Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Nu utvecklas tandkräm som ska förebygga covid-19 – stärker kroppens eget försvar

28 jan, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, tandkräm på en tandborste av trä, till höger, en kvinna med mask.
Tandkrämen på bild har inte med artikelns innehåll att göra.

En tandkräm som stärker ditt försvar mot att få covid-19. Låter det lite för bra för att vara sant? Inte alls. Det är produkten som finska Therapeutica Borealis nu fått patent för i USA.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finska företaget Therapeutica Borealis har utvecklat en ny produkt som kan användas som tandkräm eller munvatten för att förebygga covid-19.

Ännu finns inte produkten på butikernas hyllor, men företaget fick nyligen patent i USA för att sin kombination av tandkräm och munvatten för att förebygga sjukdomen covid-19.

Se också: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Att få ett patent är en komplicerad process där företaget måste styrka att produkten är unik, samt detaljerat kunna visa hur verkningsmekanismen är tänkt att fungera. Att företaget nu har lyckats med det, är ett viktigt steg på vägen mot lanseringen av en produkt som andra inte får kopiera.

Annons

Stärker kroppens egna försvarsmekanismer

Enligt Therapeutica Borealis innehåller produkten inga så kallade läkemedelsmolekyler utan stärker bara kroppens naturliga kemiska försvarsmekanismer.

Detta skriver finska Yle på torsdagen den 27 januari.

I korthet innehåller produkten ett medel som reagerar med väteperoxid i munnen och bildar hypotiocyanat.

Företaget uppger att hypotiocyanat skapar ändringar i coronavirusets spikprotein, vilket försvårar processen för viruset att ta sig in i kroppen.

– Det är för detta koncept vi har fått patent, säger Kalervo Väänänen, styrelseordförande för Therapeutica Borealis till Yle.

Än så länge har produkten bara testats i en mindre skala.

Inget läkemedel

Målet är registrera produkten som en medicinteknisk produkt och inte som ett läkemedel. Det innebär att vägen till apotekshyllan är betydligt kortare. Företaget hoppas kunna lansera produkten redan i år.

Annons

För att lyckas behöver Therapeutica Borealis utföra säkerhetstester med produkten samt hitta en aktör som kan tillverka den i större skala. Sista steget är ett godkännande från respektive nationella myndigheter där man önskar att sälja produkten.

Medlet ska inte betraktas som ett alternativ till coronavirusvaccin, betonar företaget.

Dock utvecklar Therapeutica Borealis också en nässprej som är tänkt att bli ett läkemedel mot covid-19. Men denna produkt är ännu i den prekliniska fasen och flera år från marknaden.

Se också: Coronavaccin effektivt för gravida

Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida
Annons