Mobilförbud i simhallar ska rädda liv

Glada barn leker i pool

Handen på hjärtat – surfar du vid poolen? Många 
ser positivt på ett mobilförbud i simhallen – det minskar risken att bli filmad eller fotad i en avklädd miljö. Vad tycker du?

Det glittrar blått i simbassängens vatten och det är fuktigt tropikvarmt i luften. Snart kommer det vara fullt av plask och skratt här. Några kommer att lugnt simma sina längder, andra kommer att leka och åka rutschkana.

Hela tiden finns det badvakter eller badvärdar som håller ett vakande öga över vad som händer i hallen. Men de kan aldrig se allt och alla.

Drunknar tyst och snabbt

Föräldrar måste enligt lagen hålla koll på sina barn och alla andra måste både ta hänsyn och hjälpas åt för att skapa en säker miljö.

– Tyvärr är det inte alla som riktigt förstår hur snabbt och tyst en människa drunknar, säger Anna-Karin Andersson, som arbetat som badvakt sedan 1970-talet.

Mycket har hänt under dessa år och inte bara av positiv karaktär.

– Men jag älskar mitt jobb. Det är socialt och omväxlande, säger Anna-Karin.

Hennes yngre kollega Oscar Mattsson nickar instämmande.

– Det händer hela tiden något och tycker man om att jobba med glada människor är det perfekt, konstaterar han.

De håller båda i simskolor, men jobbar också i kassan och går rundor i omklädningsrum och duschutrymmen. Eftersom det hela tiden kommer nya badgäster gäller det att se till att allt är rent och snyggt.

Infört skärmförbud i simhallen

Men deras allra viktigaste uppgift är att se till säkerheten. Därför har man på senare tid infört skärmförbud i Fjärås simhall, som gäller i både simhall, duschar och omklädningsrum.

– Det finns egentligen bara fördelar och de flesta tycker att det känns skönt att vi har det här förbudet. Vem vill bli filmad eller fotograferad av främlingar här inne? säger Anna-Karin.

Missbrukar mobilen

Just risken att någon eller några missbrukar mobilernas kamera är en viktig anledning till att man såg till att det blev ett förbud.

Risken att till exempel pedofiler skulle använda simhallen med alla barn för sina syften kändes inte alls bra.

Nu sitter förbudsskyltar uppe på flera ställen i simhallen och informerar gästerna om vad som gäller.

– Det fungerar bra för det mesta, säger Oscar som jobbat som badvakt i ungefär sex år.

Anna-Karin och Oscar jobbar som badvakter på Fjärås simhall och Kungsbacka simhall.

Anna-Karin och Oscar jobbar som badvakter på Fjärås simhall och Kungsbacka simhall. Foto: Susanne Stamming

Han började eftersom hans farbror jobbat i simhallen och efter lite inhopp bestämde han sig för att utbilda sig vidare och i dag har han jobbat på simhallar både i Fjärås och i Kungsbacka.

Folk tror att den som drunknar skriker, men det gör de sällan

För det mesta har jobbet varit utan incidenter, men det har hänt att simhallen fått stänga på grund av dåliga värden i vattnet någon gång.

– Vi mäter noga flera gånger om dagen, berättar Oscar.

Räddade en liten tjej

Vid ett annat tillfälle fick han livrädda en liten tjej som en klasskompis tryckte ner under vattenytan vid ett skolbad. Han såg hur flickan fick panik och då var det bara att hoppa i vattnet snabbt.

– Det kan som sagt gå väldigt snabbt. Det kan man inte betona tillräckligt ofta.

– Folk tror att den som drunknar skriker, men det gör de sällan. Den där tjejen var helt tyst. Det är det som är så kusligt, säger Oscar.

Specialdesignade appar

Det är det andra skälet till att förbjuda skärmar. Varenda app i mobilen – från Facebook till spel – är alla specialdesignade så att man ska glömma allt annat runt omkring och stanna kvar där så länge som möjligt.

Varje minut extra du lägger på appen är nämligen pengar på banken för dessa företag. Med andra ord är alla människor i underläge så fort de lyfter mobilen.

Vuxna är mobilberoende

Varje minut som blicken fastnar på skärmen i stället för på ditt barn (eller någon annan du bryr dig om) kan vara just den tid som behövs för att inte missa när någon sjunker under ytan.

– Det verkar faktiskt inte som att folk förstår det här, framförallt inte de som är över tonåren.

– Vuxna är helt klart sämst på att inse att de är mobilberoende och är de enda som någonsin klagar över att det finns ett skärmförbud. Ungdomarna förstår och gillar det, förklarar badvakterna.

Incident med badring

Både Oscar och Anna-Karin har varit förskonade från de värsta incidenterna, men minns en 1-åring som lämnats ensam med badring.

– Det hjälper inte med badring när man vänt sig rakt upp och ner. När vi upptäckte henne hade hon benen rakt upp och huvudet ner mot botten. Någon förälder syntes inte till.

– Men innan vi hann fram kom mamman springande med sin handväska. Hon var väldigt rädd, men det gick bra och jag hoppas hon aldrig släpper blicken från sitt barn när hon i vattnet igen.

– Det kan vara över på en sekund och då går det inte att göra ogjort. Dessutom ska föräldrar till barn under tolv år alltid vara ombytta.

Anna-Karin och Oscar som både jobbar som badvakter kontrollerar en pool på ett badhus.

Anna-Karin och Oscar trivs alldeles utmärkt med sina arbeten och tycker att mobilförbudet är positivt.

Badvakt – inte barnvakt

Oscar suckar. Det där med fullt påklädda föräldrar som helst vill ha barnpassning har blivit allt vanligare och det intygar även Anna-Karin och mängder med badvakter i simhallar runt om i Sverige.

Vuxna är helt klart sämst på att inse att de är mobilberoende

– Tidigare var det inte alls så. Det är märkligt. Det är som att många föräldrar inte längre är föräldrar. Kanske har det blivit för mycket omhändertagande som gör att man tappar ansvarskänslan, frågar sig Anna-Karin.

Samtidigt vill hon betona att det naturligtvis inte gäller alla.

– Men det är jobbigt när en del inte förstår att man inte kan vistas i simhallen i jeans och tjocka tröjor. Skulle de behöva hoppa i sjunker de väldigt lätt.

Färre går i simskola

Många föräldrar tar inte heller sina barn till simskolan i kommunen sedan det blev gratis när de börjat skolan.

– Man snålar och väntar tills skolan börjar sin simundervisning i årskurs 2, vilket är alldeles för sent att lära sig grunderna åtminstone. I den åldern ska man utvecklas vidare – inte börja med att bara vänja sig vid vatten.

– Helt obegripligt eftersom det kan rädda deras barns liv. Man kan inte lägga över allting på myndigheter och andra om man har barn, säger Oscar.

Han och Anna-Karin har också märkt en ny grupp av barn som är ovana vid att koordinera rörelser och röra sig helt enkelt.

– En del sitter nog mycket stilla både hemma och i skolan, säger Anna-Karin.

Satt kvar i bastun

Det värsta de varit med om när det gäller bristande föräldraansvar var när de hittade en förälder som satt i bastun medan dennes minderåriga barn var ensam i simhallen.

– Man försöker förstå hur dessa mammor och pappor tänker, men det går inte, säger de.

Samtidigt har både han och Anna-Karin världens roligaste jobb.

– Tänk att sitta på kontor hela dagarna. Nej, då är jag hellre här. Att jobba med människor är det bästa, även om en del beter sig klantigt, säger Anna-Karin.

Många drunkningstillbud

Totalt dog 136 personer genom drunkning 2018 – vanligast var drunkning i sjö.

Dessutom visade en undersökning att hela 225 000 personer, under en treårsperiod, har varit med om ett drunkningstillbud där personen överlevt.

Fler okej med förbud i badhus

79 procent av svenskarna är positiva till skärmförbud i badhus, men bara 21 procent till förbud på stranden (ändå drunknar fler utomhus än inomhus).

Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa lät göra för några år sedan.

Läkaren: Lämna aldrig barnen

Niklas Larsson, narkosläkare och medicinsk chef vid intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus har tyvärr mött många barn som inte bevakats nära vatten, både utomhus och inomhus.

Expertens bästa råd till föräldrar: 

  • Lägg bort mobil och surfplatta när ditt barn badar.
  • Lämna aldrig barn ensamma i närheten av vatten.
  • Lämna aldrig ansvaret till ett annat barn.
  • Barn som är yngre än tre år ska vara inom gripavstånd.

Vill du veta mer om simkunnighet, livräddning och drunkningstillbud? Klicka in på www.svenskalivraddningssallskapet.se.

Källa: Region Västerbotten, Svenska Livräddningssällskapet 

Av Susanne Stamming

Foto: Susanne Stamming, Shutterstock/TT

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: