Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så skaffar du digital brevlåda för vaccinationspass

05 maj, 2021 
Johanna Svan
Malin Perlheden
Digitalt vaccinationspass.
För att kunna uppvisa ett vaccinationspass eller vaccinbevis, som många tror kommer att behövas för resor framöver, behöver man en digital brevlåda. Så här gör du om du inte har en digital brevlåda sedan tidigare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Arbetet med att skaffa vaccinationspass i Sverige har startat. I skrivande stund vet vi dock inte när det kommer att vara klart.

Men det verkar som att man kommer att behöva en digital brevlåda för att kunna få sitt vaccinationsbevis.

För att få sitt bevis ska man identifiera sig med svensk e-legitimation på E-hälsomyndighetens hemsida. Beviset ska sedan skickas till en digital brevlåda.

– Sedan kan man hantera beviset precis spom man vill. Skriva ut eller visa upp det digitalt för i princip vem som helst, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på myndigheten, till Morgonstudion på SVT.

Se också: Kan du de digitala fraserna?

10 digitala fraser du borde känna tillBrand logo
10 digitala fraser du borde känna till

Digital brevlåda – nå posten digitalt

Förutom e-fakturor erbjuder många företag att skicka ut räkningarna till digitala brevlådor. Hit kan du även få brev från myndigheter och, precis som med pappersfakturorna, finns det såväl ekonomiska och logistiska som miljömässiga fördelar med att skaffa en digital brevlåda. En bra tumregel är att regelbundet gå in och läsa alla brev och dokument här så att du inte missar något.

Annons

Observera att om du får fakturor från företag till en digital brevlåda så måste du själv lägga in en del av informationen på ditt bankkonto, precis som om du hade fått en räkning i pappersformat i din fysiska brevlåda – här saknas alltså en koppling till ditt bankkonto.

I dag finns det en handfull olika digitala brevlådelösningar att välja mellan. Det som de har gemensamt är att de är gratis både för företag och för privatpersoner och att man loggar in med hjälp av e-legitimation som exempelvis Mobilt BankID. Du har också möjlighet att aktivera en funktion som meddelar dig via sms eller e-post när du har ny post i din digitala brevlåda – det vill säga precis samma funktion som finns för e-fakturor.

Förutom den högre säkerhetslösningen för inloggning, ar skillnaden mot ett vanligt e-postkonto att det inte går att skicka vidare brev från den digitala brevlådan.

Annons

Alltfler väljer också att börja erbjuda tjänster för digitala kvitton.

Digitala deklarationer

Den digitala brevlådan har nästan tio år på nacken i Sverige, den lanserades under 2012 för att ge alla svenskar möjlighet att få meddelanden från diverse myndigheter i digital form istället för med vanliga brev.

En av de myndigheter som kanske varit mest drivande i att få svenskarna att skaffa digitala brevlådor ar Skatteverket som lockar med tidigare utbetalning av skatteåterbäringen för dem som sköter sin deklaration på digital väg.

I början av 2020 uppgav Skatteverket att nära fyra miljoner svenskar hade tagit emot sin deklaration via just digitala brevlådor.

Här hittar du digitala brevlådor

Det är alltid gratis att skaffa, och använda, en digital brevlåda och i skrivande stund finns det fyra stora aktörer på marknaden.

Annons

Alla erbjuder möjlighet att ta emot post från myndigheter som till exempel Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Det finns inget som hindrar att du har flera digitala brevlådor, men du kan bara ta emot myndighetspost till en av dem. Ungefär hälften av alla svenskar har i dag en digital brevlåda.

Eftersom tjänsten är gratis kan du testa alla varianter för att hitta den som passar dig bäst. Samtliga digitala brevlådor nedan finns både i webbformat och som app så att du kan använda både dator, läsplatta och smarttelefon för att läsa din post.

Olika digitala brevlådor

Kivra

Den digitala brevlådan Kivra är överlägset störst på den svenska marknaden med över tre miljoner användare. Kivra har funnits sedan 2011 och förutom från myndigheter kan du ta emot post och kvitton från tusentals företag.

Annons

Min myndighetspost

Min myndighetspost är statens digitala brevlåda och här kan du endast ta emot meddelanden från den offentliga sektorn som till exempel myndigheter och kommuner. Min myndighetspost administreras av statliga Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).

Digimail

Med Digimail kan du, precis som hos de andra digitala brevlådorna, ta emot myndighetspost samt från privata företag. Digimail finns både i webbversion och som app och du har möjlighet att be den att skicka avisering till dig via sms eller mejl när du har ny post.

E Boks

Den här digitala brevlådan har en dansk föregångare och beskriver sig som störst i Norden. E Boks är den äldsta tjänsten i sitt slag i vårt land. Den lanserades av Postnord i Danmark redan 2001 men det skulle ta nästan 15 år innan den kom till Sverige.

Du registrerar dig och ansöker enkelt med hjälp av ditt BankID på alla sidorna ovan.

Annons

Mer information om hur du hanterar din vardagsekonomi hittar du i boken Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

I boken får du lära dig alltifrån hur du steg-för-steg kommer igång med ditt Mobila BankID, hur du betalar räkningar och skaffar e-faktura, till hur du avgör om en e-handel är värd att lita på eller ej. Du får också lära dig att känna igen bluffakturor och att identifiera olika sorters lurendrejare på nätet. I boken finns även handfasta tips för en bättre ekonomi av experten som också varnar för områden där du ska vara lite extra försiktig.

Läs mer och köp boken här (reklamlänk)

Det finns även två andra Digitant-böcker: En för den som är nybörjare i det digitala och en för dig som vill ha ännu roligare på nätet.

Du kan läsa mer om alla Digitant-böckerna och köpa dem här (reklamlänk)

Annons