Skyllde på varandra – ingen dömdes för mordet på Gert-Inge

Gert-Inge Bertinsson mördades i Markaryd

Foto: Privat

Att två misstänkta mördare skyller på varandra och går fria är inget nytt. Men hur är det att ta emot ett sådant besked.
– Läser man domen är det ju begripligt men för oss anhöriga är det horribelt, säger sambon till Gert-Inge som hittades bunden och misstänkt mördad i Markaryd sommaren 2019.

På kvällen den 31 juli 2019 polisanmälde sambon att Gert-Inge Bertinsson inte kommit hem. Det hade bara gått några timmar sedan han varit inne och klippt sig och handlat men det var inte likt Gert-Inge att inte höra av sig. Hennes man var visserligen pensionär men hade inte kopplat av så mycket att han skulle strunta i klockan. Gert-Inge var noggrann och punktlig. Nu svarade han inte ens i sin telefon.

– Han var väldigt noga med tider.

Gert-Inge kanske hade blivit sjuk eller råkat ut för en olycka. Sambon var orolig för allt möjligt men under dagarna som följde närde hon ändå ett visst hopp att han levde.

– Det var inte förrän polisen kom och sa att man hade hittat en kropp som jag insåg det.

– Det är klart att vi trodde någonting hade hänt men det här hade man ju inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Hittas i skogen

Gert-Inge hittas den 10 augusti i ett skogsområde utanför Markaryd. Han ligger på mage med tejp runt armar, ben och hals. En livrem löper från hällor i byxorna och flera varv runt benen. En filt ligger över kroppen.

Omständigheterna talar starkt för att dödssättet är vållat av annan person, som det heter i den kriminaltekniska rapporten.

Polis på skogsvägen där Gert-Inge Bertinsson hittades

Gert-Inge var försvunnen i flera dagar innan hans kropp hittades här utanför Markaryd.

Foto: TT

Några dagar senare hittar man Gert-Inges glasögon på en parkering i Markaryd. Det hör till saken att han kört in för att göra ärendena i sin guldiga Volvo CX 90. En bil han vårdar ömt. Han har lagt trasmattor i bagageutrymmet för att undvika slitage och skulle inte låna ut den för allt smör i Småland. Det är inte ens säkert att sambon skulle få köra ögonstenen. Men glasögonen hittas i alla fall på en parkering som brukar vara glest besatt. En parkering där Gert-Inge brukar ställa sig för att undvika risken att få bilen repad av andra, mindre nogräknade, bilister. Glasögonen ligger där men Volvon är borta.

Gert-Inge Bertinssons Volvo

Gert-Inge Bertinssons Volvo fick en nyckelroll i utredningen efter Gert-Inges försvinnande.

Foto: Polisen

Det blir bilen som leder utredarna rätt. Men det tar onödigt lång tid. Redan samma dag som Gert-Inge försvinner har en rådig medborgare anmält en misstänkt falskskyltad guldig Volvo i Markaryd. Att en ägare till en liknande guldig Volvo anmälts försvunnen samma kväll borde ha uppmärksammats, skriver tingsrätten senare. Förseningen kan ha stått utredningen dyrt.

Genom vittnesmål och bilder från övervakningskameror kan polisen följa Volvon på sin väg från Markaryd och norröver i Sverige. Under färdens gång försöker något ta ut pengar på Gert-Inges bankkort i Stockholm utan att lyckas. Den falskskyltade Volvon fortsätter söderöver, åker över Öresundsbron och ner i Europa.

Juan friades från mord – tack vare tv-inspelningen

Syns på övervakningsbilder

Den 15 augusti utfärdas en europeisk arresteringsorder för två ukrainska män som vi kallar Aleks och Yuri. De kan kopplas till bilstölden och därmed till det misstänkta mordet på Gert-Inge. Männen hade rest till Sverige för att plocka bär när bilen de färdades la av i Markaryd den 30 juli. De syns på övervakningsbilder från orten den dagen. Vittnen har sett dem lasta grejor från den havererade bilen till Gert-Inges Volvo dagen efter. Alltså samma dag som Gert-Inge anmäldes försvunnen.

Övervakningsbilder från jakten på Gert-Inge Bertinssons mördare

De två misstänkta männen dök upp på övervakningsbilder från kameror i samhället.

Foto: Polisen

TV 4 nyheterna om mordet på Gert-Inge

Gert-Inges Volvo blir spåret som leder utredarna rätt. Men det spåret kunde tagits upp tidigare.

Foto: TV4

När Aleks grips i Polen tas en trasmatta i hans bil i beslag. På den mattan fanns blodspår från Gert-Inge. På annan del av matten fanns sekret/dna från minst tre personer. Bland annat Aleks och Yuri. Man finner också en CityGross-kasse. En sådan som Gert-Inge använt samma dag han försvann. Men Volvon var och är spårlöst försvunnen.

Lämnade två olika berättelser

Männen åtalades i Sverige misstänkta för mordet på Gert-Inge. Under förhandlingarna i tingsrätten berättade Yuri att han och Aleks stulit registreringsskyltar inne i Markaryd. Sedan hade de skiljts åt. När Aleks dök upp igen kom han i en guldig Volvo. Yuri hoppade in i bilen. I baksätet låg en man som han i efterhand förstått måste vara Gert-Inge. Vid tillfället var mannen vid liv men bunden. Yuri berättar att Aleks talade till mannen på engelska och delade ut knytnävsslag mot honom. Han ville ha koden till bankkortet. Yuri protesterade och krävde att bli avsläppt. Aleks fortsatte då i riktning mot där Gert-Inges kropp hittades och återvände mindre än en halvtimme senare med en tom bil.

