Smarta prylen håller frukten fräsch längre

Foto: TT/Shutterstock
Förläng hållbarheten på frukt och grönsaker samtidigt som du gör en insats för miljön!

Så mycket får du betala för en plastpåse 2020

Älskar du att handla fräsch frukt och krispiga grönsaker? Det är du långtifrån ensam om! Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta minst 500 gram från grönsaksdisken varje dag och under ett år blir det ofrånkomligen många rundor på grönsaksavdelningen för de flesta av oss. Men tyvärr håller sig frukten och grönsakerna inte alltid riktigt så fräscha som vi hade önskat. De små plastpåsarna vid disken ger inte nyttigheterna bästa förutsättningar att hålla sig fräscha och fina, dessutom är de inte speciellt snälla mot vår miljö.

Smarta Eco Bags håller frukten fräsch och värnar miljön (reklamlänk från Aller media shop) - läs mer (reklamlänk från Aller media shop)

Läs också: Ät billigare och nyttigare – 11 enkla tips hjälper dig att lyckas

Plastpåsar för frukt och grönt beskattas

Att vår planet är plågas av vår stora plastkonsumtion är ingen hemlighet. Varje dag uppskattas tolv miljoner ton plast hamna i våra hav, rapporterar Sveriges Radio. De alarmerande bilder som vi möts av från världens alla håll illustrerar bara en procent av all plast som släpps ut – resten finns på havsbotten i form av mikroplaster.

Redan 2017 infördes en skatt på bärkassar av plast som blev dyrare i våra svenska matvaruaffärer. Orsaken till skatten var förstås att få oss att köpa färre av de miljöfarliga produkterna. Och beskattningen har fungerat; enligt svensk handel köpte vi över två miljoner färre plastkassar i affären mellan 2017 och 2018.

Läs mer och beställ Eco Bags – bara 119 kr för 5 stycken! (reklamlänk från Aller media shop)

De små plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdisken är dock fortfarande gratis, men snart beskattas även dessa. Från och med den 1 maj 2020 ska de tunna påsarna kosta runt 30 öre stycket.

Nya Eco Bags håller frukten fräsch och minskar plastsvinnet

Nu finns så kallade Eco Bags som gör de små påsarna vid grönsaksdisken överflödiga redan nu! Eco Bags är något så fiffigt som återanvändbara påsar till frukt och grönt som, förutom värnar vår miljö, dessutom luftar innehållet som därmed håller sig fräscht längre. Här fungerar alltså Eco Bags tvärtemot konventionella påsar som snarare sänker kvaliteten.

Läs mer och beställ Eco Bags – bara 119 kr för 5 stycken! (reklamlänk från Aller media shop)

Eco Bags kommer i set om fem och de olika påsarna har olika färger på etiketterna så att det blir enkelt för dig att avgöra vilken påse som du vill använda till vilket innehåll. Påsarna mäter 31x35 centimeter och går både att skölja och tvätta i maskin utan att de tappar passform eller kvalitet.

Läs också: 7 vardagsprylar du kan byta ut redan i dag för en bättre miljö

Källa: Sveriges Radio

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: