Svenskarnas favoritkrydda håller på att ta slut – därför är den hotad

  • author Beatrice Söderlund
    Beatrice Söderlund
Kvinna i kök som kryddar mat, till höger om henne syns massa olika kryddor.
Foto: Shutterstock
Det kan bli en global brist på en av de allra vanligaste kryddorna. Den riskerar nu att bli både dyrare och svårare att få tag i.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Ekohemmet #12 - Rengör spishåll med socker

Brand logo
Ekohemmet #12 - Rengör spishåll med socker

Salt och peppar – två av de mest självklara och flitigast använda kryddorna i det svenska köket. De står alltid på bordet, används i nästan varje rätt och är grundpelare i vår matlagningstradition!

Men nu hotas svartpepparn. Faktum är att den kan komma att bli en bristvara framöver. Om utvecklingen fortsätter kan det innebära stigande priser och tomma kryddhyllor i butikerna. För många hushåll kanske det låter som en liten sak, men svartpeppar spelar en större roll än man tror, både för smaken i maten och för vår matkultur i stort.

Svårare att få fram peppar – klimatförändringar ett hot

Det är den USA-baserade kryddimportören Majestic Spice som uppger att de globala lagren av svartpeppar har minskat, trots att efterfrågan är oförändrad. Det kan leda till att priserna stiger, skriver People.

Samtidigt har ojämnt väder med både regn och torka i länder som Indien, Vietnam och Sri Lanka försenat skördarna och gjort det svårare att få fram peppar. Studier har också visat att klimatförändringarna påverkar pepparkornens smak vilket har gjort en del av skörden oanvändbar.

Bild på Svartpeppar
Svartpeppar är en uppskattad krydda i det svenska köket.Foto: Shutterstock

Vanligaste kryddorna i Sverige

1. Salt

2. Svartpeppar

3. Dill

4. Persilja

5. Timjan

Källa: Wendelins

Avskräckta från att investera i svartpepparproduktion

I en nyligen publicerad artikel i The India Tribune framgår det att pepparodlare och handlare också har blivit avskräckta från att investera i svartpepparproduktion. Deras fokus har istället blivit på mer ”stabilare” grödor och svartpeppar är inte en av dem.

Detta, i kombination med att produktionen är väldigt koncentrerad (endast fyra länder genererar 80 procent av världens pepparförsörjning), leder till konsekvenser för konsumenterna.

Amerikaner kommer märka av bristen på peppar först, enligt sajten Allrecipes. Priset kommer också sannolikt öka i alla butiker.

Källa: People