Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Marie Sundberg ordnade jul för ensamma mammor

22 nov, 2020 
birgitta lindvall wiik
Marie bär rock och lång halsduk, sonen röd och vit-randig mössa och vinterjacka och i bakgrunden syns snöklädda träd och hus med snö på taken.
Marie har bjudit in ensamstående mammor och deras barn att fira jul tillsammans med henne och sonen Liam.
Hennes barndoms jular var fyllda av fylla, bråk och en värkande klump i magen. Nu vill Marie skapa kärleksfulla julminnen, både för sitt eget och andras barn. Därför öppnar hon sitt hem för ensamma mammor och deras barn för ett julfirande tillsammans med henne och sjuårige sonen Liam.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Barnens ögon tindrar och förväntan är stor när den bullrige, varma jultomten med det gråsprängda skägget knackar på dörren till lägenheten i Boden, i Norrbotten. Barnaskaran följer tätt efter tomten in till vardagsrummet där granen och klapparna väntar.

Fanny, 15, Ellen, 13, Liam, 7, Arvid, 7 och Edvin, 7, väntar spänt på vem som ska få den första klappen. Det är precis som det brukar vara på julafton. Men för sjuårige Edvin är det här en alldeles speciell händelse. Det här är den allra första gången en tomte kommer för att besöka honom.

– När hans mamma beskrev sin livssituation var det som om hon berättade om mig själv och min situation för några år sedan. Jag blev väldigt tagen av hennes berättelse och det är självklart att jag vill hjälpa med det lilla jag kan, säger Marie Sundberg, 35.

Marie och sonen Liam busar i snön med Edvin som har tomteluva på sig.
Marie, sonen Liam och Edvin tar en buspaus utomhus under julfirandet.

Inlägg på Facebook om att fira jul ensam

Det är tack vare henne Edvin alldeles snart får öppna julklappar med saker som han önskat sig. Några veckor före jul skrev Marie en ovanlig inbjudan som hon publicerade i två lokala grupper. Den kom att få en stor spridning på Facebook.

Annons

”Tänker på alla dessa barn som aldrig får fira någon jul på grund av föräldrars ekonomiska sits och hade verkligen velat göra något åt detta. På julafton så är vi tyvärr inte tillgängliga, men tänker att jag kan anordna en ”lilla julafton” den 22/12 för någon som behöver detta. Lite julmat, tomte, någon julklapp och sällskap. Känner ni någon som är i behov av detta? Be dem skicka personligt meddelande till mig där de, kortfattat, förklarar deras situation samt ålder på barn och hur många de är i familjen.”

Se också: Henrietta trodde pappan skulle döda hennes mamma

Henrietta trodde pappa skulle döda mammaBrand logo
Henrietta trodde pappa skulle döda mamma

Meddelandet fortsätter:

”Det som skrivs till mig om familjens situation stannar hos mig. Ensamstående mammor prioriteras, då jag av förklarliga skäl inte släpper in främmande män i mitt boende. Till er som inte känner mig så kommer lite snabb fakta: vår ”lilla jul” firas hemma hos mig och min son (7år). Vi bor i Boden tillsammans med en kanin och en sköldpadda. Vi bjuder på mat/godis/fika/julmust/glögg (alkoholfri såklart). Det kommer att finnas åldersanpassade julklappar och mat kan självklart allergianpassas. En tomte kommer att dyka upp vid 18.30 och stannar så länge vi önskar.”

Annons

Jag hade aldrig någonsin kunnat föreställa mig vilket gensvar jag skulle få

– Jag hade aldrig någonsin kunnat föreställa mig vilket gensvar jag skulle få! Det var många som hörde av sig, men jag fastnade för Edvins mammas svar. Hon är långtidssjukskriven och utförsäkrad utan ersättning. Alltså helt utan inkomst. Hon skrev att Edvin bara har henne, mormor och en storasyster som firar jul hos sin pappa. Eftersom mamman är utbränd och orkeslös är det Edvins mormor som för det mesta tar hand om honom och det är också hon som är här med Edvin nu, säger Marie och berättar att hon själv var i precis samma situation när hon var långtidssjukskriven för sina reumatiska besvär.

– Jag vet hur tufft det är att vända på varenda krona, säger Marie som trots knappa omständigheter alltid prioriterat att fira jul med sin son.

Fylla och slagsmål på julen

Marie bestämde tidigt att Liams jular skulle vara magiska – och inte skräckfyllda som många av hennes egna jular var som barn.

Annons

– Jag växte upp med en pappa som var alkoholist och narkoman och för mig var jularna med honom skräckfyllda. Det var alltid fylla och slagsmål, riktigt rädd blev jag de gånger när även skjutvapen togs fram, säger Marie och berättar om åtskilliga gånger när hon mitt i natten, under stort hemlighetsmakeri, fått åka till kvinnojourens skyddade bostäder tillsammans med sin mamma.

När föräldrarna skilde sig fortsatte Marie att fira varannan jul med sin pappa. Det var jular hon firade med en värkande klump i magen. Hos pappa var jularna allt annat än barnens högtid.

Jag kunde få en antirynkkräm när jag var sex år. Det var saker som han stulit

– Visst hände det att pappa kunde ge mig julklappar. Jag kunde få en antirynkkräm när jag var sex år. Det var saker som han stulit, säger Marie och konstaterar att hon hatat julen under större delen av sitt liv.

– Det blev inte bättre när min elva år äldre bror, som varit min stora trygghet under uppväxten, dog en decemberdag. Hans skoter kraschade med ett träd. Det gav mig ännu en anledning att må dåligt i december. Ja, mina minnen från jultiderna var allt annat än ljusa.

