Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Så blir du avfallssmart: Sortera, sälj och återvinn

26 feb, 2020 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lisa Södergren
Om vi alla gör så gott vi kan för miljön gör vi vårt gröna klot en stor tjänst. Foto: Shutterstock/TT
Jordens resurser är stora, men inte oändliga. Ingen kan göra allt men alla kan göra något för miljön! Här får du hjälp att lättare kunna göra fler hållbara val i vardagen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad sorteras var?

Papperskartonger, glassförpackningar i plast och glasflaskor är kanske inga konstigheter, men har du koll på var sånt som wellpapp, frigolit och kapsyler ska ta vägen? Mindre mängd av wellpapp kan du lägga i pappersåtervinningen, frigolit räknas som plast och kapsyler slängs i behållaren för metallåtervinning.

Fem skrämmande fakta om världshavens tillstånd

Videon kunde inte hittas

Vissa förpackningar innehåller olika material, exempelvis brödpåsar med både papper och plast. Då är grundregeln att sortera efter det dominerande materialet.

En kvinna dricker kaffe bredvid en kanal.
Visste du att 80 procent av skräpet i havet beräknas komma från land? Foto: Shutterstock/TT

Vill du veta mer? Info finns bland annat på Förpacknings- och tidningsinsamlingen: www.ftiab.se.

Byt och sälj – klädbytardagen 28 mars 2020

Varje år slänger varje person 7,5 kilo textilier i soporna. Ungefär hälften är i så gott skick att de skulle kunna användas av någon annan. Stå på loppis, sälj via secondhandbutiker där du bor eller via nätet, exempelvis via Tradera och Sellpy – eller varför inte ordna en klädbytardag med väninnorna eller grannarna? Om du inte vill ordna själv kan du hålla ögonen öppna för Klädbytardagen 28/3. Evenemanget är initierat av Naturskyddsföreningen och pågår på många ställen i landet.

Annons

Är du verkligen miljövänlig?

Vi tenderar att överskatta vårt eget miljöengagemang, visar ny forskning från Göteborgs universitet där 4 000 personer från Sverige, USA, England och Indien har deltagit. Studien visar att de flesta var övertygade om att de överlag agerar mer miljövänligt än andra. I studien fick deltagarna svara på hur mycket och hur ofta de gör något miljövänligt jämfört med andra. Det kunde till exempel vara att köpa miljömärkta produkter, dra ner på inköpen av plastpåsar och spara hushållsenergi. Detta att uppleva sig som mer miljövänlig än andra kan göra att vi blir mindre motiverade att bete oss miljövänligt i framtiden. Dessutom visar studien att detta också kan göra att vi faktiskt beter oss mindre miljövänligt. Alltså gör mindre bra för miljön. Viktigt alltså att hålla koll på vad vi faktiskt gör snarare än att jämföra oss med andra.

Källa: Göteborgs universitet

Under förra årets klädbytardag bytte 58 000 plagg ägare.

Panta via mobilen

Nu kan du panta plastpåsar – och andra förpackningar via mobilen. Detta gör du med hjälp av appen PantaPå. Tanken är att du går och handlar som vanligt och när förpackningen/påsen är tom så tar du den till en återvinningsstation som är ansluten till systemet. Där skannar du din förpackning och lägger den i återvinningsbehållaren. För detta får du pant, antingen i pengar eller rabattkuponger. Du kan även skänka bort panten. I nuläget kan du panta påsar/förpackningar från åtta varumärken.

Annons

Nytt liv för kläder och skor

Flera butikskedjor tar emot kläder, antingen för återvinning eller för att donera till frivilligorganisationer.

För att ta några exempel så samarbetar Åhléns med Stadsmissionen och både Kappahl och H&M tar emot textilier (även trasiga) som säljs vidare eller återvinns i samarbete med den globala organisationen I:Collect.

På Stadium kan du lämna in skor och sportkläder som du inte längre använder. Företaget samarbetar med Human bridge (Erikshjälpen och Läkarmissionen) som antingen återanvänder eller återvinner produkterna.

Fem vardagstips för ett renare hav

Här är fem tips som bidrar till ett renare hav.

  1. Ta med din egen påse till affären.
    Den bästa påsen för miljön är den som inte tillverkas alls. Återanvänd den du redan har hemma när du går och handlar.
  2. Skippa sugröret
    Vem behöver egentligen det?
  3. Använd en flergångsmugg till ditt kaffe.
  4. Lämna aldrig skräp utanför en full papperskorg.
    Skräpet kan blåsa iväg och dessutom är vi mer benägna att skräpa ner på en skräpig plats.
  5. Fimpa inte på marken (fimpar innehåller också plast).

Källa: Håll Sverige rent.

Annons