Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Niels Högel: Sköterskan kallas Tysklands värsta seriemördare

03 apr, 2021
author henrik högström
henrik högström
Niels Högel, seriemördare
Niels Högel – en extrem narcissist som fick bekräftelse genom att mörda. Foto: TT
Niels Högel var alltid först på plats när en patient behövde återupplivas. Men misstänkt många patienter dog under försöken. Nu har sjuksköterskan dömts till livstids fängelse för mord på 85 patienter. Men det kan röra sig om hundratals döda.
– Vid det femtionde offret slutade jag räkna, sa Högel till en medfånge under tiden i häkte.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under början av juni 2019 meddelades den senaste domen mot mannen som kallats Tysklands värste seriemördare sedan andra världskriget. Sjuksköterskan Niels Högel, 42, befanns skyldig till 85 mord och dömdes till livstids fängelse.

Myndigheterna menar dock att antalet offer kan vara betydligt högre än så. Kanske har så många som 300 människor mist livet för ”dödsängelns” hand.

Om det är möjligt att sopa 300 dödsfall på 15 år under mattan i Tyskland.

– Om det är möjligt att sopa 300 dödsfall på 15 år under mattan i Tyskland. Vad är då mer möjligt, säger Christian Marbach, barnbarn till ett av Högels offer, till New York Times.

– Vad krävs för att det tyska folket ska stanna upp och lyssna?

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördareBrand logo
Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Kick av bekräftelse

Historien om Niels Högel handlar om en man som vill ta plats och spela roll. Han växer upp i nordtyska Wilhelmshaven med en pappa och en farmor som båda är sjuksköterskor. Niels Högel uttrycker tidigt att han vill rädda liv och när han är stor nog så går han i sin pappas spår.

1999 är Niels 22 år och färdig sjuksköterska. Han får jobb på akutsjukhuset i Oldenburg och blir en uppskattad kollega på hjärtklinikens intensivavdelning. Niels Högel är inte blyg av sig.

– Han fann snabbt sin plats, var beslutsam och stor i käften, berättar en kollega från den tiden i en tysk tv-dokumentär.

Patient på sjukhusbår
Niels Högel blev känd som "Räddnings-Rambo" bland kollegerna på sjukhuset. Foto: TT

Niels jobbar hårt och vid sidan av jobbet utbildar han sig till ambulanssjukvårdare. Vid ett tillfälle får den unge sjuksköterskan kliva fram och verkligen visa vad han går för när en patient plötsligt får hjärtstillestånd. Då är det Niels Högel som tar tag i situationen. Han knuffar undan den assisterande läkaren och sätter igång ett återupplivningsförsök.

Annons

”Räddnings-Rambo”

Det rådiga ingreppet lyckas och Niels får beröm. Kanske får han en kick av uppmärksamheten? Klart är i alla fall att det ger en ny självsäkerhet och en sorts status bland kollegerna.

De vittnar om att Niels Högel fortsatte att hålla sig långt framme i de kritiska skede när patienter behövde återupplivas. Det var inte alla patienter som kom tillbaka till livet men det får man ju räkna med på ett sjukhus.

Niels Högel hade i alla fall gjort återupplivningarna till sin spetskompetens så mycket att han fick smeknamnet ”Räddnings-Rambo” av arbetskamraterna. Men efter ett tag märker kollegerna att ”Rambo” drivs mer av teknik än av mänsklig omsorg. De får uppfattningen att Niels blivit arrogant.

Snart märker kliniken att statistiken över döda patienter har en obehaglig tendens att stiga under Niels skift. Men man anser sig inte ha några bevis för att Niels själv försatt patienterna i ett sådant tillstånd att han behöver svepa in som en räddande ängel och återuppliva dem. Istället förflyttar de Niels Högel till anestesiavdelningen där svårt sjuka patienter ska sövas innan operation.

Fina referenser

Här blir han dock inte långvarig. Chefsläkaren märker att Niels har en kuslig tendens att liksom tränga sig fram när det är dags för återupplivning. Nu får sjuksköterskan lämna kliniken. Men Niels Högel får med sig tre månadslöner och fina vitsord. Det heter att han är samvetsgrann och självständig.

Niels Högel, sjukhuset Oldenburg
Niels Högel anställs på hjärtklinikens intensivavdelning på akutsjukhuset i Oldenburg 1999. En anställning han får lämna 2002 med goda vitsord. Foto: TT

Vid det här laget är Niels Högel 25 år. Enligt åklagare har han vid det här laget redan gjort sig skyldig till ett 30-tal mord. Men eftersom han har fina referenser får Niels Högel ett nytt jobb 2002 på ett sjukhus i Delmenhorst. Här fortsätter karriären som tidigare. Under Niels Högels skift är det märkligt många patienter som hamnar i kritiska lägen och måste återupplivas. Vissa klarar det, andra inte.

