Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Sylvia betalade för en främlings parkering – hyllas för sitt agerande

20 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, lappen som Sylvia satte på fönstret på bilen, till höger Sylvia Krüger.
Sylvia tvekade inte när hon såg att en främling höll på att få parkeringsböter. Hon köpte en biljett och lämnade en anonym lapp. Men bilägaren ville tacka och lyckades hitta henne. Nu har mängder med människor hyllat Sylvias agerande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var en helt vanlig fredag i Halmstad centrum förra veckan. Sylvia Krüger, som vanligtvis jobbar som ambulanssjuksköterska, åkte inne i stan för att uträtta några ärenden.

När hon gick från bilen såg Sylvia att en parkeringsvakt var i färd med att ta bilder på ett annat fordon. Hon gick då fram och frågade om boten hade hunnits skrivas ut. Det hade den inte.

– Då frågade jag om jag kunde betala för en stund till.

Det gick alldeles utmärkt.

Sylvia gick sedan vidare med dagens göromål, men funderade först ett varv.

– Jag hade själv velat veta om någon hade gjort detta för mig.

Skred till verket

Så hon gick in på Åhlens och bad om att få låna penna och papper. Hon skrev en lapp om att personen i fråga hade varit på väg att få parkeringsböter, men det skedde aldrig. Lappen avslutades med "Ha det bra".

Något namn skrev Sylvia aldrig under med.

Varför inte det? Många vill ha ett erkännande för sina handlingar?

– Jag tänkte inte att det var det viktiga. Att just "jag" hade gjort det. Det viktiga var att bilägaren såg att någon hade gjort något.

Annons

Varför var det viktigt?

– Då ökar chansen att man kanske gör något för någon annan.

Se också: Ge bort en bättre värld i jul

Ge bort en bättre värld i julBrand logo
Ge bort en bättre värld i jul

Bilägaren kom tillbaka, såg lappen och skrev ett inlägg i en lokal Facebook-grupp i Halmstad. En "efterlysning" gjordes efter dagens vardagshjälte. Via djungeltrumman nåddes Sylvia av informationen att bilägaren sökte henne.

Sylvia hörde av sig till bilägaren med ett meddelande.

– Hon var så tacksam och glad.

Efter insatsen har Sylvia uppmärksammats i flera medier. Inte minst i TV4:s eftermiddagsprogram Efter 5. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Många har tagit kontakt med henne och berättat att det är så de vill att samhället ska fungera. Att vi visar lite mer omtänksamhet i tillvaron.

Annons

Inte boendes i Sverige

Bilägaren är inte boendes i Sverige utan i England. Hon heter Caroline Karlsson-Smyth och intervjuades av Kvällsposten den 17 oktober. I artikeln uttryckte Caroline att hon blev alldeles varm i hjärtat av hjälpsamheten.

– Man inser ju plötsligt vad praktisk handling betyder i vardagslivet. Jag kan själv tänka mig att bjuda på samma omtanke i fortsättningen om någon skulle hamna i en liknande situation. Vi behöver mer av värme i samhället, där vi hjälper i stället för stjälper varandra, säger Caroline till Kvällsposten.

Sylvia berättar att hon har fått ett fint erbjudande av Caroline som tack.

– Nästa gång hon är i Sverige ska jag bli bjuden på fika.

Annons