Tomten går genom ett snöklätt bostadsområde för att dela ut julklappar hemma hos Marie.
Äntligen kommer tomten!

Magiska jular åt Liam

Det var när Liam föddes för sju år sedan som hon bestämde sig för att skapa glimrande jular och magiska minnen åt sin lille son. Han skulle få allt det hon själv aldrig fick. Liam skulle aldrig behöva uppleva fylla, bara kärlek och värme och det är något hon önskar att alla barn skulle få.

Annons

– Jag brinner för utsatta barn och ungdomar. Om jag kunde skulle jag hjälpa hela världen, men det går ju inte. I många år har jag lämnat in klappar till olika insamlingar och hjälporganisationer. Nu, när jag har jobb och tjänar pengar, ville jag göra något mer, säger Marie och berättar att hon arbetar som trygghetspedagog på en skola.

Förutom Edvin och hans mormor var också en ensam mamma med tre barn inbjudna hit för att fira jul. Det var en utvisningshotad familj, som aldrig varit med om fira högtiden.

I ett julpyntat vardagsrum med tänd julgran i ett hörn sitter tomten på en stol och har plockat upp en julklapp ur säcken som han läser på tillsammans med Liam.
Dags för julklappsutdelning.

– Tyvärr slutade mamman svara på mina meddelanden dagarna innan jul. Jag tror att de hann utvisas och det känns så jobbigt att tänka på.

Annons

Vänner hjälpte till

När Marie publicerade sin inbjudan på Facebook kontaktades hon direkt av vänner som erbjöd sig att vara tomte och att hjälpa till på andra sätt under firandet. Några swishade också små bidrag till kostnaderna, men i huvudsak har Marie betalat för festen ur sin egen börs.

Mari Ahlström, 36, säger att hon själv länge tänkt att hon skulle vilja göra något liknande, men inte kommit till skott.

– Därför ville jag gärna hjälpa Marie. Jag och mina barn har varit här hela dagen och förberett mat och godsaker tillsammans med henne och Liam. Det är lika roligt för oss som för gästerna.

Det är inte bara för Edvin som detta är en speciell dag. Även Liam har längtat och väntat på att få leka med den jämngamle pojken. Edvin välkomnades med ett handritat julkort och sedan var leken snabbt igång.

Annons

Det värmer hjärtat att se hur roligt de har tillsammans

– Liam har planerat för den här dagen länge, han har sagt att han vill spela, leka och ha jättekul. Pojkarna fann varandra direkt. Det värmer hjärtat att se hur roligt de har tillsammans, ler Marie.

Edvins mormor, som väljer att vara anonym, kan inte annat än instämma.

Julklappsöppning pågår och Edvin ler när han öppnar sin klapp som är inslagen i silverfärgat julklappspapper med svarta granar på.
Edvin ler när han öppnar sin julklapp.

– Den här dagen har varit speciell både för Edvin och för mig. Eftersom hans mamma varit sjuk och kraftlös i flera år så finns det inte mycket pengar i familjen. Jag är pensionär och har heller inga tillgångar att ta av. En sådan här dag betyder mycket för oss båda, säger Edvins mormor som är både glad och tacksam för Maries initiativ.

Annons

Delar ut julklappar

Veckan före julfirandet har förberedelserna pågått under varje ledig stund. Marie och Liam har bakat pepparkakshus, pyntat två granar och förberett julmaten. Marie har köpt julklappar och slagit in dem och stämt av tid med tomten. Och nu sitter han på en stol, intill granen i vardagsrummet och skrockar och skojar med barnen. ”Till tomten från Liam” och ”Till tomten från Edvin” läser han på paketen innan barnen protesterar och ber att själva få läsa vad det står på dem. Tomten har ju vänt på namnordningen! Paketen är till dem!

Det blir mycket skratt och skoj under paketutdelningen och Liam gläds åt en discokula, medan Edvins ögon tindrar åt den radiostyrda bil som finns i det första paketet. I det andra gömmer sig en ficklampa, precis som han önskat sig! När tomten läser upp Edvins namn en tredje gång skuttar han glatt fram för att hämta paketet. Där finns en mjuk, liten tomte och ett julkort med texten: ”Denna lille tomte ville komma till en pojke som inte träffat honom förut. Denna lille tomte kommer alltid att finnas med dig, han vill att du tar hand om honom och vårdar honom. Om du vill kan du alltid berätta hemligheter för honom, han kommer aldrig att föra hemligheterna vidare. Han kommer att vara din bästa vän genom livet. Hoppas du har en fantastisk dag och att hela nästa år blir ett riktigt roligt år. Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År”.

Edvin kramar tomten och Marie står bredvid och ler.
Edvin ger tomten en kram innan han ska gå.

Marie ler när hon ser att julklapparna är uppskattade. Hon har lyckats med sitt mål att skapa en glad och kärleksfull dag för både sitt eget och andras barn. När tomten kramat barnen farväl fortsätter lekarna, både inomhus och ute i den gnistrande vita snön, innan det är dags för gästerna att åka hem. Det är en lycklig mor och son som plockar undan efter julfirandet i deras bostad.

Annons

När det lite senare under kvällen plingar till i Maries mobil blir hennes ögon tårblanka när hon läser meddelandet från Edvins mamma: ”Jag pratade just med Edvin och han var supernöjd, sa att det var den bästa dagen. Tack snälla du för att han fick komma. Mamma hade också trevligt, hon tyckte att ni var så fina och att Liam var supermysig. Stor kram och jag önskar er en fantastiskt fin jul och ett gott nytt år. Din karma lever du länge på!”

Fotnot: Det här reportaget gjordes innan coronapandemin spridit sig till Sverige.

Annons