Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så blir vädret på midsommar 2019

19 jun, 2019 
https://image.allas.se/image-105723?imageId=105723&width=1320&height=689
Marcus Alm
Så blir vädret på midsommarafton där du bor.
Midsommarvädret engagerar nästan alla svenskar varje år – och det förstår vi eftersom temperaturen är så omskiftande vid denna tid på året. Lär dig allt om vad du kan förvänta dig av vädret på midsommar i Sverige – och där just du bor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Så brukar vädret vara på midsommar

Det finns få dagar på året då svensken hellre ser solsken än på midsommar – men visst tycker man ändå att det alltid regnar dagen till ära? Och det är inte som vi inbillar oss; faktum är att vädret kring slutet av juni är väldigt osäkert och ostadigt. Det beror på att värmen inte kommer till Sverige på riktigt förrän ungefär en månad senare. Under juni ligger fortfarande kall luft över norra Ishavet och Grönland som enkelt kan ta sig in över Skandinavien och riskerar att förstöra vårt midsommarfirande. Detta är också anledningen till varför det ett år kan vara väldigt varmt på midsommar och nästa år ganska kyligt. Enligt SMHI har man normalt sett större chans för uppehåll från regnskurar längs våra kuster.

Midsommarvädret de senaste åren

2018 var en sommar med värmerekord i hela landet. Torkan som följde månaderna utan regn ledde till eldningsförbud och till att skogsbränder härjade i många delar av landet. Midsommarafton passade däremot värmen på att gömma sig – och i framförallt nordöstra Norrland slogs nytt rekord för mest nederbörd på midsommarafton sedan 1940.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

2017 var snittemperaturen på midsommarafton ungefär 20 grader och hela helgen bjöd på regn, regn och ännu mer regn.

2016 – som vi saknade dig ifjol! Detta år var midsommarafton varm med en värmetopp i Småland, där temperaturerna letade sig upp över 30 grader. På morgonen fanns regndrabbade områden runt om i landet men det stabiliserade sig framåt kvällen.

Väder för hela Sverige midsommar 2019

Tidiga prognoser över midsommarvädret talade om riktigt dåligt, faktiskt uselt, midsommarväder 2019 – men den senaste veckan har prognoserna blivit något soligare på sina håll. Regnrisken är nu som störst i Norrland, och främst i de mellersta och norra delarna. Temperaturerna lär ligga runt 15 grader.

I södra Sverige lutar prognoserna mer åt klassiskt midsommarväder – vilket vi nu vet inte betyder sol och vindstilla, utan snarare goda chanser till sol på sina håll, men med stor risk för mulen himmel och ett och annat regnfall.

Annons

– Det ser relativt säkert ut att kallfronten kommer och sveper bort värmen. Vi ska inte räkna med högtryck och klarblå himmel, säger meteorologen Erik Rindeskär till Aftonbladet.

Här blir det varmast i Sverige på midsommarafton

Har du turen att befinna dig på östkusten, närmare bestämt i Götaland och Svealand, så kan du skatta dig lycklig. Här blir vädret som bäst i hela landet med temperaturer uppemot 22 grader.

Varmaste midsommarafton genom tiderna

I svenskt mannaminne finns två midsomrar som sticker ut för att det INTE blev dåligt väder, kallt och regnigt. Det är åren 1935 och 1970. Sett till hela landet kan 1935 lyftas som 1900-talets varmaste midsommarafton efter att flera stationer över landet slagit värmerekord under dagen. Rekordet för en enskild väderstation slogs också det året: det var hela 35 grader i Sveg under dagen.

Annons

1970 uppmättes över 30 grader i Uppsala – och i dagarna runt midsommarafton uppmättes Norges varmaste temperaturer någonsin.

Kallaste midsommarafton genom tiderna

1813 var det i snitt 5 grader över landet på eftermiddagen – det är utan tvekan den kallaste midsommarafton som mätts upp. Generellt är det ofta väldigt skiftande temperaturer över landet och därmed svårt att peka ut något enskilt år då hela landet haft dåligt väder på midsommar. Men ett något modernare exempel som ofta lyfts fram är 1987. Då var det, som varmast, 11 grader i Stockholm och i delar av Norrland var temperaturen nere på nollstrecket.

Midsommarväder Malmö 2019

Prognoserna tyder inte på någon nederbörd i Malmö på midsommarafton, där midsommarfirare kan räkna med mellan 16 till 19 grader och goda chanser till sol, om än med omväxlande molnighet. Vinden beräknas ligga mellan 1 till 5 meter/sekund.

Annons

Väder på midsommar i Göteborg

Göteborgarna får räkna med något mindre sol än sina grannar i syd – men något regn verkar det inte bli! Med temperaturer mellan 13 till 16 grader hade man kanske kunnat önska mer men med vindar under 6 meter/sekund kommer förhoppningsvis inte kylan stoppa midsommarfirandet.

Stockholm: Så blir vädret på midsommar 2019

Ska du fira midsommar i Stockholm? Bra val – här blir det nämligen sommartemperaturer. På eftermiddagen blir det som varmast med upp till 24 grader, lite vindar – och absolut ingen nederbörd!

Källa: SMHI, allas.se, aftonbladet.se

Foto: Shutterstock/TT

Annons