Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Beskedet: Karensdagen slopas på grund av coronaviruset

11 mar, 2020 
allas.se redaktionen
Coronavirus har nu påverkat samhället också då karensdagen slopas i över en månad.
Svenska staten går in och betalar karensdagen på grund av coronaviruset. Foto: Unsplash.com
Staten betalar karensdagen tillfälligt under en och en halv månad, meddelar regeringen. Detta sätts in på grund av coronaviruset men gäller oavsett vad du blir sjuk av.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Från och med i dag och en och en halv månad framöver betalas karensdagen av staten. Du kommer alltså få sjukpenning även första dagen av sjukdomstiden, till skillnad från annars då en karensdag gäller.

– Det är staten som kommer ta hela ansvaret för den kostnaden, det här tar staten på sitt ekonomiska utrymme. Det är viktigt att understryka att man ska vara hemma om man är sjuk, säger finansmarknadsminister Per Bolund, enligt Aftonbladet.

Karensdagen slopas tillfälligt – för alla

Under den senaste tidens spridning av coronaviruset (COVID-19) har flera politiker uppmanat till att slopa karensdagen – något som alltså nu tillfälligt införs.

Videon kunde inte hittas

I går, tisdag, ändrade Folkhälsomyndigheten sin riskbedömning för smittspridning i Sverige som ”mycket hög”. Och i dag gick Folkhälsomyndigheten ut och föreslog att det inte borde hållas några allmänna sammankomster där mer än 500 personer deltar. Denna hemställan, alltså en typ av önskemål från myndighetens sida, har som syfte att begränsa spridningen av coronaviruset och kan gälla allt från fotbollsmatcher till konserter och andra sammankomster.

Annons

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC hade i går räknat på över 114 000 drabbade av COVID-19 världen över, skriver Folkhälsomyndigheten.

Kommer kosta staten minst en miljard kronor

Kostnaden för detta väntas uppgå till en miljard kronor, en summa som alltså staten ska stå för.

– Det ska inte vara pengar som förhindrar arbetet. Sjukvården ska ha de resurser som krävs. Staten ska kompensera för ökade kostnaderna, säger Magdalena Andersson om de extra pengarna, till Aftonbladet, som även passar på att hylla vårdpersonalen.

Utöver kostnaden för karensdagen kommer ett miljardpaket, tänkt att stötta företagare, sättas in – något som också kommer bekostas av staten skriver Expressen.

Annons