Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Stoppa kvinnovåldet – låt det bli #sistaslaget

04 dec, 2019 
allas.se redaktionen
Kvinnor förföljs, förnedras, misshandlas och dödas av män som de är eller har varit i en relation med. Det sker hela tiden – och det måste få ett slut.
På allas.se publicerar vi nu artikelserien #sistaslaget för att synliggöra våld mot kvinnor och för att säga att det räcker nu. Våldet måste få ett slut.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det börjar ju inte med ett slag. Då hade det varit lätt att gå med en gång. Det börjar med kärlek. Stor kärlek.

Orden är Mias. Hon misshandlades psykiskt och fysiskt av sin partner i flera månader. Han kallade henne fitta och hora. Han bestämde vilken frukost hon skulle äta. Han kastade ner henne på sängen, tryckte upp henne mot garderoben, tog strypgrepp, skallade och slog med knytnäven. Han fick henne sakta men säkert att förstå att det var henne det var fel på. Han intalade henne att det han gjorde mot henne berodde på att hon var så provocerande.

Stoppa kvinnovåldet - låt det bli #sistaslagetBrand logo
Stoppa kvinnovåldet - låt det bli #sistaslaget

Ändå var det svårt för Mia att lämna. För det är inte alltid lätt att gå vid första slaget. Inte när man blivit nedbruten och inte när kärleken, trots allt och mot bättre vetande, är så stark. Och ibland känns det säkrare att stanna än att lämna.

Kvinnor blir misshandlade varje dag

Mias historia är långt ifrån unik.

Under 2018 anmäldes 28 691 fall av misshandel mot kvinnor i Sverige. Det motsvarar 78 kvinnor per dag. I ungefär hälften av fallen var förövaren en man som hade en nära relation med offret.

Annons

Samtidigt räknar man med att det bara är 20-25 procent av alla fall som faktiskt anmäls. Mörkertalet är så stort att det svindlar.

Varje dag blir kvinnor i Sverige misshandlade. Varje dag får kvinnor ta emot slag, kallas hora, eller bli inslängd i väggen. Varje dag riskerar barn att bli vittnen till våld. Varje dag bestämmer sig män runtom i vårt land för att slå och förnedra sin fru, sin sambo eller sitt ex. Det sker ofta innanför hemmets fyra väggar, på den plats där vi ska känna oss som tryggast.

16 kvinnor dödas – varje år

Alltför ofta slutar våldet på värsta tänkbara sätt – med döden. Sedan år 2000 har i snitt 16 kvinnor per år dödats av en person de levt i en relation med. Det motsvarar minst en kvinna i månaden. Minst en kvinna i månaden – försök att ta in den siffran. Minst en kvinna i månaden har dödats av en man som sagt att han älskat henne och som hon älskat tillbaka. För det börjar inte med ett slag.

Annons

”Jag hade gått efter första slaget, jag hade aldrig accepterat att någon gjorde så mot mig”.

Handen på hjärtat, hur många av oss har inte någon gång tänkt den tanken? Och sagt de orden, till en väninna, en arbetskompis, en kusin eller en bekant. Utan att reflektera över hur orden kan landa hos någon som lever i en våldsam relation. Hos någon som kanske redan skäms över att inte lyckas lämna, trots att hon vet att hon borde.

Istället för att såra och döma med våra ord, hur välmenande de än är, måste vi börja stötta och hjälpa varandra. Prata med varandra, vara lyhörda och framför allt se till att det sista slaget verkligen blir det #sistaslaget.

#sistaslaget lyfter fram kvinnorna som drabbats

På kvinnosajten allas.se inleder vi nu artikelserien #sistaslaget där vi vill belysa och uppmärksamma det enorma samhällsproblem som våld mot kvinnor faktiskt är.

Annons

Vi har pratat med forskare, experter, psykologer och författare som beskriver problemet utifrån sina perspektiv. Vi har tittat på – och förfärats över – statistiken.

Men framför allt vill vi lyfta fram de kvinnor som liksom Mia har fallit offer för våldet. De som inte har gjort något fel, de som bara råkade bli kära i fel man eller födda in i en dysfunktionell familj. För det börjar inte med ett slag, men alltför ofta är det där det slutar.

Vi vill höra din historia

Dela gärna med dig av din historia i sociala medier under hashtaggen #sistaslaget. Tillsammans kan vi lyfta problemet, stötta varandra och kämpa för att kvinnovåldet får ett slut. Inga fler kvinnor ska behöva lida eller dö, inga fler barn ska behöva se sin mamma bli misshandlad.

Bryt tystnaden. Prata om det. Placera skammen där den hör hemma. Och kom ihåg: det är inte ditt fel.

Hjälp mot våld i nära relationer

Lever du eller någon i din närhet med våld i en nära relation? Hit kan du vända dig:

  • I akuta situationer ska du ringa till 112. Polisen kan ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och bistå med information om skyddsåtgärder och ansökan om kontaktförbud.

  • Kommunens socialtjänst har ansvar för att ge stöd till personer som blir utsatta för våld. De ska erbjuda samtalsstöd och rådgivning samt ekonomiskt och praktiskt stöd. De ska också kunna ge dig olika typer av skyddsinsatser samt se till att barnen får stöd och hjälp.

  • Kvinno- eller tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och även ge stöd med att bearbeta erfarenheterna efteråt. På ROKS hemsida kan du hitta din närmaste jour. Även organisationen Unizon har en sammanställning av kvinno- och tjejjourer runtom i landet – här hittar du en jour nära dig.

  • Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.

  • RFSL erbjuder samtalsstöd via telefon till HBTQ-personer som utsatts för våld, hot och kränkningar. Du når deras stödmottagning på 020 34 13 16.

  • Det finns en rad hjälporganisationer som kan ge stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation. Du hittar fler länkar hos 1177 Vårdguiden.

  • Män som är våldsamma och vill söka hjälp för detta kan vända sig till Rikskriscentrum, vars medlemsorganisationer arbetar med män i kris och mäns våld mot kvinnor utifrån kriscentra, mansmottagningar och våldsmottagningar.

Källa: 1177 Vårdguiden, Rikskriscentrum

Läs mer från #sistaslaget

På allas.se publicerar vi nu artikelserien #sistaslaget för att synliggöra våld mot kvinnor och för att säga att det räcker nu. Våldet måste få ett slut.

Allt material i artikelserien hittar du här

Annons