Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Nya isbjörnsungar är födda i Orsa – se babylyckan här

06 dec, 2021 
AvLukas Ernryd
Till vänster, isbjörnen Hope och hennes två nyfödda isbjörnsungar tätt intill sig, till höger, Hope ute i parken.
Isbjörnshonan Hope ger hopp åt sin kämpande stam. I slutet av november födde hon två efterlängtade ungar. Det är andra gången på kort tid som Orsa rovdjurspark fått välkommen tillökning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Isbjörnshonan Hope kom till Orsa rovdjurspark 2018 från Antibes Zoo i Frankrike.

Nytillskottet innebar att isbjörnsstammen utökades till tre. Där fanns redan Ewa och Wilbär som varit på plats sedan 2009.

Och det verkar onekligen som att isbjörnarna trivs i rovdjursparken.

Förra året födde Ewa isbjörnsungen Miki som fortfarande går ihop med sin mamma.

Se också: Söta djurbebisar i Skånes djurpark

Söta djurbebisarBrand logo
Söta djurbebisar

Djurvårdare hörde skrik

Den 29 november i år hörde djurvårdare ett väldigt bekant ljud inne hos Hope. Dörren stängdes snabbt för att ge största möjlig lugn och ro.

Annons

Via kameror kunde sedan glädjebeskedet bekräftas. Hope hade fått inte bara en utan två ungar.

– Vi lever ju fortfarande lite på framgången från föregående vinter med födseln utav Miki. Visst har vi haft förhoppningar om att även Hope skulle kunna vara dräktig och hon har ju delvis haft lite samma beteende som Ewa visade föregående höst genom att uppehållit sig i stallet den senaste tiden. Vi är såklart otroligt glada och stolta över våra isbjörnar, som nu återigen fått tillökning, säger djurparkschefen Pernilla Thalin i ett pressmeddelande.

Rovdjursparken har också släppt en film som visar den nyblivna mammans kontakt med sina nya ungar. Hon försöker efter bästa förmåga att hålla dem vid sitt bröst. Men en av dem halkar ner vilket Hope omedelbart reagerar på. Hon plockar upp smitaren med sin mun och återställer den trygga ordningen.

Annons

Och tryggt ska det förbli.

– Det är för tidigt efter födseln för att vi skall kunna gå in i stallet till dem, nu får vi ge Hope tid och bra förutsättningar för att ta hand om sin tillökning och vi i personalen får följa dem genom kamerorna, säger Annie Grannas, djuransvarig i parken i ett pressmeddelande.

Isbjörnsungar lever med stora risker och statistiken visar att endast hälften av dem överlever de första veckorna. Men Hope har visat på ett föredömligt moderskap och utsikterna ser goda ut, även om ingenting är säkert ännu.

För att minska störningsmomenten har rovdjursparken minskat möjligheten för besökare att röra sig i närheten av stallbyggnaden.

Se också: Här är tamandaungen Dobby på Parken Zoo

Här är tamanduaungen Dobby på Parken ZooBrand logo
Här är tamanduaungen Dobby på Parken Zoo

– Nu är man minst sagt nervös eftersom vi inte har samma visuella kontakta i stallet som vi hade förra året, nu i år får vi mer förlita oss på ljud som vi hör. Men än så länge låter det bra, skrik blandas med diande ljud och ibland är det såklart tyst när de alla sover. Nu följer vi spänt utvecklingen i stallet hos Hope, konstaterar Pernilla Thalin.

Isbjörnar

I det vilda står isbjörnen inför flera hot. Det allvarligaste är främsta är smältande havsisar vilket skapar utmaningar för arten att jaga och hitta föda. Senaste rapporter från Arktis visar till och med isbjörnar som jagar föda i öppet vatten, något som inte tidigare dokumenterats. Parkens isbjörnar ingår i ett bevarandeprojekt som styrs av Europeiska djurparksföreningen (EAZA).

I dag finns 114 isbjörnar på 42 parker. Under 2020 föddes bara två isbjörnsungar inom EEP (The European Endangered Species Programme).

Fakta: Orsa rovdjurspark

Annons