Sluta panikbunkra! Regeringen uppmanar svenskarna att handla normalt

Slutsålda hyllor i livsmedelsbutik.
Hamstrat toapapper och bunkrat konserver på grund av corona? Nu uppmanar regeringen till större lugn i butikerna.
Så gör du egen handsprit
Slå på ljud

Den pågående corona-pandemin påverkar samhället långt utanför sjukhus och vårdapparaten. Bilder på livsmedelsbutiker där hyllor gapar tomma är ytterligare en konsekvens, orsakad av att befolkningen bunkrar förnödenheter inför ett större krisläge.

Men det finns ingen anledning till att hamstra livsmedel, det är tvärtom förknippat med andra problem menar landsbygdsminister Jennie Nilsson. I en intervju med Aftonbladet förklarar ministern att överdriven bunkring riskerar att överbelasta den svenska livsmedelskedjan – vilket i sin tur kan ge problem framåt.

Psykologen: Så hanterar du panikläget

“Vi måste vara uthålliga”

– Vi måste vara förberedda på att det här kan bli en situation som pågår ett tag, och då måste vi vara uthålliga, säger hon till Aftonbladet.

Efter ett tidigare sammanträde med livsmedelssektorn har regeringen konstaterat att det inte råder någon brist i livsmedelsförsörjningen i Sverige. Inte heller har virusutbrottet påverkat svensk livsmedelsproduktion i någon större omfattning.

Det finns ingen anledning att bunkra

“Det finns ingen anledning att som privatperson bunkra lager av livsmedel med anledning av virusutbrottet. Däremot bör man, som alltid, ha en beredskap med torrvaror och konserver i enlighet med rekommendationer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Livsmedelsverket.”, löd en av de sammanfattade punkterna.

Ett förändrat konsumtionsbeteende uppmanar hon dock till, men det handlar om att tänka på sin omgivning och riskgrupperna:

– Alla har ett ansvar nu. Vi ska följa myndigheternas råd och vi ska ta hand om varandra. Hjälpa grannar som inte kan gå till mataffären att handla, inte handla mer än vad vi behöver och framförallt – inte sprida panik i onödan, säger hon i artikeln.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Doktor Mikaels supertips: Så kan du undvika virussmitta