Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Regeringen: Sammankomster med fler än 500 personer ställs in

11 mar, 2020 
Margaretha Malmgren
Foto: TT
Alla planerade sammankomster med fler än 500 deltagare ska ställas in, har regeringen beslutat efter förslag från Folkhälsomyndigheten. Anledningen är smittospridningen av coronaviruset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I en hemställan till regeringen skriver Folkhälsomyndigheten i dag att alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 500 personer tills vidare inte bör få hållas i Sverige. Detta eftersom coronavisuset, COVID-19, nu sprids över hela det svenska samhället. Regeringen har tagit beslutet att följa myndighetens rekommendation.

Så smittar coronaviruset:

Videon kunde inte hittas

Genom att stoppa alla större arrangemang förhindras att människor från olika delar av landet, och övriga världen, möts på en koncentrerad plats. De inställda sammankomsterna som måste ställs in är exempelvis stora idrottsevenemang, konserter, mässor och konferenser.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Annons

Förslaget bör enligt Folkhälsomyndigheten omprövas kontinuerligt och inte gälla längre än nödvändigt.

Kronprinsessans namnsdagsfirande ställs in

Försvarsmaktens traditionsenliga firande av kronprinsessan Victorias namnsdag på Kungliga Slottets inre borggård den 12 mars är ett av evenemangen som ställs in.

”Av hänsyn till allmänheten, som vid firandet brukar samlas på en begränsad yta med trängsel, och utifrån Folkhälsomyndighetens riskbedömning avseende det nya coronaviruset, har beslutet tagits om att i år inställa ceremonin”, meddelar det Sveriges Kungahus.

Ett axplock av andra evenemang som riskerar att påverkas är:

  • Spelmässan E3 2020
  • Svenska cupen i fotboll
  • Fotbollsallsvenskan
  • Litteraturfestivalen Littfest i Umeå

Så tvättar du händerna på rätt sätt:

Videon kunde inte hittas

Första svenska dödsfallet

På onsdagseftermiddagen kom beskedet att en äldre person i Stockholm avlidit till följd av coronaviruset. Detta är därmed det första svenska dödsfallet.

Under kvällen kommer regeringen att hålla en presskonferens.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons