Nu utvecklas tandkräm som ska förebygga covid-19 – stärker kroppens eget försvar

Till vänster, tandkräm på en tandborste av trä, till höger, en kvinna med mask.

Tandkrämen på bild har inte med artikelns innehåll att göra.

Foto: Shutterstock/TT

En tandkräm som stärker ditt försvar mot att få covid-19. Låter det lite för bra för att vara sant? Inte alls. Det är produkten som finska Therapeutica Borealis nu fått patent för i USA.

Det finska företaget Therapeutica Borealis har utvecklat en ny produkt som kan användas som tandkräm eller munvatten för att förebygga covid-19.

Ännu finns inte produkten på butikernas hyllor, men företaget fick nyligen patent i USA för att sin kombination av tandkräm och munvatten för att förebygga sjukdomen covid-19.

Se också: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt
0:58

Efter reklamen: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

(0:58)

Slå på ljud

Att få ett patent är en komplicerad process där företaget måste styrka att produkten är unik, samt detaljerat kunna visa hur verkningsmekanismen är tänkt att fungera. Att företaget nu har lyckats med det, är ett viktigt steg på vägen mot lanseringen av en produkt som andra inte får kopiera.

Stärker kroppens egna försvarsmekanismer

Enligt Therapeutica Borealis innehåller produkten inga så kallade läkemedelsmolekyler utan stärker bara kroppens naturliga kemiska försvarsmekanismer.

Detta skriver finska Yle på torsdagen den 27 januari.

Kronprinsessan Victoria sjuk i covid-19 – för andra gången

I korthet innehåller produkten ett medel som reagerar med väteperoxid i munnen och bildar hypotiocyanat.

Företaget uppger att hypotiocyanat skapar ändringar i coronavirusets spikprotein, vilket försvårar processen för viruset att ta sig in i kroppen.

– Det är för detta koncept vi har fått patent, säger Kalervo Väänänen, styrelseordförande för Therapeutica Borealis till Yle.

Än så länge har produkten bara testats i en mindre skala.

Inget läkemedel

Målet är registrera produkten som en medicinteknisk produkt och inte som ett läkemedel. Det innebär att vägen till apotekshyllan är betydligt kortare. Företaget hoppas kunna lansera produkten redan i år.

För att lyckas behöver Therapeutica Borealis utföra säkerhetstester med produkten samt hitta en aktör som kan tillverka den i större skala. Sista steget är ett godkännande från respektive nationella myndigheter där man önskar att sälja produkten.

Coronahund och postcovid – här är årets nyord 2021

Medlet ska inte betraktas som ett alternativ till coronavirusvaccin, betonar företaget.

Dock utvecklar Therapeutica Borealis också en nässprej som är tänkt att bli ett läkemedel mot covid-19. Men denna produkt är ännu i den prekliniska fasen och flera år från marknaden.

Se också: Coronavaccin effektivt för gravida

Coronavaccin effektivt för gravida
1:15

Efter reklamen: Coronavaccin effektivt för gravida

(1:15)

Slå på ljud