Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Svindlarprästen som blåste kyrkans män: ”Jag har både gud och satan i mig”

15 sep, 2022 
Emma Bergman
John Tejpar blev känd som Svindlarprästen
På 80-talet slog den internationella affärsmannen John Tejpar sig ner i Växjö. Även poliser bjöds på champagne och mingel hemma hos honom, men så småningom anade de att allt inte stod rätt till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hösten 1984 fick Växjö en ny tandläkare och en av hans patienter var en viss John Tejpar. En elegant medelålders man med indiskt utseende. Tejpar berättade att han var en framgångsrik affärsman och tandläkaren anförtrodde honom att han hade 50 000 kronor att investera i ett lönsamt projekt. Tejpar sa att han skulle hålla ögonen öppna och höra av sig om en bra affär dök upp. När tandläkaren frågade bekanta om John Tejpar fick han veta att denne ursprungligen kom från Tanzania men sedan några år tillbaka bodde i en flott villa utanför Växjö tillsammans med sin svenska fru som vi kan kalla Annika. Tejpar reste ofta utomlands för att handla i guld och diamanter. Dessutom var han präst och hade hållit uppskattade gästpredikningar i Växjötrakten. Något senare ringde Tejpar tandläkaren. Han befann sig på Gran Canaria och hade upptäckt en bra investering, men det var bråttom! Enligt Tejpars instruktioner överlämnade därför tandläkaren sina 50 000 till den resebyrå som Tejpar anlitat och byrån skickade vidare pengarna till Gran Canaria. Efter några veckor överräckte Tejpar den första avkastningen, 23 000 svenska kronor i pesetassedlar. ”Vill du satsa mer så vet du var jag finns.” Det ville naturligtvis tandläkaren och han tog stora lån. Han tipsade även vänner och bekanta om guldchansen och tillsammans gav de Tejpar 600 000. Den 11 februari 1985 skulle tandläkaren överlämnat ytterligare 100 000 kronor men något kom emellan - denna morgon arresterades Tejpar för bedrägeri! När polisen gjorde husrannsakan i villan hittade de en skrivelse från det katolska biskopsämbetet i Stockholm. Där fanns namnet på en stiftelse och en bank i Lichtenstein.

John Tejpar, 1988
En elegant man med världsvana. John Tejpar tjusade sin omgivning.

Sagobröllop

John Tejpar hade fötts år 1938 av fattiga indiska föräldrar i Tanzania som då var en brittisk koloni. Den lutherska kyrkan var aktiv i området och det fanns både tyska och svenska missionärer. I tonåren blev Tejpar lutheran och tack vare hjälp från missionärer studerade han sedan teologi i Indien. På 60-talet flyttade han till Europa och år 1968 var han gift och bodde i Göteborg där han arbetade som sjukvårdare. I augusti detta år besökte två systrar baren på hotell Opalen där de förälskade sig i en stilig man som berättade att han var son till en hotellmagnat i Monte Carlo. Snart hade Tejpar, för det var naturligtvis han, förlovat sig med en av dem och solochvårat dem på flera tusen kronor. Tejpar hade sagt systrarna att han var psykolog och det stämde ju på sätt och vis. Han var en mästare i att vinna människors förtroende och få folk att betrakta honom som en absolut tillförlitlig nära vän. Han visste också att manipulera människors girighet och att de gärna lockades av lönande skumraskaffärer. Och för ljusskygga affärer kunde man ju inte begära kvitton…
År 1972 övergav Tejpar sin familj och hamnade så småningom i Kanada där han låtsades vara en maffioso som skulle smuggla vapen till Rhodesia. Efter att Tejpar dömts för svindel i Toronto utvisades han till Tanzania år 1979. I huvudstaden Dar es-Salaam fick han arbete som manager för ett center för lutheranska präster och biståndsarbetare. Här träffade Tejpar den svenska biståndsarbetaren Annika och de vigdes under pompa och ståt av Tanzanias lutheranske ärkebiskop Sebastian Kolowa. Ärkebiskopen prästvigde senare John Tejpar.

