Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Så blir midsommarvädret 2021

03 jun, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Sofia Sundqvist
Midsommarvädret 2021 enligt väderexperterna.
Blir det soligt eller regndans runt stången i år?
”Hur blir midsommarvädret?” är en fråga som hörs allt oftare ju längre in i juni vi kommer. Nu har SMHI äntligen kommit med sin prognos.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Midsommarafton 2021 infaller fredagen den 25 juni. SMHI har nu kommit med sina första prognoser för hur vädret kommer att arta sig under midsommarhelgen i slutet av juni.

Planerar du att fira midsommarafton i fjällen, kanske det är en bra idé att fira inomhus.

– Det kommer vara mycket moln i fjällen och regn på flera håll. Det är en nederbörd som även kan sprida sig i Norrlands inland med spridda skurar. Om man firar midsommar i Norrland kanske man kan få längre perioder med sol närmast kusten, och där får vi högst temperaturer i Norrland. Det ser lovande ut för bland annat Luleå och Umeå, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Söderut kommer det att vara växlande molnighet, men annars ganska okej temperaturer, runt 20 till 24 grader. Det ser ut att vara västkusten och Värmland som ser soligare ut.

Se också: Så gör du en klassisk midsommarkrans

Så gör du en klassisk midsommarkransBrand logo
Så gör du en klassisk midsommarkrans

Om du planerar att fira midsommar vid östra delarna av Götaland och Svealand, får du vara beredd med paraplyet – eller kanske planera ett firande inomhus. Där kommer det nämligen bli skurar på midsommarafton. Gotland däremot ligger bättre till, även om det kan förkomma enstaka skurar.

Annons

Andra vädertjänster har även de gett prognoser för hur junivädret kommer arta sig, och så här ser det ut i slutet av månaden enligt dem.

Klart.se: ”Midsommarveckan får varannandagsväder”

Efter en värmebölja under den andra veckan i juni kommer månadens tredje vecka domineras av ett lågtryck som ger lägre maxtemperaturer överlag i landet. Merparten av solen hittas i väster den här veckan. Lågtrycket stannar kvar veckan efter vilket är midsommarveckan, och bjuder på varannandagsväder där regn och skurar varvas med sol, främst i Östersjölandskapen.

Weather.com: ”Sol i mitten och skurar i söder och norr”

Enligt vädersajten weather.com kommer vi får växlande molninghet och drygt 20 grader varmt i Stockholm, i södra delen av landet blir temperaturen densamma men en del regn är att vänta. Norra Sverige får något mer moln och på sina håll en del regn.

Vill du ha fler nöjesnyheter?

Följ oss på Facebook - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Accuweather.com: ”Åska i Stockholm och sol i Skåne”

Enligt Accuweather ska det tvärtom bli soligt och varmt i de södra delarna av landet under midsommar, medan mittendelen av landet kan vänta sig en del skurar och även åska på vissa håll. I norra delen av Sverige bjuder midsommarafton på växlande molnighet och drygt 20 grader.

Några år med o-typiskt midsommarväder

De senaste decennierna har vädret på midsommar minst sagt varierat. Från frost till värmebölja, från översvämningar till torka och bränder. Här är några år som har stuckit ut när det kommer till midsommarvädret:

  • 1994 Småländska Målilla hade 1 grad på midsommarafton och 26 grader på midsommardagen.

  • 1998 Kyligt i hela landet med lokal frost i Sydsverige.

  • 2014 fick delar av Svealand och Norrland frost.

  • 2015 hade Stockholm endast 12 grader, vilket var den tredje kallaste midsommaraftonen på 150 år.

Källor: klar.se, weather.com, accuweather.com, svt.se, smhi.se

Annons