Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Therése Cedergren: ”Är du bög eller?”

06 aug, 2021 
Therése Cedergren
Innehållschef för berättande journalistik på allas.se Therése Cedergren skriver en krönika om fördomar mot HBTQ-personer.
Det är oroande att fördomarna mot HBTQI-personer finns kvar – när allt egentligen handlar om en sådan enkel grej att få vara och älska vem man vill. Innehållschef för berättande journalistik, Therése Cedergren, minns tillbaka till när hennes son fick frågan om han var bög när han hade flätor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

– Är du bög eller?

Den nedsättande frågan ställdes av två medelålders män så att alla runtomkring hörde det. De var välutbildade med bra jobb. Fotbollstränare på fritiden i en divisionfemklubb på landsbygden. De skrattade och hånade min då nioåriga son som glatt sprang in på fotbollsplanen.

– Nä men jag gillar att ha flätband i mitt hår, skrek min son tillbaka kaxigt.

Jag blev stolt över att han inte brydde sig. Men också tagen av tränarnas reaktion på min sons ditklämda flätor han fått på en semesterresa i Mallorca några veckor tidigare. Något han gjort tillsammans med en tjej han lärde känna där.

Det var enda gången min son hade rosa plastflätor i sitt blonda hår under sin barndom.

De andra barnen på planen tyckte det var coolt men flera av föräldrarna som tagit sig till träningen denna kyliga septemberkväll kommenterade också flätorna som fjolliga. Bögiga. Det var också tonen det sas på. Skratten.

Annons

Händelsen som har flera år på nacken har jag inte glömt. Det var enda gången min son hade rosa plastflätor i sitt blonda hår under sin barndom. En kul grej som han inte la någon värdering i. Inte jag heller. Men det triggade onekligen i gång något hos de vuxna.

Och tyvärr lever den här fördomsfulla attityden kvar i samhället. I smyg, under ytan. Ändå har Sverige kommit längre i HBTQI-frågor än i många andra länder, som i Polen och Ungern där homosexuellas rättigheter i stället har förminskats av makthavarna. En oroväckande utveckling.

För oavsett om du är en 80-årig kvinna som älskar kvinnor eller en 30-årig man som vill klä dig som kvinna, så har du rätt att vara precis som den du är utan att be om lov.

Se också: 10 historiska HBTQ-profiler vi minns

10 Historiska HBTQ+profilerna vi minnsBrand logo
10 Historiska HBTQ+profilerna vi minns

#regnbågskärlek

Det kan vara din son, dotter eller granne. Vi talar om de som har rätt att vara som de är och älska vem de vill. De homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, intersexuella och asexuella. Tillsammans blir det förkortningen HBTQIA. Människor som varje dag utsätts för våld, hat och diskriminering. Även i Sverige. Trots att många anser sig upplysta är fördomarna fortfarande ett stort problem. I flera artiklar och inslag på allas.se kommer du få hänga med på en spännande resa bland alla härliga personer vi träffat. De är modiga och vågar vara sig själva. Samtidigt vill vi slå ett slag för världens största regnbågsevent i Malmö och Köpenhamn i augusti.

TV: Transpersonen Kim födde barn – som pappaBrand logo
TV: Transpersonen Kim födde barn – som pappa
Annons