Så blir midsommarvädret 2021

Midsommarvädret 2021 enligt väderexperterna.

Blir det soligt eller regndans runt stången i år?

Foto: TT/Shutterstock

”Hur blir midsommarvädret?” är en fråga som hörs allt oftare ju längre in i juni vi kommer. Prognosen är såklart mycket säkrare ju närmare midsommarhelgen vi är, men redan nu går det att få lite hintar på vad vädret kommer att bjuda på.

Midsommarafton 2021 infaller fredagen den 25 juni. SMHI – som inte delar ut några långtidsprognoser – kommer med sina första prognoser för midsommarhelgen i mitten av juni. Andra vädertjänster är dock lite mer generösa i prognoserna för hur junivädret kommer arta sig, och så här ser det ut i slutet av månaden enligt dem.

Se också: Myggan – 5 tips för att slippa sommarplågan

1:11

Efter reklamen: Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan

(1:11)

Klart.se: "Midsommarveckan får varannandagsväder"

Efter en värmebölja under den andra veckan i juni kommer månadens tredje vecka domineras av ett lågtryck som ger lägre maxtemperaturer överlag i landet. Merparten av solen hittas i väster den här veckan. Lågtrycket stannar kvar veckan efter vilket är midsommarveckan, och bjuder på varannandagsväder där regn och skurar varvas med sol, främst i Östersjölandskapen.

Weather.com: "Sol i mitten och skurar i söder och norr"

Enligt vädersajten weather.com kommer vi får växlande molninghet och drygt 20 grader varmt i Stockholm, i södra delen av landet blir temperaturen densamma men en del regn är att vänta. Norra Sverige får något mer moln och på sina håll en del regn.

10 superfina saker som sätter guldkant på midsommardukningen!

Accuweather.com: "Åska i Stockholm och sol i Skåne"

Vill du ha fler nöjesnyheter?

Följ oss på Facebook - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Enligt Accuweather ska det tvärtom bli soligt och varmt i de södra delarna av landet under midsommar, medan mittendelen av landet kan vänta sig en del skurar och även åska på vissa håll. I norra delen av Sverige bjuder midsommarafton på växlande molnighet och drygt 20 grader.

Några år med o-typiskt midsommarväder

De senaste decennierna har vädret på midsommar minst sagt varierat. Från frost till värmebölja, från översvämningar till torka och bränder. Här är några år som har stuckit ut när det kommer till midsommarvädret:

  • 1994 Småländska Målilla hade 1 grad på midsommarafton och 26 grader på midsommardagen.

  • 1998 Kyligt i hela landet med lokal frost i Sydsverige.

  • 2014 fick delar av Svealand och Norrland frost.

  • 2015 hade Stockholm endast 12 grader, vilket var den tredje kallaste midsommaraftonen på 150 år.

Källor: klar.se, weather.com, accuweather.com, svt.se, smhi.se

Sommar-avundsjuka: Så blir du av med den

Så binder du en midsommarkrans till håret