Mysteriet i Oakville – geléregnet gjorde invånarna sjuka

Kollage av staden Oakville och geléklumpar
Det finns rapporter om hur grodor, paddor, fiskar, ormar, avföring och stenar fallit från skyn. 
I de flesta fall har man kunnat hitta naturliga förklaringar till de udda fenomenen. Men det finns ett fall av mystiskt regn som man inte kunnat förklara. Geléregnet i Oakville.

Vanligtvis är Oakville i staten Washington i USA en lugn och fridfull ort där inget ut över det vanliga brukar hända. 1994 bodde här cirka 500 invånare som alla trivdes med livet i småstaden.

Men den 7 augusti 1994 var det slut på friden.

Klockan tre på morgonen började det regna. Men det var inte vatten som föll, utan i stället en mystisk, geléliknande substans. Ingen förstod vad det var.

Kletiga klumpar föll från himlen

En av ortens poliser, David Lacey, var ute och patrullerade när geléregnet började falla. Han försökte använda vindrutetorkarna för att bli av med regnet, men det smetades bara ut på vindrutan. Han körde in på en bensinstation för att försöka tvätta bort geggan och såg då att små, kletiga gelé­klumpar låg överallt i naturen. Han tog på sig plasthandskar och undersökte gelén som han beskrev som en Jello-sörja.

David Laceys polisbil som blev översköljd av geléklumparna som regnade från himlen i Oakville

Polisen David Lacey fick sin polisbil översköljd i geléregnet och han kunde inte se ut genom vindrutan. Kort efter regnet blev han sjuk. ”Jag kunde knappt andas och var helt utslagen”, berättar han.

Strax efter geléregnet började Oakvilles invånare att bli sjuka. De fick influensaliknande symptom, hade svårt att andas, fick yrsel, illamående och såg suddigt. Många hundar och katter som kommit i direkt kontakt med gelésubstansen blev så svårt sjuka att de dog.

Värst drabbade blev Sunny Barclift och hennes mamma Dotty Hearn. Det var över deras gård som den största mängden gelé föll. De beskriver regnet som format som riskornsstora gelégryn i klumpar. Även polisen David Lacey insjuknade med kraftiga symptom.

Under en treveckorsperiod föll geléregnet över Oakville hela sex gånger. Ortens invånare fortsatte att bli sjuka och de var desperata för att få svar på vad det var som hände.

Än i dag är folk oförstående, många har försökt lösa gåtan som ofta kallas ”The Okaville Blob Mystery”.

Teorierna om vad geléregnet var för något är många.

En av de boende på orten lämnade in ett prov på gelésubstansen till ett laboratorium på ett lokalt sjukhus för att få veta vad den innehöll. Men det gav ingen lösning. Både Washington State Department of Health och Washington State Department of Ecology tog också prover, men kunde inte hitta några svar på varifrån geléregnet härrörde.

Skylten som välkomnar besökare till staden Oakville.

Det har skrivits massor av artiklar, gjorts radioprogram, tv-inslag och poddar om ”The Oakville Blob Mystery”.

Det de kunde se var att det fanns två typer av bakterier i substansen. En av bakterierna är vanliga i vårt mänskliga matsmältningssystem. Efter det började man spekulera kring om regnet skulle kunna ha kommit från passerande flygplan som dumpat från sina toaletter. Men, FAA-regler kräver att allt sådant avfall ska färgas blått. Geléregnet var helt genomskinligt och klart. Dessutom är det förbjudet att dumpa avfall från plan under en flygning.

Levande celler hittades

Sunny Barclift hade sparat prover av gelén i sin frys och cirka ett år efter regnet, lämnade hon ett prov till ett privat labb, Amtest laboratories. Mikrobiologen Tim Davis hittade då eukaryoter:

– Jag hittade vad jag menar är en eukaryotisk cell, vilket är en cell som har en definierad kärna.

Eukaryoter är en organism som har en eller flera celler där arvsmassa finns. Vilket tyder på att substansen varit levande en gång. Eukaryoter finns både i djur-, svamp-, växt- och prosit-riket.

Detta ledde till en ny teori. Att flygvapnet skulle ha testat vapen i Stilla havet och att de skulle ha råkat spränga en koloni med maneter i bitar, som sedan farit högt upp i luften och där vänt för att till slut regna ner över Oakville.

Flygvapnet bekräftade att de gjort vapentester under perioden, men de förnekade helt inblandning i geléregnet.

Det som talar emot denna teori är att gelén inte ruttnade eller luktade illa.

En besläktad teori är att det skulle röra sig om en manetliknande art från yttre rymden.

Mysteriet förblir olöst

En del boende på orten påstod att de sett militärflyg som långsamt flugit över Oakville under perioden. Vilket födde ytterligare en teori, att Oakville skulle ha tvingats delta i ett regeringssanktionerat experiment, för att testa biologiska vapen.

Det har också påståtts att det fanns mänskliga blodceller i klumparna, men detta har senare dementerats.

Närbild som illustrerar geléregnet i Oakville

Det finns många teorier om vad geléklumparna som regnade från himlen egentligen innehöll.

En sista teori är att det rör sig om en ren bluff, genomförd av boende på orten som ville skapa intresse för staden. Det som eventuellt skulle kunna tala för detta är att man startade The Jellyfish Festival där man bland annat sköt ut gelésubstans från en typ av kanon för att simulera regnet. Det skapades också en drink, ”The Jellyfish” som bestod av vodka, gelatin och juice.

Ingen analys har kunnat ge ett definitvt svar på vad geléregnet var för något, eller hur det var kopplat till att så många blev sjuka på orten.

Mysteriet är fortfarande olöst och kommer förmodligen att så förbli. Eftersom det inte längre finns några prover kvar av substansen.

The Okaville Blob Mystery – vanliga teorier

  • Avföring
  • Maneter
  • Art från rymden
  • Blodceller
  • Biologiskt vapen
  • Ett skämt

Av: Susanne Lindén

Foto: Creative Commons, Shutterstock/TT, Privat