Artikeln innehåller reklamlänkar

Få koll på gigekonomi: Här är för- och nackdelarna alla pratar om

Kvinna med en målarroller i handen vid en stege.

Foto: Shutterstock/TT

Gigekonomi går ut på att man anlitar en person för ett kortare uppdrag. I digitaliseringens kölvatten har det vuxit fram mängder med företag som specialiserar sig på att förmedla kontakt mellan uppdragstagare och -givare inom den här modellen. Upplägget är populärt, men inte helt oomtvistat.

Utbud och efterfrågan är grundläggande för att företagande ska fungera, men med digitaliseringen har detta breddats ytterligare. Att anlita städhjälp eller en flyttfirma är i sig inget nytt, men i dag finns det en rad tjänster som utöver detta kan se till att du får hjälp med mindre tjänster som att bära hem dina tunga kassar från affären eller röja på ditt stökiga vindsförråd.

Ur detta har den så kallade gigekonomin fötts.

Se också: Så får du bort kalk och avlagringar i badrummet

1:32

Efter reklamen: Så får du bort kalk och avlagringar i badrummet

(1:32)

I korthet innebär gigekonomi att vi i allt större utsträckning anlitar frilansande personer för att utföra kortare uppdrag för oss.

Gigekonomi pressar priserna

Arbetsmarknadsfenomenet uppstod under 2010-talet och ordet gigekonomi hänger ihop med det som ofta används för musikers spelningar som kallas för just ”gig”.

Det har riktats en del kritik mot den här formen att anlita personalkraft eftersom det ofta går att pressa ner priserna kraftigt på tjänsterna och att de personer som arbetar med detta saknar anställningstrygghet eftersom det endast rör sig om tillfälliga jobb.

Gigekonomi nämns ofta i samband med den så kallade delningsekonomin men där skillnaden är att man inom den senare delar på saker, både materiella som till exempel bilar, och immateriella som arbetskraft.

Olika företag på nätet

På nätet finns det en rad olika företag som förmedlar vardagsnära tjänster inom gigekonomi. Ofta fungerar det som en form av en auktion där du lägger upp en förfrågan och beskriver ditt ärende, till exempel ”jag vill ha hjälp att köra skräp till tippen”.

Alva skapar nytt av gammalt skräp: ”Det kan bli mycket fint”

Därefter startas en budgivning mellan de personer som kan tänka sig att utföra uppdraget åt dig där du väjer den som du själv tror passar bäst för ditt behov. Du betalar till företaget som har förmedlat kontakten som i sin tur betalar till personen som utförde uppdraget.

De personer som utför olika typer av tjänster betygsätts av de som anlitar dem, så ett tips är att titta efter omdömen om hur andra har upplevt personen och det utförda uppdraget.

Du kan också göra en sökning på Google på personens namn om du vill göra en extra koll. De flesta sidor som erbjuder den här typen av förmedling samarbetar även med försäkringsbolag, läs alltid igenom användarvillkoren så att du vet vilka rättigheter du har om oturen skulle vara framme och personen du kommit i kontakt med är oseriös.

3 nättjänster där du kan hitta hjälp med vardagsbestyr

Det finns en uppsjö med sidor på nätet där du kan komma i kontakt med personer som kan hjälpa dig uträtta både stora och små ting i ditt hem. Alla är de exempel på så kallad gig-ekonomi men har lite olika bakgrund.

1) TaskRunner

Enligt informationen hemsidan själva har TaskRunner över 7 000 personer som kan hjälpa dig med alltifrån att röja i trädgården till att gå och handla.

Hemsida: www.taskrunner.se

2) Yepstr

Den som anlitar Yepstr anlitar hjälp från ungdomar, den här tjänsten fungerar nämligen som förmedlare av tillfälliga jobb för personer mellan 15 och 21 år.

Hemsida: www.yepstr.com

3) Veteranpoolen

Den här förmedlaren av hushållsnära tjänster anlitar bara pensionärer för att hjälpa till med hushållsnära tjänster som städning och trädgårdsarbete.

Hemsida: www.veteranpoolen.se

App Store /Google Play: Veteranpoolen

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (länk till Adlibris)

Hur digital är du? Testa dig här!