15 år efter Maddies försvinnande - Nya spår mot misstänkt man

Maddie McCann, Praia De Luz

Foto: TT

Få försvinnande har varit lika uppmärksammade som fallet med den lilla flickan Maddie McCann. Hon försvann under en semester i Portugal 2007. Nu kan tysk polis vara lösningen på spåren.
– Oavsett hur det går. Madeleine kommer alltid att vara vår dotter och ett hemskt brott har begåtts, skriver hennes föräldrar på 15-årsdagen efter försvinnandet.

I maj 2021 skulle Maddie McCann fyllt 18 år. Men föräldrarna Gerry och Kate svävar ännu i ovisshet om dotterns öde. Historien om Maddies försvinnande är ett av de mer omskrivna i modern tid. Den 28 april 2007 anlände familjen McCann till Praia da Luz på Algarvekusten i Portugal. På Ocean Club Resort nära stranden hade de hyrt en lägenhet lagom stor för föräldrarna Kate och Gerry och deras tre barn, 3-åriga Madeleine och tvillingarna Sean och Amelie, 2 år. Lägenhet 5A låg på bottenplan och hade stora glasdörrar ut till terrassen med utsikt över områdets pool, tennisbanor och restaurang.Familjen McCann reste tillsammans med goda vänner. Sällskapet – nio vuxna och åtta barn – skulle njuta av en veckas semester i Portugal.

Härifrån försvann Maddie McCann

Maddie försvann från familjens lägenhet här i Praia da luz.

Foto: TT

De tillbringade dagarna tillsammans vid poolen eller på stranden. Gerry och Kate bokade tennislektioner och Madeleine var med på planen och hjälpte till att plocka tennisbollar. De flesta dagar var hon även ett par timmar med de andra barnen på hotellets barnklubb så att föräldrarna fick lite tid för sig själva. På kvällarna åt de vuxna middag tillsammans på tapas-restaurangen efter att de nattat sina barn.

Lämnades ensamma

Sällskapet hade bett att få sitta vid samma bord vid samma tid varje kväll under veckan. Därifrån hade de uppsikt över lägenheterna. Ungefär en gång i halvtimmen gick någon av vännerna för att titta till de sovande barnen. Fågelvägen låg restaurangen bara 50 meter bort från lägenhetskomplexet, på andra sidan poolen, men då ytterdörren låg ut mot gatan blev promenaden längre. För att slippa gå runt huset hade Gerry och Kate lämnat terrassdörrarna olåsta så att de enklare kunde smyga in och titta till barnen. Semesterns sista kväll, den 3 maj, gick Gerry McCann först för att se till sina barn. Klockan var strax efter nio. Gerry blev lite konfunderad när han upptäckte att dörren till barnens sovrum stod öppen. Han mindes att han lämnat den lite på glänt, men nu var glipan större. Han kikade in i mörkret men hörde inget som tydde på att något av barnen hade vaknat. Han drog därför igen dörren och gick tillbaka till restaurangen. En halvtimme senare skulle Kate ta en runda förbi lägenheten. En i sällskapet var precis på väg för att titta till sina egna barn och erbjöd sig att kasta ett öga även på barnen McCann. Han tog en snabb titt in i lägenheten, försäkrade sig om att det var tyst från sovrummet och gick tillbaka till restaurangen. Inte förrän klockan 22, när det var Kates tur, gjordes den fasansfulla upptäckten. Madeleines säng var tom. Kate letade igenom hela lägenheten innan hon i panik sprang tillbaka till restaurangen.
– De har tagit henne. Hon är borta!

Efterlysning Maddie McCann

Sökandet efter Maddie har pågått i 15 år.

Foto: TT

Spårlöst försvunnen

Polis tillkallades och många frivilliga hjälpte till att leta efter flickan. Sökpådraget blev enormt, men där och då utgick i stort sett alla från att Madeleine förmodligen bara hade vaknat och gått ut för att leta efter sina föräldrar och därför fanns någonstans i närheten. Överallt i den lilla semesterorten hördes människor ropa hennes namn. De enda som verkade tro att hon blivit bortrövad var Madeleines föräldrar som tidigt pekade på bevis för att någon varit inne i lägenheten. Fönstret hade stått på vid gavel, sovrumsdörren hade varit öppen. Redan från start var de övertygade om att någon tagit deras dotter. Något som tycktes mer och mer troligt allteftersom natt blev dag, och Madeleine var som uppslukad av jorden. Fallet ledde till en intensiv polisutredning och en tung mediebevakning, som både rapporterade om och spekulerade kring det mystiska försvinnandet. Eftersom portugisisk polis enligt lag inte får dela med sig av information hölls det inte presskonferenser i någon större utsträckning. Många av nyhetsartiklarna baserades på rykten och läckor inom poliskåren. Bilden på den storögda, ljushåriga flickan till rubriker som ”Vem har tagit henne?” och ”Var finns Madeleine?” prydde tidningarnas förstasidor runt om i Europa.

Teorier och rykten

Polisen förhörde gäster och personal på hotellet. Boende i området och paret McCann och deras resesällskap blev utfrågade igen och igen. En vän till paret vittnade om att hon sett en man bärandes på en liten flicka i rosablommig pyjamas strax efter klockan nio. En irländsk familj lämnade uppgifter om att även de sett en man som bar på ett litet barn, men betydligt senare och i en annan riktning. Hela tiden arbetade polisen utifrån teorin att någon tagit sig in i lägenheten och kidnappat 3-åriga Madeleine McCann. Men utredningen var på väg att ta en obehaglig vändning.

Gerry och Kate McCann

Maddies föräldrar Gerry och Kate har efterlyst dottern vitt och brett.

Foto: TT

Sökhundar togs in

Parallellt med den portugisiska polisens arbete anlitade paret McCann privatdetektiver och drev sin egen utredning med hjälp av en fond de startat i Madeleines namn. De hade fått in stora summor genom donationer och insamlingar. I juli 2007 anslöt även den brittiska polisen, Scotland Yard, för att hjälpa till med utredningen. Två specialtränade sökhundar flögs till Portugal från Storbritannien i hopp om att hitta nya spår. Eddie, tränad att markera doft av lik, och Keela, specialiserad på att hitta spår av blod. Hundarna sökte bland annat av två olika stränder, Ocean Club Resort och ett misstänkt hus utan framgång. Men de markerade på ett ställe. Lägenhet 5A. Först Eddie, likhunden, som gav skall vid garderoben i föräldrarnas sovrum och bakom soffan i vardagsrummet. Därefter Keela som markerade doft av blod bakom soffan.

Utredningen tog en helt ny vändning och strålkastarljuset riktades mot paret McCann. Teorin om en okänd gärningsman som kidnappat deras dotter bleknade, i stället framträdde en bild av att Madeleine kunde ha dött i lägenheten och att kidnappningshistorien var påhittad för att dölja den tragiska sanningen.Vid en senare sökning markerade hunden Eddie även likdoft i bagageutrymmet till den bil som paret hyrt flera veckor efter försvinnandet och på kläder som tillhörde Kate McCann, samt på Madeleines gosedjur. Gerry och Kate McCann ville inte kännas vid resultaten och tyckte att anklagelserna var bisarra. Men paret blev uthängt och anklagat i medier. Rykten sa att McCanns, som båda var läkare, ibland gav sina barn någon typ av sömnmedel för att de skulle sova bättre. Obekräftade uppgifter, men som tycktes trovärdiga efter att de ska ha styrkts av Kates pappa. Det resulterade i spekulationer om överdoser och olyckshändelser som skulle ha lett till Madeleines död. Oavsett i vilken riktning polisen letade hittade de aldrig bevis eller ens behjälpliga spår i sökandet efter Madeleine. Hon var och förblev försvunnen. Den 22 juli 2008 las den portugisiska utredningen ner och alla inblandade, inklusive Kate och Gerry McCann, friades från misstankar.

