Casey Anthony blev ”mest hatade mamman” i USA när dottern dog

Casey Anthony som misstänkes för mordet på sin dotter Caylee Anhony 2011 men friades.

Foto: TT

När hon friades från mordet på sin dotter 2011 var hon hatad av hela USA. Nu blir Casey Anthony privatdetektiv.

Under sex veckor från maj till juli 2011 hölls en av Amerikas mest uppmärksammade mordrättegångar i Orlando, Florida då Casey Anthony åtalades för att ha mördat sin tvååriga dotter Caylee. Casey var bara 19 år gammal då hon i augusti 2005 födde sin dotter Caylee.

Hennes relation till dottern beskrevs av släkt och vänner som nära och kärleksfull den första tiden. Den unga mamman bodde hemma hos sina föräldrar föräldrarna George och Cindy med flickan och det var Cindy som den 15 juli 2008 anmälde sitt barnbarn försvunnet då hon inte sett Caylee på en månad.

Luktade lik i Casey Anthonys bil

Det luktade dessutom lik när hon öppnade bakluckan på dotterns bil.

Från början hade Casey sagt till sin mor att de varit på semester, och när hon kommit hem utan dottern hade hon sagt att flickan var hos en barnvakt. Men samma dag som Cindy gjorde sin polisanmälan hade hon fått veta att Casey inte sett Caylee på flera veckor. Följande dag greps Casey Anthony och när polisen undersökte hennes bil kände de stanken av förruttnad människokropp.

I förhör sa Casey först att Caylee kidnappats av en barnflicka den 9 juni och att hon sedan dess själv hade lagt all tid på att leta efter dottern.

Dottern Caylee hade aldrig någon barnflicka

Det visade sig dock snart att Caylee aldrig haft någon barnflicka. Casey hade dessutom inte bryt sig ett dyft om dottern, utan varit ute och festat när hon inte varit hemma. Men tvååringen var spårlöst försvunnen. Under de kommande månaderna hjälpte därför hundratals människor till i sökandet efter henne, men helt utan resultat.

Minnesceremoni för Caylee Anthony

Morföräldrarna Cindy och George på an minnesceremoni för barnbarnet Caylee.

Foto: TT

Casey tvingades slutligen erkänna att hon ljugit för polisen. I oktober 2008 åtalades hon för mord, men det dröjde till den 11 december 2008 innan barnets skelett hittades inlindat i en filt och gömt i ett par väskor i skogen några hundra meter från familjens bostad. Någon hade dessutom tejpat för Caylees mun och näsa med silvertejp. Förmodad dödsorsak var kvävning.

Casey åtalades nu för mord och sex andra brott, och åklagaren yrkade på dödsstraff. När rättegången väl inleddes i maj 2011 var mediebevakningen massiv. Utanför domstolen i Orlando stod hundratals människor i kö varje morgon för att få plats i åhörarplatserna. Miljoner amerikaner följde dessutom mediernas rapportering och den direktsända rättegången.

Åklagaren: Dottern kvävdes av sin mamma

Åklagaren hävdade att Casey hade sövt tvååringen med kloroform innan hon kvävt henne genom att tejpa igen munnen och näsan med silvertejp. Motivet till att mörda Caylee var att flickan hindrat henne från att festa med pojkvännen.

Kändisadvokaten Jose Baez

Stjärnadvokaten Jose Baez skötte Caseys försvar i rätten. På bilden är det dock Aaron Hernandez han företräder.

Foto: TT

Förutom att Casey fortsatt partaja konstant efter Caylees död hade hon inte under de två och ett halvt år hon suttit fängslad brytt sig nämnvärt om dotterns död. Caseys advokater å sin sida menade att barnet drunknat i familjens swimmingpool och att morfar George, en före detta polis, fått det att se ut som mord. Advokaterna påstod att det var han som hade tejpat för barnbarnets mun och dumpat henne i skogen efter drunkningsolyckan.

De fortsatte med att förklara att anledningen till att Casey levt ett ansvarslöst liv var att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp av pappan.

Självklart nekade George till motanklagelserna och åklagaren avfärdade försvarets hypoteser som totalt absurda med den enkla invändningen: Ingen är så dum att den försöker få en olycka att se ut som ett mord.

Försvaret ogiltigförklarade vittnesmålet

En vetenskapsman som åklagarsidan kallat in styrkte dessutom att luftmolekylerna i bakluckan på Caseys bil innehöll partiklar från en förmultnad kropp. Försvaret lyckades emellertid ogiltigförklara det vittnesmålet eftersom undersökningsmetoderna var oprövade.

Casey Anthony i rätten

Casey Anthony får råd av sin advokat under rättegången mot henne.

Foto: TT

I media kallades Casey för ”USA:s mest hatade mamma”. En orsak till det var att hon under rättegången blev flera gånger om blev påkommen med direkta lögner. En annan var att det kom fram pikanta detaljer som att Casey fyra dagar efter dotterns död stått och lett brett och försökt se sexig ut då hon deltagit i en ”hot body”-tävling på en restaurang.

