Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Efter två år med bildäck kring halsen – nu är hjorten fri

13 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Hjorten med bildäcket fortfarande kring halsen, men nu är han fri.
Naturvårdare i en naturpark i Colorado lyckades befria en hjort från ett olycksaligt öde.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var för två år sedan som naturvårdare i Colorado fick syn på en då tvåårig kanadahjort med ett bildäck kring halsen.

Den strövade omkring i det vilda och verkade onekligen störd av det ofrivilliga halsbandet som vägde 16 kilo med all bråte som hade samlats i däcket. Dock kunde den fortfarande äta och dricka.

Sedan dess har personalen i naturparken bevakat djuret och försökt hjälpa hjorten utan framgång.

– Ju längre dessa älgar är borta från människor, desto vildare blir de. Den härhjorten var svår att hitta och ännu svårare att komma nära, säger naturvårdaren Scott Murdoch i ett pressmeddelande.

Se också: Elefantungen Chindis fartfyllda lek med pärlhönsen

Elefantkalven Chindis fartfyllda lek med pärlhönsenBrand logo
Elefantkalven Chindis fartfyllda lek med pärlhönsen

Men skam den som ger sig. På lördagen den 9 oktober lyckades personalen fånga in och söva djuret. Operationen föregicks av flera veckors spårning och fyra misslyckade sövningsförsök.

Annons

Först provade naturvårdarna att skära av däcket, utan framgång. I däcket fanns stål som inte gick att ta sig igenom. Då återstod ingen annan lösning än att skära av hornen.

– Vi hade föredragit att klippa däcket och låta hjorten behålla hornen, men situationen var mycket besvärlig och tiden var knapp. Vi var tvungna att ta av däcket på det sätt som var möjligt, säger Scott Murdoch.

Hornen kommer igen

Nästa år kommer hornan att växa tillbaka, säger Colorado Parks and Wildlife i ett uttalande.

Annons
Hjorten med däcket runt halsen syns till höger. Nu är han befriad från bördan.

När väl däcket var borta förvånades både Scott och hans kollega Dawson Swanson, som utförde räddningsaktionen, hur väl tjuren verkade må. Förutom ett litet sår i storlek av en liten peng syntes inga andra skador.

Hur däcket kunde hamna kring hjortens hals är oklart. Men naturvårdarna tror att det har hänt under vintertid då djuret inte hade några horn.

Annons