Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Så blir vädret till midsommar – nu finns en tidig prognos: "Vi minns ofta skurarna"

14 jun, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, en röd stuga och en svensk flagga, till höger, en hund med en krans.
Alla beställer sol och klar himmel till midsommar. Men leveransen är historiskt svajig. Hur blir det i år? Vi har en första prognos.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att raljera över det svenska midsommarvädret.

För visst känns det som det alltid regnar. Fråga vem som helst på gatan och du får historier om fester med folk som suttit under ett paraply och huttrat med en iskall nubbe. Där har det skålats och sagts – med galghumor i rösten – "att det är lika kallt på julafton som på midsommarafton".

Se också: Pererik Åberg pratar semesterväderBrand logo
Se också: Pererik Åberg pratar semesterväder

Bara att klä sig rätt känns lika svårt som att lösa den Gordiska knuten.

Koftan känns säkrare att packa med sig än linnet. Gummistövlar är tryggare än klackarna.

Det är egentligen ingen dum idé att gardera sig.

I ett historiskt perspektiv har firandet av midsommar mest kantats av ostadigt väder. Vi har också haft allt ifrån 35-gradig värme till snöbyar.

Annons

Dock inte på samma plats. Men ni förstår. Det är en nyckfull tid.

Så frågan är hur det ser ut i år. Vi ringde SMHI.

– Det är väldigt tidigt för att kunna säga något säkert men något ska vi kunna vaska fram, säger Linus Karlsson, meteorolog.

Det är inte lätt att vara meteorolog när olika tidningar vill vara först med att ge en rapport för den mest väderberoende högtiden av alla. Linus är tydlig med att mycket ännu kan hända med prognosen inför midsommarafton.

Men låt oss börja med att gräva där vi står. Med väderläget just nu.

Generellt är det fortfarande lågtryck som styr sommarvädret vilket ger ett ganska ostadigt väder. Temperaturerna är normala för årstiden. Vi är också inne i en period med eftermiddags- och kvällsskurar, berättar Linus. Det är något som blir gradvis mer förkommande under sommaren med start redan på våren.

– Det är de här stackmolnen som kan växa till sig framåt dagen och ge kraftiga skurar. I samband med detta kan det också förekomma åska.

Annons

Meteorologen ser lite mer lågtrycksbetonat väder med regn till den kommande helgen.

– Det finns tendenser till att detta lågtryck hänger kvar in i början av nästa vecka. Det är lite åt det hållet som det pekar mot i prognosen.

Ok, så lågtryck kommer sannolikt att finnas i början midsommarveckan, kommer dessa att dra bort till när vi dukar fram sillen?

– Exakta detaljer kring fredagen (midsommarafton, reds. anm.) kan vi inte säga något uttömmande om i nuläget. Men lågtrycket letar sig så småningom vidare och det blir i alla fall tillfälligt stabilare någon gång i nästa vecka. Men om det mer stabila vädret kommer att hålla i sig även under den andra halvan av veckan – eller om det blir nya lågtryck som letar sig in – det är lite för tidigt att säga.

Jag förstår att det är svårt att säga något exakt om midsommaraftonens väder, men hur har det sett ut rent historiskt? Jag vet att folk brukar skratta åt midsommarvädret. Vår bild är att vi springer med tallrikar och salladsskålar i skytteltrafik mellan långborden utomhus och reservplanen inomhus. Finns det fog för detta missnöje?

Annons

– Generellt varierar vädret såklart från år till år. Men sommaren ger många gånger skurar på eftermiddagen och kvällen, som jag nämnde innan. Kanske är det just det som man kommer ihåg i efterhand, att när man satte igång med lunchen och middagen så hade skurarna kommit igång. Men man glömmer det fina vädret som man hade vid frukosten.

Jag har redan glömt förra årets midsommarväder, kan du uppfriska mitt minne?

– Det var på många håll en torr midsommar. Det kom någon skur i de nordöstra delarna av Götaland och delvis i östra Svealand samt i södra Norrland. Annars var det uppehållsväder med temperaturer över det normala. På sina håll var det högsommarvärme.

Högst temperatur fick värmländska Arvika med 26,9 grader på midsommarafton år 2021.

Finns det något som talar för att vi kommer landa i samma typ av högsommarvärme nästa vecka som vi hade på sina håll förra året?

– Som det ser ut just nu...nej. Då ska vi gärna ha in lite mer luft söderifrån för att nå upp dit. Den ser i nuläget inte ut att komma. Istället ser vi ut att få som mest dryga 20 grader nästa vecka. Men det är såklart något som kan ändras.

Oddsbolaget tror inte på regn

Ett svenskt oddsbolag erbjuder spel kring om det kommer att falla minst fem millimeter regn på midsommarafton år 2022.

Tretton städer finns med på listan.

I skrivande stund anses det generellt vara låg risk för regn.

Minst risk för regn finns i Visby. Där får du endast fem kronor i vinst om du väljer att riskera en hundring (odds 1,05).

Störst risk för regn finns i Uppsala. Där får du 38 kronor i vinst om du väljer att satsa en hundring (odds 1,38).

Annons