Agnes Wold om Corona: Vissa i Sverige har gjort bort sig

Agnes Wold tycker att Sveriges Coronaberedskap är god – men att det på vissa punkter fallerat.

Foto: Thomas Johansson/TT

Sverige har agerat exemplariskt när det kommer till Corona, menar Agnes Wold. Inte minst när det kommer till smittspårning. Men på vissa håll har man gjort fel, anser hon.

Uppdaterad 2020-03-12

Efter att det konstaterats inhemsk spridning av coronaviruset, det vill säga att personer som inte vistats utomlands eller har träffat andra sjuka också har smittats, har också professor Agnes Wold ändrat inställning i frågan:

Slå på ljud

”Nu tycks det dessvärre som vi har fått inhemsk spridning av corona-viruset eftersom det dykt upp fall i Stockholm och i Kungälv som kan vara orelaterade till tidigare fall och utomlandsvistelse”, skrev hon igår på Twitter.

Doktor Mikaels supertips: Så kan du undvika virussmitta

Wold, som tidigare uppgett att hon är mycket imponerad av Sveriges sätt att hantera Corona, börjar nu uttrycka en större oro för utvecklingen.

”Om vi får spridning av smittan i den svenska befolkningen, så gäller nästa fas i epidemin. Prio ETT i den fasen är att skydda riskgrupperna. Äldre och personer med kroniska sjukdomar”, skriver hon.

Artikeln nedan bygger på uttalanden från tidigare under veckan.

coronaviruset:

Trots en snabb spridning av antalet corona-smittade i Sverige menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, att de som jobbar med smittskydd i landet har gjort en fantastisk insats. ”De ligger i världstoppen i effektivt smittskyddsarbete. Det är helt fantastiskt. Utan deras jobb hade vi haft spridning i samhället nu, som man har i så många andra länder”, skriver hon i en chatt på expressen.se.

Hon menar att man i USA har en spridning som i dag är ”okontrollerad” – och att spridningen över världen kommer att fortsätta.

”Dessvärre kommer det att droppa in nya fall hela tiden, eftersom folk reser så mycket. Italien och Iran är riskländer idag. USA kommer säkert att få spridning av smittan också. Vilket land som kommer att bli nästa motsvarighet till Italien vet vi inte i dag.”

Stänga skolor på grund av corona

Hon menar att vi i Sverige har skött oss exemplariskt på många olika sätt – med några undantag.

”Smittskyddet och vården har agerat exemplariskt. Vissa skolor i Stockholm har gjort bort sig, anser jag, som vikt ned sig för påtryckningar från föräldrar och stängt skolorna. Pinsamt. De bör följa Folkhälsans riktlinjer”.

Att stänga skolor för att minska spridningen är verkligen en dålig idé, anser Agnes Wold.

Gör egen handdesinfektion – enkla receptet på handsprit

”Varför skulle de göra det? Man stänger ju inte sjukvården. Jag fattar inte detta eviga tjat om att stänga skolor. Ska alla föräldrar sitta hemma och inte sköta sina jobb? Vem ska då vara i sjukvården och sköta smittspårningen och ta prover och analysera dem och sköta sjuka patienter? Och vem ska transportera dem till jobbet?”

Corona: Törs man åka kollektivt?

I nuläget behöver vi inte heller undvika att åka kollektivt, menar hon.

”Varenda person som kommit hit och varit smittad har isolerats och alla deras kontakter har spårats upp och testats. Så i dagsläget behöver du inte fundera på detta. Om vi i ett senare läge hamnar i en situation då vi har smitta som sprids ute i samhället, blir det en ny situation och då är jag säker på att Folkhälsomyndigheten och andra kommer att utfärda direktiv för hur man ska tänka vad gäller taxi och kollektivtrafik och annat. Men där är vi inte nu, tack och lov.”

Det här bör alla ha hemma vid en samhällskris

Ett av de största problemen är hur vården ska klara av att hantera alla eventuella corona-fall.

”Problemet för det svenska samhället, om vi skulle få spridning här, är de stora påfrestningarna på sjukvården det skulle innebära. Även om bara några procent blir svårt sjuka, blir det väldigt många om många smittas”, skriver Agnes Wold i chatten.

Hon menar att alla nu måste ta ett ansvar för att inte spridningen av corona ska bli ännu värre.

”Det kommer att krävas extraordinära insatser under lång tid. Man måste fylla på folk på smittskyddsenheterna och folkhälsan som nog är ganska slutkörda nu efter stenhårt arbete i mer än en månad. Sedan är det nog bra om vården får lite upprustning för att klara eventuell ökning av svårt sjuka patienter”.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Foto: Thomas Johansson/TT