Rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard – detta är vad allt handlar om

Till vänster, skådespelaren Amber Heard, till höger, skådespelaren Johnny Depp.

Foto: Till vänster, Jim Lo Scalzo/Pool/Reuters/TT, till höger, TT

Hela världens blickar riktas just nu mot filmstjärnorna Johnny Depp och Amber Heard. Den livesända domstolstvisten har urartat i något som liknar tv-underhållning. Men vad handlar allting om?

Det var den 11 april år 2022 som rättegången började mellan de tidigare äkta makarna Johnny Depp och Amber Heard.

Vi är därmed en månad in i en juridisk historia som fångat mångas uppmärksamhet.

Så vad handlar allting om?

Se också: Fallet Johnny Depp och Amber Heard – detta har hänt
1:37

Efter reklamen: Se också: Fallet Johnny Depp och Amber Heard – detta har hänt

(1:37)

Slå på ljud

Johnny Depp har stämt Amber Heard för förtal efter en krönika som publicerades i Washington Post i december 2018. I den berättade Heard om hur hon varit ett offer för våld i en nära relation – utan att nämna något namn. Det har dock inte hindrat Depp och hans team av advokater att inleda en juridisk process mot henne.

Kravet?

Han önskar upprättelse och 50 miljoner dollar i skadestånd. Depp anser att hon har förstört hans karriär. När anklagelserna blev kända i offentligheten ville ingen i Hollywood röra Depp med tång. Han blev uppsagd från sina roller i Fantastiska vidunder 3 och Pirates of the Caribbean 6.

Heard har i sin tur stämt Depp för falsk ryktesspridning om henne – att hon ljuger om övergreppen – samt begär den dubbla summan, det vill säga 100 miljoner dollar.

Detta är den korta upprinnelsen till den juridiska process som nu äger rum i en domstol i Fairfax i delstaten Virginia. Men det finns en större berättelse som går helt tillbaka till när paret träffades.

Så träffades Depp och Heard

År 2012 är Johnny Depp tillsammans med modellen och skådespelerskan Vanessa Paradis. De har varit ett par i 14 år när de väljer att bryta upp från varandra. Samma år träffar Depp skådespelaren Amber Heard under en filminspelning och de blir ett par. De förlovar sig två år senare, år 2014. Depp är 51 år gammal och Heard är 27 år.

Heard och Depp var bara gifta 2015 och 2016.

Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT

De gifter sig i februari år 2015.

Men lyckan skulle visa sig bli allt annat än långlivad.

Redan i maj 2016 ansöker Heard om skilsmässa och besöksförbud med motiveringen att Depp ska ha misshandlat henne. Något som Depp förnekar, men samma månad dömer en domare till Heards fördel.

Depp får ett tillfälligt besöksförbud.

I sin anmälan framförde Heard att Depp ska ha kastat en mobiltelefon som träffade henne i ansiktet. Han ska också ha skrikit, slagit henne och dragit henne i håret.

I januari år 2017 är skilsmässan officiellt klar. Men paret är långt ifrån färdiga med varandra. Men först ska en engelsk tabloidtidning blanda sig i leken.

I juni 2018 publicerar The Sun en artikel om orimligheten att författaren JK Rowling är glad för att Johnny Depp har fått en roll i filmen "Fantastiska vidunder" som baseras på hennes bok. Depp omnämns som en hustrumisshandlare vilket får honom att stämma News Group Newspaper som äger The Sun.

Rättegången äger rum sommaren 2020.

Depp förlorar.

Johnny Depp anländer till domstolen i London.

Johnny Depp anländer till domstolen i London i november 2020. En rättegång som han förlorar.

Foto: Hugo Philpott/UPI/Shutterstock/TT

The Sun lycka bevisa att artikeln bygger på sanna uppgifter. Med andra ord fick tidningen domaren att köpa att Depp varit våldsam mot Heard. Det har därmed inte varit fråga om förtal av tidningen.

Detta kan vara lite snårigt att förstå för en vanlig dödlig. Rättegången mellan Depp och The Sun handlade inte om skuldfrågan i anklagelsen om brott i nära relation, utan om tidningen hade fog för att omnämna honom som en "hustrumisshandlare". Och domen blev alltså att benämningen inte var missvisande.

