Sommarlandets coronaknep som ska få besökarna att hålla avståndet

Barn leker med rockringar på en äng.

Foto: Shutterstock/TT

Själlands sommarland i Danmark förbereder sig som bäst för säsongspremiären – mitt i coronakrisen. För att få folk att hålla avstånd har de en något udda strategi – tusen rockringar ska delas ut till besökarna.

Danmark har haft en betydligt striktare strategi i coronahanteringen jämfört med Sverige. Gränserna stängdes och samhället likaså. Elever skickades hem från skolorna, evenemang ställdes in och näringsverksamheter tvingades stänga ner. Folksamlingar på mer än tio personer förbjöds och det har införts uppehållsförbud på flera platser i Köpenhamn.

Här tatuerar Gustav in Anders Tegnells ansikte:

Men nu har restriktionerna börjat luckras upp och allt fler samhällsfunktioner har öppnat igen. Samtidigt meddelade regeringen att det blir en långsam öppning, och exempelvis har landets djurparker ännu inte fått tillstånd att öppna. Även vattenlandet Lalandia håller fortsatt stängt, skriver Kvällsposten. När Ikea – trots att näringslivsministern Simon Kollerup uppmanat näringsidkare att hålla fortsatt stängt – öppnade upp sina danska varuhus efter sex veckor lät kritiken inte vänta på sig, vilket bland annat Expressen rapporterat om.

Sommarlandet har köpt in tusen rockringar

Men trots att många verksamheter alltså håller fortsatt stängt, och andra fått kritik för att ha öppnat för fort, planerar Själlands sommarland att öppna den 16 maj. Men att få barn att hålla avstånd till andra är, minst sagt, lättare sagt än gjort.

Därför har ägaren till sommarlandet, Kåre Dyvekær, kommit på en nytänkande metod för att lyckas med detta, rapporterar tidningen Sjællandske nyheder.

– Vi har helt enkelt köpt in tusen rockringar, som vi placerar runt om i parken. Genom att hålla ut ringen med sträckt arm, kommer barnen att hålla det rätta avståndet till varandra och okända vuxna. Det tycker vi är ett roligt sätt att hålla avstånd på, säger han till tidningen.

Test: Kan du de skånska corona-orden?

"Rockringsvärdar" och handsprit

Personal kommer också att gå runt i parken, som "rockringsvärdar", och se till att folk följer reglerna och inte klumpar ihop sig. I en video på Facebook förklarar ägaren Kåre Dyvekær mer ingående hur det hela är tänkt att gå till:

Dessutom kommer personalen på Själlands sommarland att placera ut handsprit i parken.

– Vi håller på att räkna ut var i parken vi ska placera handspritställningarna, säger Kåre Dyvekær till tidningen.

4 missöden i coronatider som får oss att fnissa

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: