Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Nu kommer sommarkylan – ner mot 10 grader på sina håll

12 jul, 2022 
Louise Werner
Bikini
Bikinin får vänta – åtminstone om du ska spendera veckan i Sverige. Det blir kall, blåsigt och regnigt.
Hade du plockat fram bikinin och sommarkläderna lagom till semestern? Då får du kanske tänka om. I alla fall om du ska spendera veckan i Sverige. Nu kommer nämligen lågtrycket tillbaka och det blir mycket kallare än normalt för årstiden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mötet mellan nordlig varmluft och kall luft i söder är ingen bra kombination. I alla fall inte om man gillar varmt och fint väder.

– Det är nämligen mötet mellan den varma och kalla luften som skapar ett kraftigt lågtryck över Sverige just nu, säger Isak Slettebø meteorolog på Storm.

På sina håll kan kalluften dra in redan under tisdagen, medan det på andra håll först blir under onsdagen som temperaturerna sjunker, berättar Isak.

Sjunkande temperaturer

Norra Sverige kan räkna med att temperaturerna sjunker så mycket som tio grader, medan det i söder rör sig om mellan fem-sex grader kallare.

– För stora delar av norra Sverige gör det att temperaturerna kan komma att ligga någonstans runt tio grader stor del av veckan. Medan det i söder blir 17 - 18 grader i genomsnitt.

Se också: Pererik Åberg pratar semesterväderBrand logo
Se också: Pererik Åberg pratar semesterväder

Blåst och åska

Inte nog med att temperaturerna sjunker. Det kommer också att blåsa mer än normalt och i byarna kan det också bildas åskskurar.

Men blir det varmare sedan?

– Det är ännu lite tidigt att sia om. Troligen blir det torrare väder, men någon medelhavsvärme är det inte tal om, säger Isak.

Annons