Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Maria Sveland om bikinimodet: ”Flashar könet med blygdläpparna fladdrandes”

02 jun, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns en skärmdump på fyra olika bikinitrosor med väldigt smal gren. Till höger en porträttbild på journalisten och författaren Maria Sveland som tittar in i kameran.
När journalisten och författaren Maria Sveland letade badkläder på nätet blev hon minst sagt chockad över vissa av sökresultaten.
”På riktigt, har de som designar såna här bikinitrosor nånsin sett ett kvinnligt könsorgan?”, skriver hon på Instagram.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommaren är här och vi är nog många som har börjat spana på nya badkläder för året. Journalisten och författaren Maria Sveland är en av oss som i år tänkte satsa på en ny bikini. Men hittills har inte shoppingen gett det utfall hon hoppats på. I stället har hon ramlat över flera bikinitrosor som är så smala att det faktiskt är svårt att förstå hur en vuxen kvinna ska få plats i dem.

Se video: Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläderBrand logo
Se video: Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

På Instagram skriver Maria om sitt fynd på ett lika delar humoristiskt och kritiskt sätt. Det är designen på trosorna, som alla har väldigt smal gren, som hon ifrågasätter.

”Googlar bikinis till sommaren och hittar bland annat dessa. Hm. Svårt att välja vilken färg som passar bäst ihop med blygdläpparna som kommer hänga ut på på varsin sida om den supersmala remsan som är tänkt att täcka könet”, skriver hon i inledningen av inlägget.

Annons

Ifrågasätter de som designat trosorna

På bilden till inlägget syns fyra olika bikinitrosor, alla i stringmodell och med en väldigt smal gren framtill. Maria Sveland ställer sig frågan om de som designar sådana här badkläder faktiskt vet hur den kvinnliga kroppen ser ut:

”På riktigt, har de som designar såna här bikinitrosor nånsin sett ett kvinnligt könsorgan? Tror de på allvar att en kvinna över 10 år som inte gjort en brazilian wax och tre blygdläppsförminskningar kan ta ett enda normalt steg på stranden i dessa utan att allt liksom trillar ut?”.

”Fatta nakenchocken på stränderna”

Till sist uppmanar hon, något skämtsamt, sina följare att göra gemensam sak med henne och faktiskt köpa de trådsmala bikinitrosorna för att orsaka en ”nakenchock” på landets stränder i sommar:

Annons

”Antar att jag liksom de flesta andra som letar bikinis och råkar se dessa kommer välja andra mer stadiga alternativ, men egentligen borde vi göra precis tvärtom och välja dessa. Fatta nakenchocken på stränderna i sommar när en massa kvinnor springer runt och flashar könet med blygdläpparna fladdrandes i sommarsolen. Tillbakakaka in your face”.

Stort engagemang bland följarna

Inlägget har fått över 9 000 gillamarkeringar och kommentarerna har vällt in. Journalisten och programledaren Carina Bergfeldt skriver så här i en kommentar: Faktiskt sjukt rolig bild jag fick framför mig nu. Reclaim the blygdläppar”.

Konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter kommenterar: ”Word”.

En annan av Maria Svelands följare skriver ironiskt: ”Men Maria, nu har du missförstått! Kvinnor/tjejer/flickor ska inte ta några normala steg på stranden, de ska inte heller spela beachvolley, leka, bygga sandslott eller kasta sig i vågor. De ska sitt-ligga snyggt i en väl planerad, utarbetad och inrepeterad position och hålla koll på att håret, sminket och mini-bikinin sitter attraktivt”.

Annons

Skarp kritik mot trosföretagen

Det här är inte första gången som det rådande trosmodet leder till kritik. År 2020 kritiserade Petra Sjölander trosindustrin för att göra trosor som var så smala i grenen att snippan inte fick plats. I samma veva gick youtubern och entreprenören Therése Lindgren ut och riktade skarp kritik mot trosföretagen.

– Det känns som om hela underklädesbranschen är omodern. Om man tittar på underklädsreklam för 30 år sedan och underklädsreklam i dag har det inte hänt någonting, varken med modeller eller passform. Jag är så besviken på det. Därför undrar jag om det verkligen är kvinnor som jobbar med det här eller om det bara är män, sa hon då till allas.se.

Annons