Lästips:LäsarberättelserGratis stickmönsterSmarta städknepHuskurerLoppistipsKända brottsfall

Så mycket har kaffepriset ökat i år – snart är måttet rågat

22 mar, 2022
Lukas Ernryd
Till vänster, kaffe som hälls upp i en kopp, till höger, rostade kaffebönor.
Tycker du att kaffet har blivit dyrt? Du är inte ensam med din känsla. Priset på kaffe har stigit enormt på senare tid. Detta är orsakerna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi är många som baxnar när vi står framför kaffehyllan i butiken.

Kan priset verkligen stämma? Sedan lägger vi ner ett paket ändå. Vi kan ju inte vara utan vårt älskade kaffe.

Se också: 5 saker du inte visste om kaffeBrand logo
Se också: 5 saker du inte visste om kaffe

Därför stiger kaffepriset

Enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI) steg priset på kaffe med 12 procent i januari jämfört med december. I februari fortsatte rusningen och blev 11, 6 procent dyrare än i januari.

Kaffet är just nu 30 procent dyrare än för ett år sedan. Det gör kaffet till det livsmedel som rusat absolut mest det senaste året (se faktaruta). Numera är det inte ovanligt att se priser på 50 till 60 kronor paketet, beroende på sort och kvalitet. Sveriges radio rapporterar att vi måste tillbaka till år 2010 för att se liknande nivåer på kaffet.

Till Expressen säger Löfbergs kommunikationschef, Anders Thorén, att huvudorsaken till det skenande priset beror på extremväder i Brasilien som är en av världens största kaffeproducerande länder.

– Det påverkar skördarna nu. Det kommer att vara underskott på arabica-bönor hela året, berättar han för kvällstidningen.

Kaffe säljs och köps på en råvarubörs, berättar han. Sedan i oktober har råkaffet ökat 15 procent, men sett ett år tillbaka så är ökningen betydligt högre än så.

Fler faktorer spökar

Dock är det inte bara råkaffet som är boven i dramat. Även förpackningarna och transporterna har tagit ett rejält skutt uppåt. Fraktpriset har också blivit helt upp till 1000 procent dyrare på ett år.

Annons

Till råga på allt är också den svenska kronkursen väldigt svag just nu, i synnerhet mot dollarn. Det betyder att svenska kaffeinköpare får dålig valuta för sina pengar.

Frågan är när priset kommer att stabiliseras. Anders Thorén tror att de höga priserna kommer att hålla i sig. I alla fall under det första halvåret i år. Längre fram än så är svårt att sia om.

För konsumenten är det tur att kaffe ofta är en av butikernas lockvaror som säljs på kampanj. Då gäller det att passa på.

Se också: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
Se också: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Inte bara kaffet som rusat

Även tomater har blivit mycket dyrare på senare tid, enligt SCB:s KPI. Päron och vitkål är också livsmedel som stigit det gångna året.

– Redan under hösten såg vi att priser på kaffe, oljor och spannmål började öka snabbare i pris. Men nu under början av 2022 ser vi en väldigt bred prisuppgång på de flesta livsmedel. Exempelvis har även grönsaker och fisk ökat väldigt mycket i pris, säger John Eliasson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Maten som ökat mest i pris

Här ser du ökningen i procent under de senaste tolv månaderna, från mars 2021 till mars 2022.

Kaffe 29,5

Tomater 29,4

Päron 24,8

Vitkål 24,7

Färsk lax 21,2

Honungsmelon 20,6

Apelsiner 16,8

Salladskål 15,3

Djupfryst frukt och bär 13,5

Grovt bröd 12,1

Fakta: SCB.

Annons