Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sara Hector kämpade till sig ett OS-guld – hemma kämpar mamma mot ALS

10 feb, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, Sara Hector i skidbacken i OS i Peking 2022, till höger, Sara Hector gör en intervju.

I sitt tredje OS 2022 tog Sara Hector äntligen sitt första OS-guld. Hemma i Sandviken går hennes mamma en större kamp: Den mot ALS. I en öppenhjärtig intervju i Aftonbladet har mor och dottern berättat om hur sjukdomen vänt upp och ner på tillvaron.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sara Hectors OS-guld i Peking blev inte bara ett kvitto på att trägen vinner. Det blev inte bara Sveriges första OS-guld i storslalom på 30 år. Det var också en chans för Sara Hector att tacka hela sin omgivning som stöttat henne under alla år som hon strävat efter att ha blivit bäst i världen.

Se också: 6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i PekingBrand logo
Se också: 6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i Peking

I segerintervjun med Aftonbladet ägnar Sara Hector i princip hela tiden att tacka personer som burit henne fram till där hon är idag. En särskild hedersbetygelse fick föräldrarna Sören och Maria Hector som alltid trott på och stöttat sin dotter.

Annons

På andra sidan jorden – hemma i Sverige – hade SVT åkt hem till föräldrarna i Sandviken och följt guldåket på plats den 7 februari. Jubel utbröt när dottern visade sig ha den bästa tiden och därmed bärgat guldet.

– Det känns helt fantastiskt att se henne åka så här. Det är jättekul, säger pappa Sören till SVT.

I alla år har de följt sin dotter och hennes kärlek till utförsåkningen. De är glada och stolta, men inte förvånade över Saras framgång.

Maria och Sören Hector, föräldrar till Sara Hector.

– Från att hon varit tre år har hon verkligen älskat det, säger mamma Maria till SVT.

Samtalet ingen önskar

Sara Hector har i intervjuer sagt att hon alltid haft en väldigt nära relation med sina föräldrar. De hörs så ofta de kan. Men år 2016 ringde mamman och den gången var det ett besked som ingen familjemedlem vill höra. Mamman berättade att hon hade ALS.

Annons

Aftonbladet gjorde en intervju med både Sara och Maria två år senare. De hade bestämt sig för att prata öppet om det som kallas ”Djävulens sjukdom”.

ALS är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Varför man drabbas av ALS är än så länge okänt. Sjukdomen är obotlig och den som drabbats får till slut andningssvikt och avlider. Många lever med sjukdomen i två till fyra år men en del lever betydligt längre, enligt 1177.se.

Sara Hector befann sig i Los Angeles när hon fick samtalet från mamman.

– Jag minns hur jag bara satt och grät hela flygresan hem, säger hon till kvällstidningen.

Maria berättar att hon hade märkt att vänstra foten inte riktigt lydde henne när hon sprang. Även när hon gick uppstod problem. Det var då hon bestämde sig för att söka vård för symtomen som visade sig vara tecken på ALS.

Annons

– Nu kan jag inte riktigt ens forma bokstäverna ordentligt, säger hon till Aftonbladet sommaren 2018.

Två starka kvinnor

Det är två starka kvinnor som sitter och pratar om sjukdomen. Mamma Maria säger att hon vill att alla i hennes familj ska leva sina liv och gå efter sina drömmar. Sara säger att hon älskar sin mamma och vill att hon ska finnas med så länge som möjligt.

Båda vill sprida information om den än så länge obotliga sjukdomen och Sara har även arrangerat en skidtävlingen i hemmatrakten för att samla in pengar till ALS-forskningen.

– Det jag tänker är att det finns ingen lösning nu men det är inte omöjligt att det kommer att komma en lösning. Är det dessutom så att det ökar och det finns många människor som lider av en fruktansvärd sjukdom, då måste man göra något för att det ska synas. Kan jag påverka situationen minsta lilla så vill jag göra det, säger Sara till kvällstidningen.

Annons

Samma starka psyke

Länstidningen Östersund pratade med Sara Hector i oktober 2021. Då togs mammans sjukdom upp på nytt. Då berättade Sara att trots att det gått fem år sedan mamman insjuknade kan hon fortfarande gå själv.

– Det blir sämre och sämre. Så är det med ALS. Det är en tuff sjukdom. Men hon är positiv. Det är inspirerande för mig att se någon som kämpar så med motgångar att vara så positiv. Hon kan fortfarande gå själv, det är väldigt bra för att vara fem år. De flesta lever inte ens efter så lång tid, säger Sara till tidningen.

Mammans kamp har förändrat Sara, berättade hon i höstas. Den har gett perspektiv på hela livet och hjälpt henne att ta motgångar bättre.

Reportern på Länstidningen Östersund konstaterar att mor och dotter verkar ha samma envisa och starka psyke.

– Ja, hon är så stark. Jag har fått mycket av mitt psyke från mamma. Vi är väldigt lika på många plan, hon är envis och lite hetsig emellan åt, precis som jag, säger Sara.

Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS
Annons