Domaren ansåg tvärtom att det fanns "överväldigande bevis" för att Depp hade utsatt Heard upprepade gånger för våld under deras äktenskap och att han hade försatt henne "i rädsla för hennes liv".

Låt oss gå tillbaka till tvisten mellan Heard och Depp som pågår parallelt.

#vågaanmäl
Ewa utsattes för övergrepp både som barn och vuxen: ”Har tagit 20 år att få ett bra liv”

Året innan rättegången i England, det vill säga 2019, har Depp också stämt Heard för påstått förtal efter hennes artikel som publicerades i december 2018. Och det är alltså den som nu ligger till grund för rättegången som inleddes i USA i april 2022.

Så har rättegången varit

Redan i början av rättegången stöter Johnny Depp på problem. Domaren i tvisten, Penney Azcarate, berättar att Heard kan hävda att hennes artikel handlar om allmänintresse. Då kan – enligt en lag i Virginia – en person skyddas mot stämningar.

Om så blir avgörande för fallet återstår att se. Först ska rättegången äga rum.

De tre första veckorna

Advokaterna börjar med att hålla sina inledande anföranden. De första veckorna ägnas åt Johnny Depps vittnen, och flera hävdar – föga förvånande – att de aldrig har sett eller hört Depp misshandla Heard.

Parets tidigare terapeut berättar att hon har upplevt att filmstjärnorna utövar ”ett ömsesidigt övergrepp” på varandra.

#vågaanmäl
Enkät visar: 90 procent polisanmäler aldrig att de utsatts för sexuellt våld

En hel del tid ägnas åt en händelse år 2015. Paret är då i Australien och Depps fingertopp ska ha skurits av under ett bråk. Depp menar att detta händer när Heard kastar en vodkaflaska mot honom. En bild på det skadade fingret visas i rätten.

Heards advokater pressar Depp om varför han skrev med något som ser ut som blod på en spegel. De menar att han inte verkar ha uppfattat händelsen som allvarlig när den ägde rum.

Ljudinspelningar spelas också upp i rättssalen. Depp hörs kalla henne ”dumma, jävla hora”. Man hör också Heard be honom att släppa henne.

Depp erkänner att de har bråkat men håller fast vid att han aldrig slagit Heard. Han säger att han aldrig utövat våld mot någon kvinna.

Under tredje veckan berättar Depps livvakt att Heard erkänt att hon lämnat avföring i sin mans säng. Bilder visas även på detta. Heard svarar att detta var ett "practial joke" som hade spårat ur.

Fjärde veckan – något sker

När rättegången går in på den fjärde veckan – nu är vi i början av maj – har något hänt i sociala medier, i synnerhet på TikTok. Den allmänna opinionen har svängt över tydligt till att stötta Depp.

Hashtaggen #justiceforjohnnydepp har i skrivande stund (9 maj) svindlande 9,6 miljarder visningar.

Hashtaggen #justiceforamberheard har 35 miljoner.

Det skapas en mängd så kallade "memes" som bedyrar Depps oskuld och skuldbelägger Heard. Han ses också flina i rätten och svarar raljerande på frågor från exfruns advokater.

Foto: Jim Watson/AP/TT

När Depp ska svara på frågan om han brukar dricka whisky tidigt på morgonen replikerar han "är det inte alltid happy hour?". Den typen av avväpnande kommenterar blir snabbt virala och bidrar till att öka stödet bland hans fans.

Depps popularitet har paradoxalt tilltagit i samma vecka som Heards advokater inkallat vittnen som styrker hennes berättelse.

En sjuksköterska berättar om att hon har sett Amber Heard med en blodig underläpp vilket skådespelerskan sagt inträffade under ett bråk med Depp. Bilder på blödande hårbotten, blåtiror och en svullen läpp visas i domstolen.

En psykolog vittnar om att Heard beskrivit flera sexuella övergrepp samt fysiska överfall som Depp utsatt henne för. Något Depp förnekar. Han hävdar att det är ex-frun som utsatt honom för våld i form av att kasta saker på honom, bland annat en fjärrkontroll och vinglas.

