Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Pink stöttar norska landslaget – efter bikinitvånget

27 jul, 2021 
Simon Nilsson Larsson
Simon Nilsson Larsson
FotografTT
Det norska beachhandbollslandslaget spelade en match iförda shorts istället för bikinitrosor – och bötfälldes.
Nu får spelarna stöttning världen över, bland andra av Pink.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För en dryg vecka sedan spelade det norska damlandslaget bronsmatch i beachhandbollen Europamästerskap. Inför matchen mot Spanien skickade laget in en önskan om att få spela i shorts istället för bikini. Det sade det internationella handbollsförbundet (IHF) nej till och hänvisade till sportens klädkoder.

I protest spelade Norge ändå matchen i shorts.

– Det var väldigt spontant. Vi tänkte att ”nu gör vi det bara, så får vi se vad som händer”, säger spelaren Katinka Haltvik till NRK efter matchen.

Se också: Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska klädkoder

Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläderBrand logo
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

15 000 kronor i böter

Det som hände var att det norska förbundet bötfälldes – 150 euro per spelare, vilket slutade på 1 500 euro eller runt 15 000 kronor totalt.

Annons

Enligt internationella handbollsförbundet måste alltså kvinnliga beachhandbollsspelare ha bikiniunderdel när de spelar.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelboken.

Tackar nej till allmosor

Det norska handbollsförbundets ordförande Kåre Geir Lio , har sagt att de visste om att laget skulle spela matchen iförda short och att förbundet stod bakom deras beslut.

– Vi måste förhålla oss till EHF:s (det europeiska handbollsförbundet) bestämmelser, men jag måste säga att det är orimligt att acceptera att reglerna ser ut så, säger presidenten i norska handbollsförbundet Kåre Geir Lio till Dagbladet.

Sedan nyheten om bötfällningen blev känd har många hört av sig till det norska förbundet för att hjälpa till att betala boten. Något som det dock tackat nej till.

Annons

– Vi visste om att vi gjorde ”fel” och vi tycker att vi borde betala böterna själva. Det blir lite obekvämt att hantera den typen av åtgärder också. Vi har sagt att vi vill att de ska spendera sina pengar på sin lokala handboll istället och ge pengarna dit, säger Geir Lio till NRK.

Pinks hyllning till norska handbollslandslaget

En av de som erbjudit sitt stöd är ingen mindre än Pink. Artisten tog nämligen till Twitter för att hylla laget.

”Jag är väldigt stolt över de Norges damlag i beachhandboll för att protesterade mot de väldigt sexistiska reglerna om deras uniform. Det europeiska handbollsförbundet borde får böter för sexism. Bra jobbat, tjejer! Jag betalar gladeligen era böter. Fortsätt så!”, skriver hon.

Michael Wiederer, president för det europeiska handbollsförbundet, säger att de nu ska ta en titt på reglerna för att försöka få till en ändring i klädkoden.

Annons