Annons

”Man kom till kliniken på morgonen och hade en patient avlidit frågade man reflexmässigt: Har den där Niels varit i tjänst”, säger en sjuksköterska från Delmenhorst i rätten skriver DN.

Dödsängeln

Nu får ”Räddnings-Rambo” heta ”Dödsängeln” istället bland kollegerna. Från början ett skämtsamt smeknamn. Med tiden får det en bittrare smak.

– I början tror man bara att det är ödet men till slut blir man misstänksam, berättar kollegan Susanna senare för New York Times.

Niels Högels arbetsplats i Delmenhorst
Sjukhuset i Delmenhorst noterar att dödsstatistiken är särskilt hög under Niels Högels arbetsskift. Oroväckande hög. Foto: TT

2005 kommer en kollega på Niels Högel. Då har han injicerat hjärtläkemedlet Gilyratmal i en 63-årig patient, Dieter Maass. Enligt utredningen har Högel också stängt av pumpen som förser patienten med livsuppehållande medicin och slagit av varningssystemet som ska slå larm när patientens tillstånd försämras.

I samband med händelsen upptäcker personal att det saknas Gilyratmal i medicinskåpet. De tomma förpackningarna som använts hittas i soporna. 30 timmar efteråt dör Dieter Maass. Obduktionen visar att Maass har höga halter av just Gilyratmal i blodet och kliniken anmäler dödsfallet till polisen. I utredningen efter dödsfallet tittar kliniken i Delmenhorst närmare på siffrorna över avlidna patienter under eller i samband med Högels arbetspass. Och det är hemska siffror.

Niels Högel, kyrkogård Ganderkesee
Gravar har fått grävas upp under brottsutredningen, bland annat på den här kyrkogården i Ganderkesee. Foto: TT

Polisutredningen koncentrerar sig dock på Dieter Maass död. Niels Högel häktas inte under utredningen och kan fortsätta arbeta till i december 2006. Då fälls han för mordförsök på den 63-årige patienten och döms till fem års fängelse och yrkesförbud. Men den domen överklagas av både Högel och anhöriga till offret.

Annons

I väntan på ett avgörande kan Högel fortsätta arbeta. Först 2008 är domstolen redo att avkunna dom. Niels Högel döms till sju och ett halvt år fängelse och livslångt yrkesförbud för mordförsök. Vid det här laget kan kliniken, som sagt, misstänka att den unge sjuksköterskan sannolikt ligger bakom fler dödsfall.Och anhöriga till patienter som dött där Högel arbetat har börjat ligga på myndigheterna om att de fallen ska utredas.När myndigheterna får tillstånd att gräva upp gravar och obducera tidigare patienter hittas höga koncentrationer av Gilyratmal i flera fall. Fler och fler namn läggs till listan över offer.

Niels Högel
Anhöriga söker fortfarande en förklaring till att Niels Högel kunde fortsätta när varningsklockorna ringde för fullt. Foto: TT

2015 döms Niels Högel för två mord och två mordförsök. 2017 åtalas han för ännu fler. Nu meddelar åklagaren att han misstänks för 84 mord. Ännu fler gravar öppnas för att kropparna ska kunna obduceras. De flesta av gravarna i Tyskland, men även i Polen och Turkiet. Rättegången handlar inte bara om alla oskyldiga offer. Det är också en svidande uppgörelse med ett system där en mördare kunnat gå lös så länge utan att någon slagit larm. Mot en sorts tystnadskultur som rått.

Niels Högel själv har inte kunnat erbjuda någon särskild anledning till sitt handlande.Under rättegångarna har han angett stress som en orsak men också att han varit uttråkad och känt tomhet. Under rättegångarna har Niels Högel mestadels varit tyst.

Högel har erkänt sig skyldig till 43 av de hundra mord han stått åtalad för på patienter i åldrarna 34 till 96 år.

– Varje enskilt fall gör otroligt ont, sa Niels Högel själv under huvudförhandlingen.

Karl-Heinz Beine, professor i psykiatri och expert på seriemördare i sjukhusmiljö, har följt rättegångarna mot Högel. Hans utlåtande är att det mesta pekar på att sjuksköterskan är en extrem narcissist som drivits av en låg självkänsla. Återupplivningarna, eller morden, har varit Högels sätt att få bekräftelse.

Källor: DN, New York Times, Expressen, Aftonbladet

Annons