Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Så handlar du säkert på nätet – bästa tipsen

28 jan, 2021 
Malin Perlheden
Kvinna nätshoppar och är glad och säker.
Känner du dig osäker för att handla på nätet? Det finns en hel del man själv kan hålla koll på för att öka tryggheten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi handlar på nätet som aldrig förr; i juli 2020 handlade 45 procent fler via nätet än ett år tidigare enligt undersökningen E-barometern. Coronakrisen bidrog förstås till den dramatiska ökningen, men även innan pandemin var e-handeln på stark frammarsch. Under 2018 omsatte svenska e-handelsföretag 87 miljarder kronor och vi handlar i dag alltifrån kläder, vitvaror och möbler till livsmedel och resor online.

Se också: 10 digitala fraser du borde känna till

10 digitala fraser du borde känna tillBrand logo
10 digitala fraser du borde känna till

För den som är ovan kan det kännas otryggt att göra inköp via nätet och det är vanligt att man oroas för att bli lurad på antingen pengar eller på den produkt som man vill beställa. Enligt delrapporten Svenskarna och internet 2020 Q1 är det fortsatt de som är över 65 år som känner sig mest otrygga med att handla på nätet. Tryggast känner sig de yngre mellan 26 och 35 år som vuxit upp med näthandel och är vana digitala kunder.

Annons

Känn dig trygg på nätet

Om du känner dig osäker finns det dock en hel del som du själv kan göra för att känna dig trygg när du handlar på nätet. Du bör till exempel alltid vara misstänksam om en produkt verkar vara alltför bra eller billig.

Om det är första gången som du handlar hos ett företag som du inte känner igen namnet på, är det en bra idé att göra en sökning på Google där du skriver in företagets namn + ordet recension i sökfältet. Då får du fram omdömen om vad andra personer som handlat i butiken tycker.

Du bör också alltid försäkra dig om att det går att komma i kontakt med företaget och läsa köpvillkoren innan du lägger din beställning. Försäkra dig också om att det finns en returadress dit du kan skicka produkten om du inte vill behålla den.

Betala med kort på nätet

En av de vanligaste bedrägeriformerna på nätet är så kallade förskottsbedrägerier som innebär att du betalar utan att få din vara. Ditt kanske bästa påtryckningsmedel som kund är att hålla inne med en betalning för en produkt som du av någon anledning inte ens har tagit emot.

Annons

Många väljer därför att göra sina köp mot så kallad kreditfaktura där du alltså betalar först när du har tagit emot din vara. Tänk bara på att många företag gör en kreditupplysning på dig när du väljer denna betalningsform och det kan ligga dig i fatet om du till exempel vill ansöka om ett banklån. Många väljer också att betala med kreditkort vid köp på nätet, eftersom man då enligt lag har rätt att få hjälp från sin kreditgivare om man stöter på problem.

Tips! Kolla alltid vad totalpriset för din beställning blir – ibland tillkommer dyra porto- och expeditionsavgifter.

3 saker att hålla utkik efter i en e-handel

Du kan söka efter vissa typer av symboler och bokstavskombinationer i en e-handel för att försäkra dig om att den är seriös. Här är tre enkla saker att hålla ett extra öga efter – och deras betydelse!

1. Trygghetsmärken

Trygghetsmärken, eller så kallade trustmarks, är små loggor som finns på e-butiker som är certifierade via ett märkningssystem och därför följer vissa regler. De vanligast förekommande symbolerna är Trygg e-handel och Certifierad e-handel.

2. Säker adress

Titta i webbläsarens adressfält när du skrivit in adressen till butiken som du vill handla ifrån. Längst till vänster ska det stå ”https://” innan själva adressen – ibland kan du också se ett litet hänglås som på bilden. Bokstavskombinationen markerar att webbplatsen skyddar din integritet och att förbindelsen inte kan avlyssnas av en tredje part.

3. 3D Secure

Om du vill betala med kort i e-butiken är det en bra idé att läsa betalningsvillkoren och se om den använder sig av så kallad 3D Secure. Du känner igen det genom symbolerna Verified by Visa eller MasterCard SecureCode. Denna funktion gör att du, förutom dina kortuppgifter, behöver ett lösenord eller en signering med Mobilt BankID för att kunna betala.

Annons

Här kan du lära dig mer om näthandel, Facebook, sociala medier och appar

Ännu mer om hur du hanterar din vardagsekonomi hittar du i boken Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

I boken får du lära dig alltifrån hur du steg-för-steg kommer igång med ditt Mobila BankID, hur du betalar räkningar och skaffar e-faktura, till hur du avgör om en e-handel är värd att lita på eller ej. Du får också lära dig att känna igen bluffakturor och att identifiera olika sorters lurendrejare på nätet. I boken finns även handfasta tips för en bättre ekonomi av experten som också varnar för områden där du ska vara lite extra försiktig.

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Digitant böckerna
Annons