Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Passa på och njut av sommarvärmen – då skiftar vädret karaktär

22 jul, 2021 
Lukas Ernryd
Badande människor sommartid i Sverige.
Passa på och njut av sommarvärmen. I början av kommande vecka blir det ostadigare väder med regnmoln som drar in över södra Sverige.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Hit har flest åkt på hemester i årBrand logo
Hit har flest åkt på hemester i år

Vi har varit bortskämda med vackert väder och höga temperaturer under en stor del av sommaren. Juli månad har som helhet legat över det normala.

De senaste dagarna har temperaturerna dock sjunkit något, men till helgen kommer sommarvärmen tillbaka med full kraft när varmare luft drar in över landet.

– Under helgen blir det ganska soligt, i alla fall i södra delen av landet. Vi kommer se 25 grader på eftermiddagen och kanske 28 någon av dagarna, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det kommer alltså vara klassisk högsommar under lördagen och söndagen i Svealand och Götaland.

Annons

– I norra Sverige får man räkna med lite mer moln. Längst i norr kommer det nog även passera något regnmoln under helgen.

Men även norra Sverige får se stigande temperaturer till helgen.

– Särskilt i södra Norrland. Där kan man komma upp i 25 grader. Norra Norrland och längs med kusterna kommer få 15 till 20 grader.

Den stora frågan många ställer sig nu är hur länge sommarvärmen stannar.

– Ja. det är ju intressant att veta. Generellt ser det ut att bli mer ostadigt i södra Sverige från början av nästa vecka. Vi ser regnmoln som är på väg hit. Men fortfarande temperaturer över 20 grader.

Hur mycket regn kan komma?

– Svårt att säga. Det kan variera väldigt mycket lokalt. Men det blir mer än bara duggregn. Detta nederbördsområde drar sedan vidare upp över landet.

Summa summarum: Det blir en varm och härlig helg i stora delar av Sverige under helgen. Sedan blir det ostadigare i början av veckan med start i söder.

Vad är ditt goda råd till oss nu, hur ska vi tänka kring vädret?

– Det finns risk för skogsbrand i stora delar av landet. Så ha koll på de lokala föreskrifterna. Och nästa vecka kan det vara en bra idé att ha paraplyet nära till hands, säger Emelie Karlsson.

Annons