Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Stödet till finska statsministern efter vilda festkvällen

19 aug, 2022 
Minna Wallén-Widung
Finlans statsminister Sanna Marin, iklädd vit t-shirt och med långt mörkt hår, svarar på reportrarnas frågor.
En video där Finlands statsminister Sanna Marin ses dansa och festa har spridits i sociala medier. Åsikterna om hennes vilda festkväll går isär, men många visar nu sitt stöd för den unga regeringschefen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På torsdagen hamnade den finska statsministern Sanna Marin, 36, i blåsvädret. Detta efter att en video lagts på sociala medier. I videon ses Marin dansa och festa tillsammans med några vänner. Bland annat den finska tidningen Iltalehti har publicerat videon på sin sajt.

Se video: Fem fakta om Sanna MarinBrand logo
Se video: Fem fakta om Sanna Marin

Inledningsvis rapporterade finländska medier att man i videon kunde höra någon ropa ”mjölgänget” och ”kom hit och testa, det känns bra”, vilket skulle kunna tyda på att droger användes på festen. De här uppgifterna skrevs senare om eftersom det inte gick att bekräfta exakt vad som sades i filmsnutten. Likväl kom det krav från oppositionen på att Sanna Marin borde drogtesta sig.

Annons

Sanna Marin: ”Helt lagliga saker”

Sanna Marin höll en presskonferens under torsdagen, där hon uttryckte bestörtning över att videon, som spelats in under en privat fest, spridits.

– Det grämer mig att videorna har spritt sig i offentligheten. Jag festade livat tillsammans med mina vänner. Jag har dansat och sjungit, sa hon då, rapporterade Hufvudstadsbladet.

Hon sa sig heller inte känna till om det förekom droger på festen.

– Jag vet inte vad det är frågan om eller vad som avses. Jag har inte själv använt droger, eller något annat än alkohol. Jag har dansat, sjungit och festat och gjort helt lagliga saker. Jag har heller inte varit i en sådan situation att jag skulle veta att andra gör på det viset.

Sanna Marin har gjort ett drogtest

På fredagseftermiddagen rapporterade flera medier om att Sanna Marin tagit ett drogtest, på eget initiativ. Detta trots att festen i fråga ägde rum tidigare i somras.

– Jag vill till en början säga att det kommit allvarliga anklagelser om att jag använt droger. Även om anklagelserna är orimliga har jag för mitt eget rättsskydd gjort ett drogtest, där resultatet kommer om ungefär en vecka, säger hon under en pressträff, enligt Hufvudstadsbladet.

Finlands statsminister Sanna Marin svarar på journalisternas frågor.
Sanna Marin svarar på journalisternas frågor efter att videon börjat spridas i sociala medier.

Kritik mot Sann Marin efter festkvällen

Nyheten om videon spreds som en löpeld i hela världen. Vissa kritiker anser att statsministern borde vara lite försiktigare med vem hon umgås med och kanske ”rensa” i sin bekantskapskrets, medan andra menar att hennes beteende är omdömeslöst och att statsminister är en post man innehar dygnets alla timmar.

Annons

Stort stöd till finska statsministern

Men vid sidan av kritiken väller stödet för Sanna Marin in. På Twitter, Facebook och andra sociala medier får Marin mängder av stöttning och hejarop. Tydligt är att många anser att en statsminister också är en privatperson som måste kunna göra vad hon vill på sin fritid – precis som alla andra.

Bland kommentarerna på Twitter kan man till exempel läsa:

”Nätterna: Festar med finska kändisar
Dagarna: Leder kampen mot Putin
Heja Sanna Marin!”

”Alltså om den där Sanna Marin hade varit politiker i Sverige hade jag antagligen varit okej med att förbjuda alla andra partier och göra henne till envåldshärskare for life”

Även Jonas Sjöstedt, före detta partiledare för Vänsterpartiet här i Sverige, stöttar Marin:

Även föreningen Vihreät naiset, ”gröna kvinnor”, som har lokalföreningar runt om i landet och som jobbar för ett grönare och mer jämställt Finland, visar sitt stöd:

Texten betyder:
”Kvinnor leder.
Kvinnor festar.
Kvinnor dansar.
Kvinnor skapar politik.
Kvinnor förändrar världen.
GET OVER IT.”

Annons