras talan. De uttrycker att de inte vågar gå till skolan och vissa skriver till och med att de inte vill leva längre.

Varför tror du att det har blivit så här i skolan?

– I grunden handlar det såklart om ett föräldraansvar. Vi har alla ansvaret att uppfostra våra barn och lära dem rätt från fel, att ha respekt och sköta sig. Vi har politiker som prioriterar fel. Man fyller på med stora klasser utan att ta hänsyn till olika barns behov. Man ger inte lärarna det stöd och de resurser som behövs för att driva undervisning och man förväntar sig att lärarna ska leka ordningsvakter i skolan.

Annons

Hon anser att lärarna behöver stöd ifrån föräldrarna men framförallt uppifrån.

– Skolledning och politiker måste sluta blunda för verkligheten och börja agera. Det finns regler, värdegrunder och lagar och precis som på vilken annan arbetsplats som helst måste detta följas. Detta är våra barns och våra lärares arbetsmiljö. Ingen annan arbetsplats hade tillåtit ett sådant klimat.

Vilken konkret förändring vill du se i skolans värld?

- Jag vill se fler vuxna förebilder i skolan. Jag vill höja statusen på läraryrket och få in fler kvalificerade lärare som kan och vågar vara just det - lärare. Jag vill se mer stöd och resurser som möjliggör en trygg arbetsmiljö som är grunden för lärandet.

Uppmanar skolledare till handling

Hon vill också se att skolledare vågar agera och varna eller anmäla och vid behov stänga av de elever som visar att de inte klarar av att uppföra sig.

Annons

– Ett par elever ska inte få förstöra för en hel klass. Våra barn har rätt att få bästa möjliga förutsättningar att lämna grundskolan med gymnasiebehörighet och dagens klimat i skolan omöjliggör detta.

Nu har du tagit strid och fått enormt stöd något alla vill: En skola där eleverna ska bemöta varandra och lärarna med respekt. Hur länge tänker du fortsätta kämpa för det?

– Jag ger mig inte. Vi SKA ha till en förändring. Jag kommer aldrig sluta slåss för våra barn!

Se också: Kakan Hermansson om tuffa tiden i skolan

Kakan Hermansson om tiden som tonåring: "Jag grodde ett enormt självhat"Brand logo
Kakan Hermansson om tiden som tonåring: "Jag grodde ett enormt självhat"
Annons