Sänker priset på mensskydd för kvinnornas skull – hurra!

Momsen upprört många

1 april sänker Ica Supermarket i Överkalix priset på mensskydd med 25 procent. Och nej, det är inte ett aprilskämt som är för bra för att vara sant. Det är ett medvetet och politiskt beslut från Icahandlaren David Larsson att plocka bort momssatsen för att göra varorna billigare.

– Jag har haft det lite i bakhuvudet, eftersom jag sett det i andra länder och börjat fundera på varför det inte är så i Sverige. Så jag tog upp det med ledningsgruppen, och då bestämde vi att vi kör! Det är ingen idé att vänta på att politikerna tar beslut om det, det är upp till oss att få det att hända på riktigt, det måste ju börja nånstans.

Från och med 2016 är det upp till medlemsländer i EU att själva reglera momsnivån på bland annat hygienartiklar. I Frankrike har man redan beslutat att sänka skatten på mensskydd från 20 till 5.5 procent.

David Larsson och Lina Lindblad

David Larsson och Lina Lindblad på Ica Supermarket i Överkalix går i bräschen för billigare mensskydd. Foto: Privat

Att den legat kvar på 25% i Sverige har upprört många. Genom att ta bort momsen kommer ett paket tamponger som tidigare kostade 44 kronor nu istället kosta 33 kronor på Ica Supermarket i Överkalix. Apoteket Hjärtat startade i fjol kampanjen ”Har du moms eller?” då de också valde att ta bort momsen på deras egna produkter inom mensskydd.

I övrigt känner inte David Larsson till någon annan handlare som har gjort det hittills.

Varför gör ni det då?

– Det är en jämställdhetsfråga, 50 procent av befolkningen måste lägga pengar på de här produkterna varje månad vare sig de vill eller inte, det är supertokigt och det blir skevt i den ekonomiska fördelningen.

Nu vill David Larsson och hans fru Lina Lindblad som driver butiken att fler ska ta efter.

– Vi vill starta en trend här i Överkalix. Jag hoppas att det ska inspirera andra, inte bara Icahandlare, jag hoppas att alla gör samma sak, det är målet, säger David.

Men det gäller förstås att man är beredd att ta den ekonomiska förlust för den goda sakens skull.

– Man kan ju fråga sig hur mycket vi kommer att förlora på det, men vi vill inte göra det här till en ekonomisk fråga. Det är inte det som ska vara avgörande, i såna fall får vi skjuta upp investeringsplaner. För det är klart att det kortsiktigt kommer påverka oss ekonomiskt negativt. Men å andra sidan är det en bra investering på lång sikt.

David Larsson

Från och med 1 april blir bindor och tamponger betydligt billigare på Ica Supermarket i Överkalix.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Den absoluta majoriteten är väldigt positiva, men så finns det ju alltid någon som tycker ”ja, men jag är ju glutenallergiker, det kostar också extra” eller ”jag är man och måste köpa rakhyvlar” men vi går inte in i de diskussionerna. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och vi har fokuserat på det här.

Foto: TT

Läs också:

Fråga doktorn: Jag får ömma bröst innan mens

Så blev Maribel och Oskar ekonomiskt fria – vid 40

Mirijam blev sjuk av att vara småbarnsmamma