Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Smarta prylen håller frukten fräsch längre

12 dec, 2019 
Malin Perlheden
Smarta påsar för frukt.
Förläng hållbarheten på frukt och grönsaker samtidigt som du gör en insats för miljön!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Älskar du att handla fräsch frukt och krispiga grönsaker? Det är du långtifrån ensam om! Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta minst 500 gram från grönsaksdisken varje dag och under ett år blir det ofrånkomligen många rundor på grönsaksavdelningen för de flesta av oss. Men tyvärr håller sig frukten och grönsakerna inte alltid riktigt så fräscha som vi hade önskat. De små plastpåsarna vid disken ger inte nyttigheterna bästa förutsättningar att hålla sig fräscha och fina, dessutom är de inte speciellt snälla mot vår miljö.

Plastpåsar för frukt och grönt beskattas

Att vår planet är plågas av vår stora plastkonsumtion är ingen hemlighet. Varje dag uppskattas tolv miljoner ton plast hamna i våra hav, rapporterar Sveriges Radio. De alarmerande bilder som vi möts av från världens alla håll illustrerar bara en procent av all plast som släpps ut – resten finns på havsbotten i form av mikroplaster.

Annons

Redan 2017 infördes en skatt på bärkassar av plast som blev dyrare i våra svenska matvaruaffärer. Orsaken till skatten var förstås att få oss att köpa färre av de miljöfarliga produkterna. Och beskattningen har fungerat; enligt svensk handel köpte vi över två miljoner färre plastkassar i affären mellan 2017 och 2018.

De små plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdisken är dock fortfarande gratis, men snart beskattas även dessa. Från och med den 1 maj 2020 är det vissa affärer som tar betalt för dem.

Nya Eco Bags håller frukten fräsch och minskar plastsvinnet

Nätpåsar för frukt och grönsaker.

Nu finns så kallade Eco Bags som gör de små påsarna vid grönsaksdisken överflödiga. Eco Bags är något så fiffigt som återanvändbara påsar till frukt och grönt som, förutom värnar vår miljö, dessutom luftar innehållet som därmed håller sig fräscht längre. Här fungerar alltså Eco Bags tvärtemot konventionella påsar som snarare sänker kvaliteten.

Annons

Läs mer och beställ nätpåsar för frukt och grönsaker här (reklamlänk)

Eco Bags kommer i set om fem och de olika påsarna har olika färger på etiketterna så att det blir enkelt för dig att avgöra vilken påse som du vill använda till vilket innehåll. Påsarna mäter 31x35 centimeter och går både att skölja och tvätta i maskin utan att de tappar passform eller kvalitet.

Vill du att dina lökar ska hålla längre?

Har du någonsin öppnat ditt skåp och upptäckt en hög av mjuka, oanvändbara lökar? Eller en udda-liknande grodd som gömmer sig på baksidan? Undvik besvikelsen med KitchenCrafts påse för konservering av lök. Det hjälper dig att hålla din lök färskare längre, vilket betyder mindre bortkastad mat och färre resor till butiken.

Läs mer och köp lökpåsarna här (reklamlänk)

Källa: Sveriges Radio

Se också: Så minskar du dina matkostnader

10 budgettips: Så minskar du dina matkostnaderBrand logo
10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader
Annons