Artikeln innehåller reklamlänkar

Så hittar du roliga spel att spela på nätet

Mormor och morfar spelar spel med barnbarnen på telefonen.

Foto: Shutterstock/TT

Att spela olika sorters spel på nätet, på dator eller telefon, är riktigt populärt, och ett trevligt tidsfördriv. Vi tipsar om var du kan hitta roliga spel!

Att spela olika typer av spel på nätet är populärt; under 2018 ägnade sig mer än hälften av alla internetanvändare, 61 procent, i Sverige åt någon form av spel online. En dryg fjärdedel, 26 procent, av dessa spelade varje dag, enligt statistik från Internetstiftelsen.

Den snabba förändringen av våra vanor till trots, är själva fenomenet att spela datorspel långt­ ifrån något nytt. Redan under 1950­-talet började utvecklingen av det som i modern mening kan kallas för datorspel. Ett känt exempel är spelet Spacewar! som lanserades 1961. Spelet utspelade sig i rymden och målet var att skjuta ner sin motståndares rymdskepp – en mycket enkel uppsättning om man jämför med dagens utbud, med andra ord.

Se också: Elliots bakfilmer gör succé på nätet

Den stora skillnaden, om man jämför med dagens spellandskap, var dock att väldigt få människor alls hade tillgång till en dator och att internet ännu inte spridits över världen, spelandet var därför begränsat till en liten skara.

Digitant-tipset: Lös korsord och sudoko gratis på telefonen eller datorn

När World wide web, internet, fick sitt reella genomslag på 1990­-talet förändrades spellandskapet drastiskt och utvecklingen tog snabba steg framåt. Allteftersom antalet personer med tillgång till internet blev fler, ökade naturligt nog också antalet spelintresserade som faktiskt kunde ta del av spelutbudet, och spelen flyttade från datorer­na ut på nätet.

De höga siffrorna vi ser i dag är alltså knappast förvånande, och ett exempel på ett mycket populärt spel är World of Warcraft som spelas av över 11 miljoner personer världen över.

Så hittar du spel på internet

Det finns flera olika sätt att spela spel. Bland annat finns det mängder av appar i din smarta telefon där du kan fördriva tiden med alla möjliga spel.

Man kan också Googla sig fram till vad man vill spela. Exempelvis om du vill hitta ett canastaspel på nätet. Då skriver du bara in "spela canasta online gratis" och då bör du få upp flera förslag. Och du kan såklart byta ut canasta mot vad du vill, som poker, patiens, Dam eller vad du nu vill spela.

Förslagen som kommer upp när du söker är så kallade relaterade sökningar och är Googles förslag till dig, baserat på vad andra personer med liknande intresse har sökt på. Om du tycker att något av förslagen verkar intressant kan du klicka på det, om du inte hittar något är det läge att byta ut din sökfras.

Inger, 68, är världsmästare i e-sport – nu lär hon seniorer att spela

Hitta nya spel via samlingssidor på nätet

Många sidor som erbjuder spel har ett otroligt brett utbud – detta är alltså ett ypperligt alterna­tiv för dig som kanske vill upptäcka ett nytt spel eller som inte känner dig helt bekväm att välja mellan de resultat som Google presenterar.

Här nedan listar vi några populära samlingssidor för spel och ger kort information om vad de erbjuder. Det är gratis att spela på samtliga, de får alla sina huvudinkomster från annonsörer. Utbudet på samlingssajterna är ofta väldigt stort, så ett tips är att använda sökfunktionen som oftast ligger högst upp till höger, eller att utforska via katalogiseringen högst upp på sidan.

1. Spela.se

Företaget marknadsför sig som den plats på nätet som har den största samlingen onlinespel, och den som besöker sajten kan lätt bli överväldigad av det stora utbudet. Här finns alltifrån klassiker som harpan och backgammon till fleerpersoners­ spel där du kan möta andra inom genrer som sport och äventyr. Du kan också lägga pussel och hitta spel som passar även yngre personer. Det är gratis att spela, men du behöver registrera dig.

Hemsida: www.spela.se

2. Spelo

Spelo erbjuder enligt sajten själv de roligaste spelen för hela familjen. Här hittar man alltifrån actionspel till kluriga sudokun. Även spelo.se erbjuder möjlighet att spela spel mot andra personer och de tipsar om vad i deras utbud som är mest populärt just nu. Det är gratis att spela, men du behöver registrera dig för att kunna ta del av hela utbudet.

Hemsida: www.spelo.se

3. Gratisspela

Gratisspela utlovar de bästa och roligaste spelen på internet. Precis som hos konkurrenterna finns här ett stort utbud med alltifrån pussel till spel för era personer. Sajten skiljer sig något från de andra genom att utlova tips på hur man spelar på bästa sätt. Spelen är sorterade efter popularitet och det är gratis att spela, men du behöver reg­istrera dig för att kunna delta i de tävlingar som finns.

Hemsida: www.gratisspela.se

4. Funny Games

Funnygames är enligt dem själva en plattform för både gamla och unga och här finns en uppsjö av spel som sträcker sig från klassiska kortspel till actionfyllda äventyrsspel på motorcyklar. Funnygames.se har handledningsvideor på samtliga spel och ett betygsystem där man kan se olika rekommendationer. Det är gratis att spela, och du behöver inte registrera dig.

Hemsida: www.funnygames.se

5. Onlinespel

Onlinespel.nu skriver på sin hemsida att de är stolta över att kunna erbjuda unika spel som inte finns någon annanstans och avser då främst gam­la spel. De mest populära spelen är till exempel pussel­ och strategispel men också kortspel och olika former av actionspel finns på hemsidan som känns väldigt luftig och lättnavigerad. Det är gratis att spela och bara i undantagsfall krävs registrering.

Hemsida: www.onlinespel.nu

Med våra Digitant-böcker kan du lära dig mer om allt det digitala!

Vill du bli en Digitant? Läs mer om våra guideböcker här! (reklamlänk från Aller media shop) (länk till Aller media shop)

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!