Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Orolig för corona? Hit vänder du dig med dina frågor

12 mar, 2020 
Vivvi Alström
Kvinna som ser trött och hängig ut pratar i telefon.
Har du symtom på luftvägsinfektion? Då ska du inte umgås med andra, uppmanar Folkhälsomyndigheten. Så vad ska man göra om man är orolig? Här är råden som gäller just nu!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

I dagarna höjde Folkhälsomyndigheten risknivån för samhällsspridning av coronaviruset till den högsta nivån – mycket hög risk för spridning i Sverige. Det innebär att man råder alla med symtom på luftvägsinfektion att avstå sociala kontakter. Man uppmanar också anhöriga att undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, särskilt om man har luftvägssymtom. Den höjda risknivån oroar många, vilket gör att det redan hårda trycket på vården blir ännu hårdare.

Åk inte till vårdcentralen om du misstänker corona

För att resurserna ska kunna sättas in där de som bäst behövs ska du tänka på det här: Om du är orolig och vill ha hjälp ska du inte åka till vårdcentralen eller akuten eller att ringa 1177 i onödan. Dels riskerar du att smitta någon som har dåligt immunförsvar och kan bli livshotande sjuk, dels kanske någon som behöver akut rådgivning inte får hjälp i tid.

Annons

Men när, hur och var får man hjälp om man misstänker att man smittats? Och vad gör man om man har symtom men inte har varit ute och rest – eller om man bara oroar sig i största allmänhet? Här är de rekommendationer som gäller just nu:

Då ska du INTE kontakta vården

  • Om du är orolig i största allmänhet
  • Om du är orolig för att ha blivit smittad i till exempel kollektivtrafiken eller på jobbet
  • Om man varit i ett riskområde men inte har några några symtom.
  • Om du har träffat någon som är sjuk i covid-19 men själv inte har några symtom.

Videon kunde inte hittas

Oro för corona? Ring 113 13

Ring det nationella informationsnumret 113 13 om du är orolig och har frågor. Dit du alltid ringa för att ge eller få information om större händelser och kriser, även när det inte är corona-tider. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

Då SKA du ringa 1177

  • Om du har torrhosta, feber och svårt att andas och har varit i Kina, Hongkong, Iran, Sydkorea, norra Italien eller delar av Österrike under de senaste 14 dagarna.
  • Om du har symtom och har varit i kontakt med någon som har covid-19 de senaste 14 dagarna.

Tänk på att du alltid ska ta kontakt med vården på telefon först. Man ska INTE åka till en vårdcentral eller akutmottagning och riskera att smitta andra. Ring 1177. Då får du information om hur du får hjälp.

Annons

Om du har influensasymtom:

Feber, hosta och andningssvårigheter är vanliga symtom vid till exempel influensa och förkylning. Det behöver inte orsakas av coronaviruset. I dagsläget gäller det här:

  • Man testar inte regelmässigt personer med influensasymtom (bara om man varit i ett riskområde eller varit i kontakt med någon som har covid-19).
  • Däremot testar man vissa personer som har svår lunginflammation.
  • I vissa fall testar man också fall där man trott att det handlat om vanlig säsongsinfluensa men eventuellt kan ha varit covid-19.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med luftvägssymtom att undvika sociala kontakter både privat och på jobbet.

Det här är Covid-19

Covid-19 är namnet på den sjukdom som orsakas av Coronavirus. Sjukdomen sprids via så kallad droppsmitta. Det innebär att någon som har sjukdomen hostar eller nyser och droppar med viruset når en person i närheten. Oftast handlar det om någon eller några meters avstånd. Får man viruset på händerna och sedan rör vid ansiktet kan smittämnen hamna i näsan, munnen eller i ögonen. Covid-19 har symtom som feber, torrhosta och andningsbesvär. En del kan få lunginflammation. Om symtomen orsakas av coronaviruset brukar de komma cirka fem dagar efter att man har smittats. Det kallas för droppsmitta.

Annons

Så går provtagningen till vid misstänkt corona

Beroende på var i landet du bor kan du antingen blir kallad till provtagning på en särskild vårdmottagning eller så kan vårdpersonal komma hem och testa dig där. Man tar då ett prov i näsan, med en topsliknande pinne som fångar upp virus och bakterier. Ibland får du också lämna blodprov. Prov kan ibland också tas från slem som du hostar upp.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177.se

Foto: TT

Annons