Hatet växte hos tittarna hemma i tv-sofforna, men åklagaren kunde omöjligt presentera några säkra bevis på att Casey hade mördat sin dotter. Allt han hade var ett antal hypoteser. Och i brist på bevis friades till sist Casey från mordet på sin dotter den 5 juli 2011.

Däremot dömdes hon för fyra fall av mened och straffades med sammanlagt fyra års fängelse. Men tiden i häkte drogs naturligtvis av från straffet, och eftersom hon uppfört sig väl släpptes hon till sist ut från fängelset som en fri kvinna redan den 17 juli. Hon hade då bara spenderat tolv dagar i fängelse efter att rättegången var över.

Se också: 4 kriminalfall som skakade världen

Trots att hon friades var det få amerikaner som trodde på att Casey var oskyldig. Jurymedlemmen Jennifer Ford, 41, berättade om sina känslor för ABC News en kort tid efter rättegången:

– Jag tror inte att hon är oskyldig på något vis, men det finns inte tillräckliga bevis. Det går inte döma den som inte bevisats vara skyldig.

Jennifer fortsatte:

– Folk undrar varför juryn inte pratade med media direkt efter att domen avkunnats. Det var därför att vi mådde så illa över att ha tvingats fria henne. Vi grät allihopa, inte bara kvinnorna i juryn.

Amerikaner hatar fortfarande Casey Anthony

Miljontals amerikaner som följt rättegången hyser än idag en enorm avsky för Casey. Så trots att hon på pappret är fri kommer hon kanske aldrig kunna leva ett helt normalt liv igen. Och efter advokaternas anklagelser mot pappan har hon inte ens familjens stöd längre. Nio år efter domen, 2017, intervjuades den då 30-åriga Casey Anthony av nyhetsbyrån AP.

Casey Anthony släppt ur häktet

Casey med försvarare efter att ha blivit friad för mord.

Foto: TT

I intervjun säger hon bland annat att hon förstår varför folk har så starka åsikter om henne, men uppger samtidigt att hon är lycklig och har lagt rättegången bakom sig. Numera bor Casey i ett hus i Florida som ägs av privatdetektiven Patric McKenna.

Han var ledande i hennes försvar, en roll han även hade i en annan uppmärksammad amerikansk rättegång, den som hölls mot O J Simpson, 1995. Casey ägnar mycket tid åt att fotografera, men förutom drömmarna om att bli proffsfotograf försörjer hon sig genom att göra småjobb åt McKenna som researcher på internet och i sociala medier.

Casey Anthony vill bli privatdetektiv

I framtiden hoppas hon själv kunna skaffa licens som privatdetektiv:

– Jag älskar att jag har ett unikt perspektiv i rättsfall och hoppas kunna göra samma sak för andra, som det jag själv fick hjälp med i rätten.

För Casey hävdar fortfarande att hon är oskyldig och inte har en aning om hur dottern dog. Hon håller upp ett foto av Caylee och säger:

– Caylee skulle ha varit 12 nu och hon skulle varit en tuff tjej. Jag brukar tänka att hon skulle gilla klassisk rock och hålla på med en massa sporter.

Hon erkänner att hon själv ljög om en väldig massa i polisförhören, men konstaterar att det berodde på den press hon befann sig under:

– Jag hatar att behöva säga det, men även om jag sagt allt jag sa till min psykolog till polisen, så tror jag att jag hade hamnat i samma situation. För poliser tror på andra poliser.

Casey fortsätter:

– Poliser ljuger också för folk varje dag. Jag är bara en stackars idiot som var dum nog att erkänna mina lögner.

Hon avslutar med att säga:

– Jag bryr mig inte ett skit om vad folk tycker om mig, och jag kommer aldrig att göra det. Jag är okej med mig själv och sover ganska gott om nätterna.

Casey Anthony

Casey är medveten om vad som sägs om henne men säger själv att hon sover gott om nätterna.

Foto: TT

I slutet av december 2020 berättade Daily Mail att Casey Anthony ansökt om att starta eget som privatdetektiv i Florida. Domarna för mened gör dock att hon aldrig kan få licens i Florida. Begränsningen innebär att hon inte har tillgång till vissa register (till exempel socialförsäkring och bilregistrering).

Det är dock fritt fram att ta del av offentliga register, syna belastningsregister och att bedriva spaningsarbete.

Söta Caylee skulle snart fylla tre år då hon mördades brutalt.

Morföräldrarna George och Cindy under minnesstunden för Caylee. De smutskastades i rättegången.

Casey Anthony får råd av sin advokat under mordrättegången mot henne.

Protester i Florida i samband med rättegång mot Casey Anthony

Känslorna rasade under rättegången mot mamman som misstänktes ha mördat sin dotter.

Foto: TT

Många amerikaner hoppades att Casey skulle dömas till döden.

Casey hävdar att hon är oskyldig och att allmänheten dömde henne innan rättegången på grund av vinklingen i media.

Nu mer ägnar Casey en stor del av sin tid åt fotografering. Hon bor i Florida hos privatdetektiven Patric McKenna.

Casey tycker att hennes största misstag var att erkänna sina lögner.

Ma Barker - Mamma och efterlyst gangsterdrottning

Stora ilskan efter mordet på Sarah Everard