Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sektledaren Charles Manson blev fruktad seriemördare

18 apr, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Charles Manson på väg till rättegång
Sommaren 1967, The summer of love. Ungdomens frigörelse pågick för fullt med musik, droger och fri sex. På en ranch utanför Los Angeles flockades unga kvinnor kring en självutnämnd guru: Charles Manson, 34. De tvekade inte att utföra alla hans önskningar, även bestialiska mord.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Kvinnorna tyckte att Charles Manson hade en magisk dragningskraft och de gjorde allt han sa åt dem. Så när kultledaren en augustinatt 1969 beordrade sina anhängare att klä sig i svarta kläder, ta med knivar och skjutvapen och köra mot Beverly Hills löd de honom utan att blinka. Målet var filmregissören Roman Polanskis fashionabla villa och där kom att utspelas en av de mest bestialiska mordscenerna i USA:s kriminalhistoria.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Charles Mansons liv på den kriminella banan hade börjat långt, långt tidigare. Han föddes 1934 i Cincinnati i delstaten Ohio, och växte upp under svåra sociala förhållanden. Modern var en alkoholiserad servitris som åkt fast för väpnat rån då Manson var bara 5 år.

Själv hamnade han på ungdomsanstalt som 13-åring efter ett rån och det var bara början på ett liv i våld och destruktivitet. I rapporter beskrevs tonåringen Charles Manson i bekymrade ordalag: han var opålitlig, psykiskt instabil och traumatiserad av sin uppväxt. Farlig. När han släpptes fri den 21 mars 1967 efter att ha avtjänat ett tioårigt fängelsestraff hade han tillbringat större delen av sitt liv inlåst.

Annons

Charles Manson sökte sig till flowerpowerrörelsen

I samma veva som Charles Manson tog sina första, stapplande steg ut i friheten föddes flowerpowerrörelsen, hippieeran vars kulturella centrum låg i Haight-Ashbury i San Francisco. Dit sökte sig Manson liksom tusentals andra unga i en omvälvande, yrvaken tid. Ungdomarna gjorde uppror mot föräldragenerationen, mot auktoriteter och förlegade samhällsstrukturer, mot Vietnamkriget. Det var Summer of love och Charles Manson flöt med i kärleksvågen.

Hippies dansar 1967
Hippiekulturen nådde sin höjdpunkt i San Francisco 1967.

För en tid fick hans inre demoner utlopp genom musiken; han skrev låtar, spelade och sjöng. Liksom så många andra i slutet av 1960-talet experimenterade han vilt med droger och under sin första LSD-tripp upplevde han sig som den korsfäste Messias.

Annons

En vision som aldrig släppte.

Manson var hädanefter övertygad om att han skulle frälsa världen, på sitt eget bisarra sätt. Han läste Uppenbarelseboken och studerade scientologi, och kände att jordens undergång var nära. Beatles låt Helter Skelter från deras The White Album kom att få en särskild betydelse för Manson – han tyckte sig ana ett dolt budskap i låten, ett budskap som manade till raskrig mellan svarta och vita.

Lockade till sig unga kvinnor

Han bildade ett hippiekollektiv, Mansonfamiljen, som lockade till sig ett trettiotal sökande individer, främst unga, vackra kvinnor – de flesta från medelklassfamiljer men med sköra själar. Gruppen försörjde sig på bland annat id-bedrägerier, ägnade sig åt sexorgier och hallucinogena droger, och kom alltmer att likna en sekt.

Manson var den sjävklare ledaren för Familjen, som de kallade sig, med sina mystiska visioner och hemliga budskap. Hans anhängare lät sig villigt styras.

Annons

Det var också under denna tid som Manson lärde känna Beach Boys trummis Dennis Wilson, vilken tidvis lät Mansonfamiljen bo hemma hos honom – tills Wilson tröttnade och kastade ut dem. Beach Boy-medlemmen och en annan musikcelebritet, skivproducenten Terry Melcher, hade gång på gång lovat den musikintresserade Manson skivkontrakt, men höll aldrig sina ord.

Mansons hämnd för att ha blivit ratad och lurad på vad han hoppades skulle bli en musikkarriär kom en tid senare att manifesteras i ett rasande hat mot kändiseliten och ”det vackra folket”. Ett hat som utmynnade i minst sju bestialiska mord.

Mansonfamiljen reste runt i en gammal skolbuss i närmare två års tid innan de slog sig ner på en ranch, Spahn Ranch, norr om Los Angeles. Det var här Manson filade på sin ”Helter Skelter-plan”. Det apokalyptiska raskriget närmade sig och Manson, den sjävutnämnde frälsaren, var kallad att tända gnistan. Genom att låta mörda Hollywoodcelebriteter skulle han ge Svarta Pantrarna, kamporganisationen för svartas rättigheter, skulden och på sätt starta kriget. Efter kriget skulle Mansonfamiljen vägleda vinnarna, de svarta, och leva i ett hemligt, underjordiskt samhälle ute i öknen.

Annons

Första mordoffret vägrade betala

Första mordet i operation Helter Skelter inträffade den 25 juli 1969. Manson krävde pengar av en bekant, Gary Hinman, och åkte hem till honom med delar av Mansonfamiljen – Bobby Beausoleil, 21, Mary Brunner, 26, och Susan Atkins, 21. Hinman vägrade betala och det hela trappades upp till ett gisslandrama, som slutade med att Manson skar av Hinmans ena öra med ett svärd. Sedan dödade Beausoleil Hinman meddetsamma.

Charles Mansons alla offer
Hollywoodvillan såg ut som ett slakthus. Offren var fr v Wojciech Frykowski, Sharon Tate, Steven Parent, Jay Sebring och Abigail Folger.

Gruppen lämnade en hälsning på väggen skriven i blod med avsikt att vilseleda polisen: ”political piggy” samt ett blodigt ”tassavtryck”” som skulle likna den symbol som Svarta Pantrarna använde sig av.

Annons

Några veckor senare var det dags att genomföra nästa steg i Mansons plan. Kvällen den 9 augusti 1969 dirigerade han ut fyra av sina mest hängivna lärjungar till ett hus på 10050 Cielo Drive i Benedict Canyon norr om Beverly Hills. Det var samma hus som Terry Melcher tidigare bott i, han som snuvat Manson på en musikkarriär.

Redo att utföra order var Patricia Krenwinkel, 21, Linda Kasabian, 20, och Susan Atkins samt kultledarens högra hand, Charles ”Tex” Watson, 24. Själv satt Manson ute på ranchen och väntade. I det fascionabla huset i Beverly Hills bodde numera filmaren Roman Polanski, 36, och hans höggravida hustru Sharon Tate, 26. Denna augustikväll befann sig Polanski i London på filminspelning, men hustrun var hemma med några vänner. Det var författaren Wojciech Frykowski, den förmögna arvtagerskan Abigail Folger och kändisfrisören Jay Sebring.

Annons

Mansongruppen smög upp till huset, dödade först en bekant till Tate på vägen, den 18-årige Steven Parent. Linda Kasabian chockades svårt av mordet och vägrade gå in i huset. Hon stannade utanför, medan de övriga tre tog sig in och överföll Sharon Tates sällskap.

Bad för sitt ofödda barn

De fyra vännerna dödades med besinningslöst våld och under makabra former. Sharon Tate bad förgäves för sitt ofödda barns liv, men Susan Atkins bara svor åt henne och högg henne åtskilliga gånger i magen. Sedan skrev hon ordet ”PIG” med blodet på väggen. Efter blodbadet begav sig mördarna därifrån och hem till ranchen där kultledaren väntade.

Han hade genast ett nytt uppdrag för sin dödspatrull. Redan kvällen därpå skulle de ta sig an nästa mål: ett förhatligt, rikt affärspar som måste offras inför det stundande Armageddon. Denna gång var Manson själv med och han tog med sig gänget, inklusive 19-åriga Leslie Van Houten, och åkte hem till förmögna specerihandlaren Leno LaBianca och hans fru Rosemary. Där upprepades samma våldsamma, blodiga procedur som föregående kväll.

Annons

När gänget var klara med dödandet skar de in ordet ”WAR” i skinnet på mannens mage och skrev ”DEATH TO PIGS” i offrens blod på väggen. Los Angeles-borna, särskilt de rika och berömda, levde nu i skräck. Polisen hade inga som helst spår efter mördarna – man sammankopplade till en början inte Tatemorden med LaBianca-morden, eftersom två helt olika polisavdelningar jobbade med respektive utredning.

Charles Mansons gömställe
Här gömde sig Charles Manson i Death Valley efter morden.

Att Mansonfamiljen några månader senare slutligen åkte fast berodde på en ren slump. Några av dem greps i ett helt annat ärende – bilstöld och vandalisering i nationalparken i Mojaveöknen där de höll sig undan. Samtidigt berättade Susan Atkins, som i samma veva häktades för inblandning i Hinman-mordet, frispråkigt om Tates-morden för sina intresserade medfångar, som i sin tur berättade för polisen. Så var Mansonfamiljens liv i frihet ett minne blott.