Fromma änkor

Frank Sinatra och Floyd Patterson i Sverige
Frank Sinatra var en av Tejpars bekanta. Här syns han med boxaren Flöoyd Patterson i Stockholm 1964.
Se också: Camilla Läckberg om näthatet: "Kallade min man toyboy"Brand logo
Se också: Camilla Läckberg om näthatet: "Kallade min man toyboy"

Tejpar strödde pengar omkring sig, gav fantastiska drickspengar och bjöd alla barnen på gatan på glass

År 1981 hade paret Tejpar flyttat in i en strandvilla utanför Växjö. Politiker, affärsmän och präster bjöds in att dricka bordeauxvin och beundra Zimmermanflygeln som enligt Tejpar var en födelsedagspresent från Ingvar Oldsberg. På Tejpars handled glänste en guldrolex, en gåva från självaste Frank Sinatra. Dessutom var Tejpar vän med Richard Nixon och nobelpristagaren Alexander Solzenitsyn. Tejpar strödde pengar omkring sig, gav fantastiska drickspengar och bjöd alla barnen på gatan på glass. Vem ville inte låna pengar till en sådan man om han råkat glömma plånboken hemma? Han gav ju dessutom så lysande investeringstips!

Annons

Johns många utlandsresor bekräftade bilden av en internationell affärsman och det stämde ju på sätt och vis. År 1982 svindlade Tejpar biskopen Alfred Block i Tyskland. Denne gamle vän från Tanzania fick veta att Tejpar förvaltade 20 miljoner dollar från en änka som ville främja kristliga ändamål. Vem bättre att uppfylla hennes fromma vilja än den gode biskop Block? Men pengarna befann sig i utlandet och en slags överföringsavgift, 1 procent av arvet måste betalas i förskott. Efter att Tejpar och Block gemensamt bett till Gud belånade Bloch sitt hus och öppnade ett bankkonto. Det förblev tomt och Tejpar var plötsligt onåbar.

Men biskop Block var bara småpotatis för Tejpar. I juni 1984 sökte han upp en katolsk präst i Växjö. Återigen var det en from änka, den här gången efter en amerikansk maffiaboss, som utsett Tejpar att förvalta en miljard dollar. Snart fick Tejpar träffa den katolska kyrkans svenska överhuvud, biskop Hubertus Brandenburg.

biskop Hubertus Brandenburg
Biskop Hubertus Brandenburg träffade John Tejpar

Dör i ensamhet

Tejpar förklarade att innan kyrkan kunde få tillgång till pengarna måste de betala arvode till advokater i USA på 6 miljoner dollar. Tejpar hade gjort sitt bästa för att banta ner advokaternas krav och senare förklarade han sig även villig att själv betala en del av advokatkostnaden. Brandenburg undrade varför Tejpar inte kunde förse dem med någon skriftlig dokumentation eller kontaktuppgifter till givarna, men trots detta lät katolska kyrkan öppna en stiftelse för att ta hand om arvet och började låna upp pengar till arvodet. Katolska kyrkan var bara ett pennstreck från att gå i fällan när Tejpar arresterades för bedrägeri den 11 februari.

Annons

Omkring två år tidigare hade en skarpsynt polis som arbetade med ekobrott hört rykten att något var skumt med Tejpar. En utredning startades och till slut hade man tillräckligt på fötterna för att plocka in honom till förhör. Tejpar var samarbetsvillig och verkade stolt över att hans talang för att bedrägeri blev känd. Iklädd en Hugo Bosskostym förvandlade han rättegången till en show. Han förklarade ”Det är tråkigt att behöva säga det men jag har både Gud och Satan i mig.” Rätten uppskattade att Tejpar genom åren svindlat till sig minst 15 miljoner kronor. Väldigt få av hans fordringsägare fick något tillbaka då Tejpar hade bränt nästan allt på sitt lyxliv. Tejpar fick fem års fängelse men också mycket generösa permissioner vilka han utnyttjade till att nästla sig in hos ett par i Jönköping. När han frigavs gav de honom över en miljon kronor att investera i ett hotellprojekt. Både Tejpar och pengarna försvann naturligtvis från Sverige. År 2001 dog Tejpar en ensam död i lungcancer i Indien. Han efterlämnade flera barn varav ett, den svenske författaren Aleksander Motturi, har skrivit romanen Svindlarprästen om sin gåtfulle far. En rotlös, rastlös man som Motturi menar måste förstås mot en bakgrund av en svår barndom, kolonialt förtryck och strukturella orättvisor.

Svindlarprästen John Tejpar
Aleksander Motturi har skrivit boken "Svindlarprästen" om sin far

Annons