Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Välkommen september – årets första höstmånad bjuder på både sol och snö

01 sep, 2021 
AvMirijam Geyerhofer
Så blir vädret i september
De första frostnätterna kommer, och i Lapplandsfjällen även snö. Men i söder är det badväder ett litet tag till.
September är den första höstmånaden enligt kalendern, och bjuder på blandat väder i vårt avlånga land. Under månadens första tredjedel blir det både sensommarväder i söder och snöfall i norr.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sensommar eller höst? Meningarna kring september som höstmånad är delade, förmodligen för att det är så stora skillnader i väder mellan norr och söder. För den som är osäker på var någonstans i årstiderna vi egentligen är har SMHI lite mer klara besked kring vad som gäller med datumen.

I en stor del av norra Sverige – bland annat norra Jämtland, Lappland och de innersta delarna av Norrbotten och Västerbotten – brukar höstens ankomst ske successivt från den 10 augusti.

Från den 1 september och framåt får sedan större delen av landet också se sommaren besegrad. Undantaget är södra Sveriges kustband och områdena kring Vänern och Vättern där hösten brukar komma först den 1 oktober.

När är det höst?

  • Hösten anländer om det råder hösttemperatur 5 dygn i följd.
  • Hösttemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader, men ännu inte 5 dygn i följd.
  • Den 1 augusti har satts som det tidigaste tillåtna datumet för höstens ankomst.
  • Senast möjliga datum för höstens ankomst är den 14 februari.

    Källa: SMHI
Annons

Nästan +30 i september

Värmerekorden för september historiskt sett ligger på rejäla sommartemperaturer, och i början av månaden har det uppmätts 28 grader i södra och mellersta Sverige med jämna mellanrum sedan 50-talet.

Se också: Matsvamparna som lätt förväxlas med giftsvampar

Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvamparBrand logo
Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar

Den första septemberveckan 2021 ger ingen sådan supervärme, men bjuder på goda solchanser i södra Sverige och en temperatur på runt 20 grader. I de norra delarna av landet blir det inte lika somrigt, där får man istället in både regn och en del vind, och i delar av norra lapplandsfjällen även snö.

Annons

Fortsatt brandrisk i väster

På Västkusten, i inre Dalsland och i Värmland har det varit torrare än vanligt under sommaren och inte heller nu väntas någon direkt nederbörd. Brandrisken som är utfärdad där står därför kvar.

Den som har tröttnat på sommaren och längtar efter kyla kan bege sig till orten Brännberg i Bodens kommun i Västerbotten för att se om landets köldrekord för september kommer att slås i år. Där var det nämligen -15.2 grader den 29 september 1939. September 2021 ser dock ut att få lite mer rimliga temperaturer.

TV: Se 9 saker lyckliga par gör tillsammansBrand logo
TV: Se 9 saker lyckliga par gör tillsammans
Annons