Annons

Charles Manson dog i fängelset

Rättegången blev lång och utdragen, nio månader lång, kantad av bisarra och osammanhängande utbrott från Manson och övriga medlemmar. Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Leslie Van Houten fnissade, skrek och sjöng medan utfrågningarna pågick och de försökte övertyga rätten om att de själva utfört morden och på eget intiativ – Charles Manson var helt oskyldig. De blev inte trodda.

Linda Kasabian hade inte deltagit i morden, men förvisso agerat chaufför och vakt åt Mansonfamiljen, Nu avskärmade hon sig från dem och vittnade mot dem i utbyte mot åtalsimmunitet. Hon kom att bli åklagarens huvudvittne.

I mars 1971 dömdes de fem åtalade – Manson, Watson, Krenwinkel, Atkins och Van Houten – till döden för nio mord. 1972 ändrades dödsdomarna till livstids fängelse, eftersom avrättningar tillfälligt förbjöds i Kalifornien.

Annons

Charles Mansons straff omvandlades då till livstids fängelse nio gånger om. Åklagaren Bugliosi har i efterhand konstaterat att Mansonfamiljen kan vara skyldig till över 35 mord – många mord som inträffade under gruppens aktiva period prövades aldrig i brist på bevis eller på grund av att medlemmarna redan var dömda till livstid och dödsstraff.

Charles Manson I fängelset
Manson på avdelningen med högsta säkerhetsklass på Corcoran State Prison 1998.

Äntligen kunde Los Angelesborna andas ut, om än omskakade av det faktum att Manson hade haft långtgående planer på att fortsätta sina mordorgier. På hans dödslista över stjärnor som han planerade att förgripa sig på och döda fanns bland andra Frank Sinatra, Tom Jones, Elizabeth Taylor, Richard Burton och Steve McQueen.

Annons

”Vi ville chocka och väcka världen”, som Susan Atkins uttryckte det under rättegången. Hon avled i hjärncancer 2009 på fängelsesjukhus. Linda Kasabian kom efter mordrättegången att leva ett vanligt familjeliv med man och barn, under hemlig identitet. Hon medverkade bland annat i en direktsänd talkshow 2009 och berättade om sitt liv, som varit känslomässigt tungt i många år, men nu ljusare. Kultledaren själv, Charles Manson, har sedan 1971 suttit på Corcoran State Prison i Kalifornien. År 2012 nekades han för 12:e gången frigivning. Han avled den 19 november 2017 av naturliga orsaker, 83 år gammal.

Charles Manson mug shot
Charles Manson, 82, ett par månader innan han dog 2017.

Mansons lärjunge känner ingen ånger

Hans lärjungar Patricia Krenwinkel, Leslie Van Houten och Charles “Tex” Watson är kvar i fängelse. Den sistnämnde har aldrig uttryckt någon ånger över sina handlingar, vilket däremot både Van Houten och Krenwinkel har.

Annons

Patricia Krenwinkel är den kvinnliga fånge som suttit fängslad under längst tid i Kalifornien. I dokumentären Life after Manson från 2014 talar hon ut om tiden med sektledaren och om sitt liv.

– Jag tänker varje dag på det oändliga lidande jag orsakat. Mitt eget liv är sönder, bortom all lagning

Leslie Van Houten, Susan Atkins och Patricia Krenwinkel den 19 november 1970.
Mansons kvinnor dömdes till livstids fängelse för mord. Fr v Leslie Van Houten, Susan Atkins och Patricia Krenwinkel den 19 november 1970.

Vem var Charles Manson?

Född: 12 november 1934 i Cincinnati, Ohio.

Död: 19 november 2017.

Familj: Gift med Rosalie Jean Willis 1955–58, Leona Stevens 1958–60.

Barn: Med Rosalie: Charles Milles Manson Jr (begick självmord 1993). Med Leona: Charles Luther Manson. Med Mary Brunner: Valentine Michael Manson/Michael Brunner. Sonsonen Jason Freeman är en framgångsrik kampsportare.

Annons

Kuriosa: Manson hade fångnummer B33920. Förlovade sig år 2014 med 53 år yngre kvinna. Beach Boys har spelat in en av Mansons sånger, Cease to exist, under namnet Never learn not to love.

Lästips! Helter Skelter från 1974 är skriven av Vincent Bugliosi och Curt Gentry. Bugliosi var distriktsåklagare i Manson-rättegången. Det är den mest sålda true crime-boken genom tiderna.

Av Anna Karin Ericson

Foto: IBL, Everett Collection/IBL, David Graves/REX, Rue Des Archives 

Annons