#vågaanmäl
7 sätt att hjälpa en anhörig eller vän som utsatts för sexuellt våld

Själv har Heard vittnat om Depps stora kontrollbehov och svartsjuka. En gång ska hon ha blivit slagen för att att ha skrattat åt en av av hans tatueringar. Hon har också berättat hur våldet ökade när Depps drogmissbruk tilltog.

Omvärldens reaktioner

Samtidigt som stödet för Johnny Depp har varit stort i sociala medier, har det inte varit tyst från juridiska experter och kolumnister som gett sin syn på fallet.

Den femte maj skrev kulturskribenten Rakel Chukri en krönika om rättegången med rubriken "Johnny Depps flin under rättegången är en feministisk mardröm". I texten framhåller hon att kampanjerna mot hans exfru sänder farliga signaler till kvinnor i hela världen.

Chukri skriver:

"I korthet kan reaktionerna i sociala medier sammanfattas med att Johnny Depp inte kan vara en hustrumisshandlare eftersom han är snygg, rolig och skicklig på att desarmera frågor om sitt intensiva intag av droger och alkohol under förhållandet. Internet är nedlusat med hans ”greatest hits” från rättegången."

Vidare skriver hon:

"De flitiga Depp-fansen saknar grundläggande kunskap om hur våld i hemmet ser ut. De verkar ha svårt att tro att attraktiva män kan slå. Och att kvinnor som blir slagna också kan slå tillbaka. De köper Depps lättvindiga uttalande om att Amber Heard skulle ha lämnat förhållandet om det var så illa, trots att det är belagt att otaliga kvinnor stannar kvar länge i våldsamma relationer."

Jim Lo Scalzo/AP/TT

Chukri får medhåll av den brittiska juristen Charlotte Proudman. I en artikel i Indedendent besvarar hon också på den fråga som Depps försvarare ställer: "Om nu Amber Heard fruktade för sitt liv, varför gav hon sig inte av?"

Proudman skriver att själva lämnandet av mannen utgör en av de mest farliga perioderna för kvinnan som vill lämna. Övergreppen slutar ofta inte bara för att relationen tar slut. Tvärtom kan förföljelsen och viljan att öka kontrollen tillta hos förövaren, berättar Proudman.

Magasinet Time försöker gå till botten med varför Depp vinner kriget framför allt på TikTok. I artikeln intervjuas lyfter Georgie Carroll, en expert som studerar förhållandet mellan populärkulturella fenomen och dess publik, att det "alltid går att se en viss nivå av motvilja och misstro mot populära manliga kändisars partners". Fans tror ofta att en kvinnlig partner inte är "tillräckligt bra" för sin favoritkändis, menar Caroll.

I artikeln framgår också att en hel del fans bedriver egna "privatutredningar" för att lösa fallet. Dessa är dock inte särskilt opartiska. Depp-fansen utbyter teorier och försöker lägga ett pussel ihop. Varje gång de postar ett inlägg används hashtaggen #justiceforjohnnydepp vilket också bidrar till att hans stöd ökar.

Marianne Mörck efter alla sexuella övergrepp – valt ett liv utan män

Människorättsaktivisten och juristen Farrah Khan är rädd för att stödet för Depp och hatet mot Heard kommer skrämma brottsoffer för att anmäla övergrepp.

Vi måste prata om det faktum att folk är snabbare att säga att hon (Heard, reds. anm) är en lögnare och att han är ett offer än att tro kvinnor," sa Khan till tidningen Vice.

Då förväntas dom i målet

Mellan den 9 och 14 maj är det paus i rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard. Den återupptas måndagen den 16 maj. Slutpläderingarna, det vill säga respektive sidas sista anförande, kommer att avslutas den 27 maj.

Sedan ska juryn överlägga och meddela dom. När så sker går inte att säga i detalj.

Se också: Sexuellt våld: Så vet du om du är utsatt
2:40

Efter reklamen: Se också: Sexuellt våld: Så vet du om du är utsatt

(2:40)

Slå på ljud