Anställda i äldreomsorgen har sagt upp sig – har inte råd med parkeringen

Bild till vänster, en parkeringsautomat, till höger en äldre kvinna med rollator i en korridor.

Foto: TT

Hur låter en kostnad på 1000 kronor i månaden för att parkera bilen vid jobbet? Det är i alla för mycket för många som jobbar på äldreboende i Västerås. Någon har till och med sagt upp sig.

Det är upprört bland personalen på nybyggda Öster Mälarstrands äldreboende i Västerås. Det är parkeringsavgifterna i närheten som många är arga över.

Detta rapporterar P4 Västmanland på fredagsmorgonen.

Personalen, som består av ett 50-tal anställda, förstår att det inte kan vara gratis att ställa bilen, men de hade önskat en mer rimlig kostnad än 400 kronor i veckan.

I det närliggande och nybyggda parkeringshuset är priset 1000 kronor i månaden.

Vårdbiträdet Hanna Uutela, skyddsombud på det aktuella boendet, säger att upprördheten är stor och någon har till och med sagt upp sig.

– Ingen har varit med om det här förr. Vi har nyanställda som är helt chockade. De yngre har inte råd att ställa sig där, säger hon till radion.

– Man har inte lust att jobba för att ha råd att ställa bilen.

109-åriga Dagnys julönskan från äldreboendet

Thomas Wulkan, chef för trafiktillstånd på Västerås stad, säger i en kommentar till radion att han förstår problematiken, men från stadens sida måste man behandla alla anställda lika och kan inte göra några undantag.

Reportern frågar också honom om prisbilden för parkeringen i området. Han svarar att det precis har byggts två parkeringshus som kostat över 150 miljoner kronor styck.

– Det måste tas ut avgifter för att betala dem. Och sen vill jag nog säga att Västerås har rimliga taxor jämfört med andra, säger han till radion.

Se också: Det här är ålderism

Det här är ålderism
0:54

Efter reklamen: Det här är ålderism

(0:54)

Slå på ljud