Välkommen september – årets första höstmånad bjuder på både sol och snö

Så blir vädret i september

De första frostnätterna kommer, och i Lapplandsfjällen även snö. Men i söder är det badväder ett litet tag till.

Foto: TT

September är den första höstmånaden enligt kalendern, och bjuder på blandat väder i vårt avlånga land. Under månadens första tredjedel blir det både sensommarväder i söder och snöfall i norr.

Sensommar eller höst? Meningarna kring september som höstmånad är delade, förmodligen för att det är så stora skillnader i väder mellan norr och söder. För den som är osäker på var någonstans i årstiderna vi egentligen är har SMHI lite mer klara besked kring vad som gäller med datumen.

I en stor del av norra Sverige – bland annat norra Jämtland, Lappland och de innersta delarna av Norrbotten och Västerbotten – brukar höstens ankomst ske successivt från den 10 augusti.

Från den 1 september och framåt får sedan större delen av landet också se sommaren besegrad. Undantaget är södra Sveriges kustband och områdena kring Vänern och Vättern där hösten brukar komma först den 1 oktober.

När är det höst?

  • Hösten anländer om det råder hösttemperatur 5 dygn i följd.
  • Hösttemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader, men ännu inte 5 dygn i följd.
  • Den 1 augusti har satts som det tidigaste tillåtna datumet för höstens ankomst.
  • Senast möjliga datum för höstens ankomst är den 14 februari.

    Källa: SMHI

Nästan +30 i september

Värmerekorden för september historiskt sett ligger på rejäla sommartemperaturer, och i början av månaden har det uppmätts 28 grader i södra och mellersta Sverige med jämna mellanrum sedan 50-talet.

Se också: Matsvamparna som lätt förväxlas med giftsvampar

0:54

Efter reklamen: Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar

(0:54)

Den första septemberveckan 2021 ger ingen sådan supervärme, men bjuder på goda solchanser i södra Sverige och en temperatur på runt 20 grader. I de norra delarna av landet blir det inte lika somrigt, där får man istället in både regn och en del vind, och i delar av norra lapplandsfjällen även snö.

Fortsatt brandrisk i väster

På Västkusten, i inre Dalsland och i Värmland har det varit torrare än vanligt under sommaren och inte heller nu väntas någon direkt nederbörd. Brandrisken som är utfärdad där står därför kvar.

6 gånger Väder-Nils värmt våra hjärtan

Den som har tröttnat på sommaren och längtar efter kyla kan bege sig till orten Brännberg i Bodens kommun i Västerbotten för att se om landets köldrekord för september kommer att slås i år. Där var det nämligen -15.2 grader den 29 september 1939. September 2021 ser dock ut att få lite mer rimliga temperaturer.

TV: Se 9 saker lyckliga par gör tillsammans
1:49

Efter reklamen: TV: Se 9 saker lyckliga par gör tillsammans

(1:49)

Relaterade artiklar

Undvik skador: Mjukstarta din träning i höst

109 kilo kantareller på en helg – kolla in den galna rekordskörden!