Så gjorde vi för att leva länge –världens äldsta kvinnor ger sina bästa tips

Lucile

Nunnan Lucile Randon är världens äldsta nu levande person i världen.

NICOLAS TUCAT

Hårt arbete eller choklad var dag? Vad är det som gör att vissa får uppleva sin 110-års dag, men inte andra? Vi samlade de bästa tipsen från några av världens äldsta kvinnor.

Syster André är världens äldsta person. Hon är 118 år gammal och bor på ett vårdhem i södra Frankrike. Egentligen heter hon Lucile Randon och har levt sitt liv i katolska kyrkans tjänst, som nunna. Under närmare tre decennier hjälpte hon barn och sjuka äldre till ett bättre liv.

Astrid ringde fel och kom till Rickard Olsson – nu är hon med i hans radioprogram!

När Kane Tanaka från Japan avled i april 2022 tog alltså Lucile över som inte bara Europas utan också världens äldsta människa. Det innebar ett stort intresse från medier över hela världen, och Lucile som både sitter i rullstol och är blind, har blivit flitigt intervjuad den senaste månaden. På flera nyhetssajter har hon tidigare berättat om vad det är som gör att hon har blivit så gammal.

– Arbete är det som har fått mig att leva!

Lucile

Daniel Cole

En motsägelse till vad man ofta hör när det gäller arbete. Det stämmer alltså inte enligt Lucile.

Lucile har även sagt att morgongymnastik, lite choklad och något glas vin vid tillfälle, är saker som har hjälpt henne till ett långt liv.

Precis vad vi gärna vill höra, kanske minus morgongympan då.

110-åriga Gunborg och Agnes är de äldsta i Sverige

I dagarna fyllde både Gunborg Hancock på Lilla Essingen och Agnes Boström från Älandsbro 110 år. De båda kvinnorna är alltså numera de äldsta i hela Sverige, och båda två har blivit hjärtligt firade på sina respektive boenden.

Gunborg Hancock tipsar om att äta nyttigt och röra på sig för att bli gammal. Till tidningen Mitt i Kungsholmen säger hon så här:

5 klädknep som gör att du ser yngre ut
1:22

Efter reklamen: 5 klädknep som gör att du ser yngre ut

(1:22)

– Äta grönsaker och röra på sig är viktigt. Själv paddlade jag från fastlandet till Visby, men man kan också spela tennis.

Agnes beskrivs också som pigg för sin ålder och hon har tidigare sagt att hon gärna vill bli äldre men inte gammal. Men det bästa i livet enligt Agnes är hennes barnbarn.

– Det är barnbarnen som är livet!, säger hon till Sveriges Radio i en intervju på sin 110-års dag den 29 april.

Pionjären Ragnhild Haarstad: ”Det var mycket tjafs när jag blev Årets fotograf”

Det verkar med andra ord som att de viktigaste tipsen för att bli gammal är att vårda relationerna till andra, arbeta och leva hälsosamt men unna sig något gott ibland. I alla fall om vi ska lyssna på några av de äldsta damerna i världen.