Infiltratören Peter Rätz lever under ett konstant dödshot

SVT-serie om infiltratören Peter Rätz

Peter Rätz har fått betala ett högt pris för åren som polisens infiltratör.

Foto: Brand New Content

En bartender nappar på polisens uppdrag att bli infiltratör i kriminella mc-gäng. När bubblan spricker nästan tio år senare får Peter Rätz fly med sin fru och deras två månader gamla bebis. Ännu idag lever Peter Rätz under ett konstant dödshot, enligt dokumentären Infiltratören som sänds i SVT.

Peter Rätz växer upp i Falun med föräldrar och syskon. Han är ute och busar på gården med de andra ungarna och är som barn är mest. Som tonåring hänger han med raggarna i stan.

Hans mamma jobbar inom restaurang och Peter följer samma väg. Börjar som diskare, avancerar till servisen och vidare in i köket där han blir kock. Enligt systrarna är Peter en riktig Don Juan med tjejtycke. Hans sociala sida och meriter från restaurangvärlden tar honom söderöver.

Hells Angels etablerar sig

Hells Angels västar blev ett nytt och ovälkommet inslag i gatubilden på 90-talet. Snart var det nordiska mc-kriget ett faktum.

Foto: TT

På 90-talet jobbar Peter Rätz i barerna på ställen som Café Opera, Berns och Daily News. Vid den här tiden hänger det även gott om kriminella vid bardiskarna. Det är medlemmar från såväl jugge- som den syrianska maffian plus ett relativt nytt inslag i västar.

Kriminella mc-gängen i Sverige

De kriminella mc-gängen har kommit till Sverige och klubbarna står på kö för att få dra på sig nya färger. Peter Rätz har god tumme med klientelet. Han blir så populär att han får en inbjudan att gå med i Brödraskapet MC. En organisation som i princip består av förbrytare med grov brottslighet som enda gemensamma intresse. Motorcykelåkande stod, så att säga, inte högst på klubbens agenda. Peter, som bara hade ett snatteri i sitt brottsregister, var inte så intresserad av att gå med i någon motorcykelklubb.

Men det var inte bara Brödraskapet som fått upp ögonen för den schysste bartendern. En kväll kommer två poliser till baren där han jobbar. De vill att Peter Rätz ska nappa på anbudet och infiltrera klubben. Civilisten ska rapportera vad de har för sig mot betalning. Det är inga jättepengar det handlar om men det handlar om en insats för kung och fosterland.

– De la upp det som att jag skulle göra stor samhällsnytta, säger Peter Rätz i ”Infiltratören”.

Medlem i Brödraskapet

Kanske faller även 29-åringen från Falun för de hemliga inslagen i uppdraget. Det är ju ändå lite coolt att jobba undercover. Och för en god sak dessutom. Mot alla regler invigde han sin sambo Susanne i sitt nya uppdrag och förklarade att han blivit medlem i ett gäng som hette Brödraskapet.

– Och brödraskapet lät ju jättetrevligt. Förstå hur naiv jag var, säger Susanne.

Daniel Fitzpatrick, Brödraskapet

Britten Danny Fitzpatrick var trogen fängelsekund och president i kriminella organisationen Brödraskapet MC. Han mördades 1998.

Foto: Wikimedia Commons

Som medlem i gänget kan Peter Rätz tipsa om allt från rån till mord. Men han måste samtidigt se till att hans ””varumärke” som kriminell hålls intakt. Det innebär till exempel att han levererar vapen och är med på indrivningar. Det uppmuntras av hans hanterare i polisen.

Infiltratören kunde bidra till att en rad brott förhindrades och att ett antal gripande och fängelsedomar blev verklighet. Peter Rätz kunde känna stolthet över sin insats även om han jobbade från en utsatt position.

Sambon Susanne fick vänja sig vid att Peter kunde få ett telefonsamtal mitt i natten och sticka. Sedan kunde han vara borta en, två och till och med fem dagar. Det som hade varit lite coolt och hemligt blev vardag.

Men Brödraskapet var aldrig så tajta som namnet ville göra gällande. Inte stridigheter och motsättningar gjorde att gänget imploderade. Infiltratören bidrog till att så split mellan medlemmarna och kunde avsluta sitt uppdrag.

Peter Rätz hemliga dubbelspel

Nu har Peter planer på att gå tillbaka till ett vanligt liv och stadga sig. Men han har byggt upp en färgstark profil i den undre världen som en hårdför och användbar kille. Så istället för att sätta sig i skolbänken låter han sig övertalas till en ny vända.

Den här gången är det norsk polis som vill använda hans talanger för att nästla sig in i Bandidos. Enligt dokumentären gör Peter ett lika övertygande jobb här och stiger till en hög post i klubben han tillhör. Under uppdragen är Peter Rätz hemliga dubbelspel bara känt av ett fåtal poliser. I huvudsak hans så kallade hanterare. Resten av ordningsmakten och hans kriminella kolleger betraktar honom som en bov med våldskapital. Det kommer stora gripande i hans spår.

Peter Rätz är central i en stor knarkaffär som ska göras upp i Visby. Istället för affär gör polisen tillslag och kan visa upp 1,5 kilo brunt heroin för tidningarna. Länspolismästaren passar också på att understryka hur viktigt det är att Gotland får mer resurser att tampas med den här typen av tung kriminalitet. Och eftersom det är polisen som bestämt att affären ska ske på Gotland så låter det som att man slagit flera flugor i en smäll.

Länspolismästare Carin Götblad med knarkbeslag i Visby

Succé. Polisen gör ett rekordbeslag av heroin i Visby. Här visar länspolismästare Carin Götblad upp knarkväskan för den församlade pressen.

Foto: Brand New Content

Peter infiltrerar den ryskestniska maffian

Killen från Falun som systrarna beskrivit som ”en spillevink” har nu rykte om sig som en riktig gangster. Och han fortsätter ta uppdrag där det åtminstone låter som att han sätter livet på spel.

Bland annat genom att infiltrera den ryskestniska maffian som skickar amfetamin och tjejer i skytteltrafik till Sverige. Unga tjejer utan en krona på fickan som skeppas över Östersjön för att gå vidare på export.

Enligt sambon Susanne börjar Peter bli riktigt sliten av uppdragen vid det här laget. Speciellt de unga tjejernas situation berörde honom. I sin roll som infiltratör kunde han bidra med pengar till mat och uppehälle men inte mycket mer utan att riskera sin täckmantel. Och maffian hade tydligt visat honom vad de kunde göra med infiltratörer.

Peter Rätz grips i Falun

Peter Rätz grips vid tillslaget i Falun efter att ha satt sig till kraftigt motvärn. Täckmanteln höll dock inte så länge till.

Foto: Brand New Content

Karriären slutar märkligt nog på hemmaplan. I Falun har flera kriminella och konkurrerande gäng etablerat sig. Det skjuts och det spills blod.

Lösningen blir att Bandidos skickar upp en medlem för att hålla i fredsförhandlingar mellan grupperna. Fredsmötet på ett hotell avbryts av instormande polis. Fredsförhandlaren sätter sig till motvärn och får en MP 5 över munnen. Käken slås ur led och två tänder ryker. Det finns film på när han tittar in i kameran och uppger sitt namn: Peter Rätz.

Tillslaget blir lyckat men ett inslag i efterspelet blir ödesdigert för infiltratörens del. I en tidningsartikel i Dala-Demokraten skrivs det om misstänkt brottsprovokation och Rätz roll i det hela. Bilderna på honom är pixlade men hans täckmantel är körd. Hotbilden är uppenbar. Samtidigt ska han och flickvännen ha sitt första barn.

– Det man tänker mest på är ju familjen i första hand, föräldrar, syskon sambo, mitt barn. Det bästa kanske vore om man var död, hotbilden skulle ju försvinna då, säger Peter Rätz i dokumentären.

Se mer: Ett annat uppmärksammat brottsfall var Helene-mordet.

1:46

Efter reklamen: Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad

(1:46)

I behandlingen av hans fall ställs frågan om polisens arbetsmetoder på sin spets. Framförallt eftersom de i vissa fall nekat till att han jobbat på deras instruktioner. Och han hade ju gjort sig förtjänt av sitt rykte som hård kriminell längs vägen.

Misslyckas du här får du en kula i huvudet

– Man kunde göra häpnadsväckande tillslag på hans uppgifter. Men han har ju utsatts för alldeles för stora faror, det är ingen tveksamhet om det tycker jag, säger försvarsadvokaten Johan Eriksson, som representerade Peter Rätz i en ansökan om stämning mot staten som avgjordes av justitiekanslern 2006. JK fann att Peter Rätz hade rätt till 50 000 kronor i skadestånd, skriver Expressen.

Hemlig identitet på okänd ort

Det innebar dock inte att polisen omedelbart medgav hans roll i sitt arbete. Sedan Peter Rätz dubbelspel avslöjades har huvudpersonen hållit sig undan med hemlig identitet. Numera ensam. Enligt eftertexterna i Infiltratören flyttar han med jämna mellanrum och tar ströjobb. Rollen som kriminell har haft ett högt pris.

– Man kan jämföra det med att vara skådespelare. Skillnaden är att skådespelare har en chans att ta om sina repliker. Misslyckas du här får du en kula i huvudet.

Joel Kinnaman i "Johan Falk"

Peter Rätz liv har även inspirerat rollfiguren Frank Wagner (Här spelad av Joel Kinnaman) i Johan Falk-filmerna.

Foto: TT

”Infiltratören” finns på SVT play..

Journalisten och författaren Dick Sundevall har skrivit två böcker om Peter Rätz. "Hanteraren. Uppdrag: infiltrera svensk maffia", om Peter Rätz hanterare Olle Liljegren (2008) och "Peter Rätz levande död" (2009)

Relaterade artiklar

Quiz: Vad kan du om kändisarnas kriminella bakgrund?

Davids narcissism kostade anhängarna deras liv