Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Shama Persson vill utmana ålderismen – startar agentur för äldre modeller

08 jun, 2022 
Sara Ericsson
Shama Persson startar modellagentur
Golden Age Models är namnet på MåBra- profilen Shama Perssons nystartade modellagentur. Målet är att göra mogna människor mer synliga i reklamen.
– Vuxna människor behöver vuxna förebilder, säger Shama.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I tre år har MåBra-profilen Shama Persson arbetat som modell. Hennes stora genombrott kom i samband med att hon slutade färga håret och omfamnade de gråa håren med kärlek. Som 54-åring gjorde hon en kampanj med underklädesmärket Understatement Underwear. Sedan dess har Shama fått allt fler förfrågningar och uppdrag för annonskampanjer och reklamfilmer.

Se också: 10 kändiskvinnor som rockar grått hårBrand logo
Se också: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår

– Under den korta tid då jag jobbat som modell, har jag märkt av tydliga tendenser. Budskapet som kommuniceras överallt är att det är fult att åldras och det måste vi undvika till varje pris, säger Shama.

Annons

Startar modellagentur för att utmana ålderism

I mars 2022 fick Shama idéen att starta en modellagentur där alla modeller är minst 50 plus. För att skapa en motvikt och synliggöra den vackra och attraktiva medelåldern för både samhället, företag och konsumenter.

Shama Persson modell Understatement Underwear.
Shama Perssons kampanj för Understatement Underwear.

– Mina förväntningar var inte så höga och det har gått snabbt från idé till verklighet. Men med de reaktioner jag fått så har förväntningarna gått upp, säger Shama.

Sedan Golden Age Model lanserades har de mottagit 120 ansökningar – något som Shama själv tror handlar om att många är trötta på att sträva efter något annat än vad vi är.

Annons
Birgitta Kriisin är en av Golden Age Models modeller.
Birgitta Kriisin är en av Golden Age Models modeller.

– Ålderismen är utbredd och jag upplever att den är värre än någonsin i vår tid, säger Shama.

Shama anser att det unga och perfekta har spelat ut sin roll och att vi är trötta på den. Den nystartade agenturen vill stötta och bygga en ny värld där åldrandet är något naturligt.

Shama Persson har startat en modellagentur för 50+.

– Dagligen matas vi med det visuella, och om allt vi ser är 20-åringar med perfekt yta så finns det många problem. Genom att aldrig se medelålders människor i reklam och magasin så tappar vi en sund referensram. Saknas mångfald uppstår diskriminering. Vi jämför oss själva med 25-åringar och tycker inte att vi håller måttet.

Annons

Utmanar branchens värderingar

Golden Age Models ska byggas upp i rimlig takt och få med kunderna på tåget.

– Vi behöver arbeta hårt för att inkludera alla åldrar i de budskap vi sänder ut både i redaktionellt och kommersiellt, säger Shama.

Hos Shamas nystartade agentur används inte frasen ”för gammal”.

– Du blir aldrig för gammal för att vara med, däremot kan du vara för ung. Jag vill ställa modebranschens och reklambranschens värderingar på högkant, och många verkar vilja vara med och göra uppror.

Shama Persson bloggar på MåBra.
Shama Persson blev modell efter 50.

– Genom att samla så många fantastiska människor på samma ställe, kommer vi att skapa en synlighet för den skönhet som livserfarenhet ger. Jag tror helt enkelt att tiden är här för mogna modeller och förebilder, avslutar Shama.

Ta del av Shamas blogg på MåBra genom att klicka här!

Annons