Parkering Markaryd

Parkering i Markaryd där Gert-Inges glasögon hittades

Foto: Polisen

Aleks lämnade en rakt motsatt berättelse. Han hade varit inne i Markaryd för att undersöka möjligheterna att ta sig vidare uppåt landet med buss eller tåg, kanske kunde de lifta. Då kommer Yuri körande i Volvon och plockar upp honom. Han har alltså aldrig träffat Gert-Inge men medger att han försökt ta ut pengar på bankkortet som låg i bilen. Några registreringsskyltar har han inte stulit.

Sambon och Gert-Inges syster satt på målsägarplats och lyssnade. Men så mycket svar fick de inte.

– Det var ju bara det han den ene berättade. Sedan om han pratade sanning eller ej det vet vi ju inte. Men den andre teg ju bara i princip.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Bevisningen som åklagaren lägger fram går ut på att båda, gemensamt och i samförstånd, har attackerat Gert-Inge på parkeringen och dumpat honom i skogen efter bilstölden. Men det finns inga vittnen till förloppet och den kriminaltekniska undersökningen av spår i ärendet, tejp och påsar till exempel, ger ytterst lite i form av fingeravtryck och DNA.

Endast ett fåtal spår har säkrats och ännu färre har kunnat kopplas till någon av de i målet aktuella personerna, skriver Tingsrätten i domen.

Rättsexperten om "Lindomefallen"

Pratade om Lindomefallet

Trots invändningar mot det sena agerandet i utredningen och bevisningen finner tingsrätten det bevisat att Yuri och Aleks är skyldiga till mord på Gert-Inge. De har slagit honom och tejpat honom på ett sådant sätt att de borde insett att döden skulle inträda om han inte blev hittad tillräckligt fort. Så kallat likgiltighetsuppsåt. Det finns vittnesmål på att båda männen varit stressade efteråt och att de till exempel gjort sig av med kläder de burit.

Rätten menar att männen beslutat sig för att stjäla en bil. I planeringen ingår stölden av registreringsskyltar och ett inbrott i en kolonistuga där männen bland annat stulit tejp och en livrem. Resonemanget är att stölden och mordet har skett inom tidsramen av en timme. Alltså måste de ha varit minst två för att hinna med allting. Sambon och Gert-Inges syster visste att tingsrättens dom inte innebar att saken var helt avgjord. I diskussionerna med målsägandebiträdet kom bland annat Lindomefallet från 1990 upp. Ett fall som alltid dyker upp i mordfall där två misstänkta mördare skyller på varandra.

– Vi hade ju pratat om den risken i och med att det inte fanns så mycket bevisning, säger sambon.

Friade i hovrätten

Även om hon funderat i de banorna blev hovrättens beslut i november 2020 en kalldusch. Rätten höll med om att Gert-Inge Bertinssons död orsakades av annan person, nämligen Yuri eller Aleks, eller de två tillsammans. Men hovrätten ansåg inte att åklagaren kunnat styrka att de varit två om saken. Och om de inte varit två om saken så var det inte ställt bortom rimligt tvivel vem som gjort vad.

Sambon säger att hon kan begripa resonemanget på ett teoretiskt plan. Hon accepterar att saker måste bevisas bortom rimligt tvivel.

Försvaret lyckades visa att det åtminstone inte var uteslutet att en person ensam skulle kunna hinna med både stölden och att göra sig av med Gert-Inge i skogen inom den givna tidsramen.

Det var väl det som var själva knäckfrågan. Man kunde inte säkerställa att de måste varit två. Varken med stölden av bilen eller det som hände sedan.

– Det var väl det som var själva knäckfrågan. Man kunde inte säkerställa att de måste varit två. Varken med stölden av bilen eller det som hände sedan.

"Inte första gången det händer "

Men även om själva domskälen är begripliga så är beslutet svårt att ta in.

– Man tänker allt möjligt. Jag har varit förbannad och arg, ledsen och förtvivlad. Det är alla möjliga känslor man gått igenom vid det här laget. Hur fungerar rättsväsendet när två olika instanser kan bedömas så olika?

– Det är obegripligt att man kan ha en lagstiftning där man kan hamna i det läget. Det är ju inte första gången det händer och säkerligen inte den sista heller.

Riktigt vad som hänt på parkeringen eller därute i skogen vet hon inte. Men hon tvivlar inte på att det är de friade männen som är ansvariga.

Vad känner du för dem idag?

– Man förstår väl inte hur det kan finnas såna människor helt enkelt. Det är helt obegripligt. Den ene framstod som totalt helt utan känslor. Han som pratade visade väl åtminstone uttryck för några känslor. Sen att gå så långt som att säga man hatar dem, nej. Jag tror man har kommit förbi det stadiet. Jag fattar inte hur de är funtade helt enkelt.

Livet har blivit annorlunda sedan Gert-Inge rycktes ifrån henne. Planen var egentligen att hon skulle gå i pension några år tidigare så att de skulle kunna vara tillsammans. Det fanns mycket att hinna med. Gert-Inge hade fått förnyad energi efter pensionen och flytten till hans barndomstrakter. Djur och natur om knuten. Familjen inom räckhåll. Geologen i honom kunde stoppa intressanta stenar i västfickan för senare studier.

– Han njöt verkligen av att vara pensionär. Han hade grejor att göra. Därför kändes det ännu värre att man bara klipper av det en sommarkväll.

Nu finns det ingen anledning för henne att sluta jobba. Hon säger att arbetet tvärtom varit en rutin som hjälpt henne.

– Det har varit ganska bra att ha. Jag har ältat så mycket under föregående år. Man måste ändå försöka lämna det bakom sig annars fastnar man.

Brott som lösts tack vare sociala medier – 4 märkliga fall

Dorothy Stratten-framgångssaga med brutalt slut