Så har coronaviruset påverkat miljön – se bilderna

Kanal med rent vatten i Italien.
Coronaviruset har varit förödande för människor och ekonomin globalt, men det finns någon som tjänar på pandemin: planeten.

Coronaviruset har försatt nästan en hel planet i karantän – något som gett naturen en chans att återhämta sig på sina platser. På sociala medier delas bilder och videor där effekten kan skådas och ingen plats sticker ut likt det extremt coronadrabbade Italien.

Coronavirus i Italien

Landet har varit nedstängt sedan 9 mars och är det värst drabbade landet utanför Kina, där viruset först började spridas. Man befarar att många av de svenskar som smittats av coronaviruset och sedan spridit det vidare i Sverige först blivit sjuka under sportlovsresor till norra Italien. I skrivande stund (den 24 mars) har landet haft över 63 000 smittade och över 6 000 dödsfall – men också över 7 000 patienter med covid-19 som har blivit helt friskförklarade.

Rent vatten i Venedig

Redan tre dagar efter att Italien stängt alla landets gränser (man stängde gränser mellan delstater i norra Italien tidigare än så) delades dessa bilder på Twitter där man kan se hur rent vattnet blivit i kanalerna i Venedig.

Klara-Maria har corona:

Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"
Slå på ljud

En protest mot att kryssningsfartyg åker in i lagunen Venedig ligger i har pågått i nästan ett decennium. Där har aktivister hopplöst försökt påpeka att de stora skeppen förstör luften, vattnet och havsbotten kring staden och att det inte är hållbart med denna turism.

Aktivister protesterar mot kryssningsfartyg utanför Venedig i juni 2019 med en flagga med orden Inga stora fartyg på itelienska.

Aktivister protesterar mot kryssningsfartyg utanför Venedig i juni 2019. Foto: Luca Bruno

Nu, ett knappt år efter att bilden ovan är tagen, är Venedig folktomt och kryssningsfartyg lägger inte till. Självklart har detta påverkat vattenkvaliteten, trots att nedstängningen av landet varat i mindre än en månad. På videon längre upp i artikeln syns dessutom ett stim småfisk – en inte helt vanlig syn i staden 2020.

Delfiner utanför Sardinien

Även utanför Sardinien och hamnstaden Cagliari har kryssningsfartygen slutat störa ekosystemet – och delfiner har synts längs med hamnens kajer.

När denna video först började spridas på sociala medier menade man att det var delfiner i Venedig – men detta stämmer alltså inte.