4 krimfall som skakat världen
1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Ett olöst mysterium

Scotland Yard och paret McCann har dock aldrig gett upp sökandet. Under åren har olika personer fångat deras intresse, men ledtrådarna och de nya vittnesuppgifterna har hittills inte tagit dem vidare. Det finns fortfarande flera oidentifierade personer i utredningen, bland annat har vittnen berättat om suspekta män som synts till i området dagarna före försvinnandet och som verkade ha varit intresserade av just lägenhet 5A. Flera har nämnt dörrknackare som kommit till lägenheterna för att samla in pengar till välgörenhet, men gett ett misstänkt intryck. En av de män som sågs bära ett barn i pyjamas natten Madeleine försvann kunde sedan identifieras som en semesterfirare som hämtat upp sitt barn från hotellets barnpassningsservice. Den andre mannen tros fortfarande kunna vara Madeleines kidnappare.

Fram till september 2015 har Scotland Yard granskat cirka 40000 dokument, tagit drygt 1300 vittnesmål och samlat in över tusen bevisföremål. 60 personer har utretts som intressanta för utredningen, 650 sexualförbrytare har övervägts och nästan 9000 iakttagelser har undersökts. Fallet har fortsatt engagera genom alla år.

Han är misstänkt för Maddies försvinnande

En van som satts i förbindelse med Maddie McCanns försvinnande.

I samband med de nya misstankarna 2020 sökte polisen information om bilar som den misstänkte ägt vid tidpunkten för Maddies försvinnande.

Foto: TT

2020 berättade tysk polis att de kunde vara gåtans lösning på spåren. Ett spår som de utrett ända sedan 2017. De hade gripit en man för droginnehav. En man född 1976 som tidigare dömts för sexbrott mot barn och inbrott. Mannen som nu avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för en våldtäkt på en äldre kvinna i Praia da Luz, bodde i en husbil i närheten av familjen McCanns semesterlägenhet vid tiden för Madeleines försvinnande. Kopplingen består bland annat i bilar som han ägde vid tidpunkten och som figurerar i vittnesmål. Dessutom på signaler från hans mobiltelefon vid tillfället. Han ska till exempel ha skrutit om kidnappningen i en bar i samband med att tv visade ett sammandrag av historien tio år efter försvinnandet. Enligt misstankarna kan försvinnandet ha börjat som ett inbrott som sen utvecklades till något mycket hemskare.
Enligt den tyska polisens teori är Maddie inte i livet längre. Den tyske åklagaren Hans Christian Wolters sade i juni 2021 till The Mirror att han räknade med att utredningen skulle vara färdig ”inom några månader”. I april 2022 slog portugisiska myndigheter fast att han var misstänkt i ärendet.

I ett brev till tidningen Daily Mail, skrivet från fängelset, hävdar nu den misstänkte mannen sin oskuld. Han skriver bland annat att "jag är den mest ökände personen i världen och jag har inte gjort något-eller nästan ingenting". Han fortsätter "Jag har inte kidnappat någon och självklart har jag inte mördat någon". "Jag gjorde några korkade misstag när jag var ung men vem har inte gjort det?".

Samtidigt kommer rapporter om att mannens alibi för tiden vid Maddies försvinnande inte håller, skriver DN. Den flickvän som han sagt skulle kunna intyga att han var någon annanstans har inte kunnat bekräfta det, skriver tidningen som refererar till uppgifter i portugisisk tv. Utredarna ska även ha hittat spår i den husvagn som den misstänkte mannen disponerade vid tiden.

Föräldrarna Kate och Gerry McCann skriver om sin dotter på 15-årsdagen efter försvinnandet i ett inlägg på findmadeleine.com.

De konstaterar att saknaden och sorgen varken blivit lättare eller tyngre med åren. Frågorna om vad som hänt dottern är ännu obesvarade.

– Men det är sant att ovisshet skapar svaghet och att visshet ger styrka. Och därför är vårt behov av svar och sanningen så viktig. Vi är tacksamma för de ansträngningar