Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Tina Frennstedt skriver romaner baserade på verkliga fall

05 maj, 2019 
Lisa Södergren
Under åren som kriminaljournalist har Tina Frennstedt bevakat många fall. Två av dem engagerade henne så mycket att hon bestämde sig för att skriva en roman, baserad på dem.”Det ger mig kanske lite känslan av att sluta cirkeln.”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En sommarkväll 1992 försvann 22-åriga Helena ­Andersson på väg hem från stadshotellet i Mariestad. Hennes kropp har aldrig hittats.

Åtta år senare, i juni 2000, hittades 31-åriga Pernilla Hellgren mördad i en gångtunnel i Falun. Efter åtta år klarades mordet upp.

Två händelser som har skakat Sverige. Två kriminalfall som jour­nalisten och författaren Tina Frennstedt har bevakat – och som berört henne så starkt att hon ville göra något mer.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Som journalist skrapar man ofta på ytan och springer vidare, lämnar en massa lösa trådar ­efter sig. Genom att skriva om dem så här, i bokform ger det mig kan­ske lite känslan av att sluta cirkeln.

– Och så kan jag få lyfta fram och kritisera en massa fel som gjorts i utredningarna, på ett sofistikerat sätt…

Cold Case: Försvunnen har sålt bra

Det blev romanen Cold Case: Försvunnen. Boken har hittills sålts till sju and­ra länder och fler är på gång. Dessutom har den sålt så bra att en andra upplaga ska tryckas.

Annons

– Boken har fått ett fantastiskt mottagande. Jag är helt överväldigad av det. Man vet ju inte vad folk ska tycka.

Tina kommer ursprungligen från Lund, men bor sedan 25 år i Stockholm där hon lever med sin tioåriga dotter och sin flickvän.

När vi träffas befinner hon sig i Malmö och hon inledde dagen med bokfrukost tillsammans med författarkollegan Anders de la Motte. Båda skriver spänningsromaner och deras historier utspelar sig i samma landsända.

– Jag ville skriva min historia i Skånemiljö. Det är här jag kommer ifrån och jag har fortfarande sommarhus här.

Skånska kriminalfall

Cold case: Försvunnen inleds med ett mord utanför en badhytt i sydskånska Höllviken. Snart sker även överfall i ett av Malmös mest välbeställda områden.

Tillvägagångssätten gör att misstankarna riktas mot en dansk våldtäktsman och mördare. Kri­mi­nalinspektören och chefen för Skånes Cold case-grupp, Tess Hjalmarsson, dras in i utredningen tillsammans med sin sidekick Marie Erling.

Annons

När gärningsmannen plötsligt lämnar ett spår efter sig finns en koppling till det gamla fallet med försvunna Annika Johansson. Ett fall som Tess länge velat lösa, men inte lyckats. Nu får hon en chans till. I sin bok väver Tina samman ett nytt fall med ett gammalt.

Historien har hon baserat på två verkliga fall: Helena Anderssons försvinnande 1992 och Amagermannen, Danmarks värsta seriebrottsling som greps 2010 och dömdes 2011.

Detta är Tinas andra bok. 2006 kom reportageboken Diplomatdottern som handlar om Karolina Johnsson som dömdes till döden efter att ha burit med sig en resväska med sju kilo heroin genom tullen i Bangkok.

När Tina ville skriva en ny bok funderade hon på om det skulle bli en faktabok eller fiktion. Hon valde det sistnämnda.

– Om man ska skriva en faktabok behöver man komma med något nytt och det gör polisen bättre än jag. Och jag insåg när jag skrev Diplomatdottern att jag tycker om att bygga upp scener och skapa miljöer.

Annons

Har stämt av med de anhöriga

Tina är medveten om att det kan vara känsligt att utgå från verkliga fall och det har under processens gång varit viktigt att ta hänsyn till Helena Anderssons anhöriga. Det är bland annat därför som hon har ändrat familjebilden och låtit historien utspela sig någon annanstans.

– Jag har inspirerats mycket av fallet men jag har ändrat väldigt mycket för familjens skull. Jag tog kontakt med hennes systrar och berättade vad jag skulle göra och de var positiva till det.

Inspiration till huvudpersonerna Tess Hjalmarsson och Marie Erling har hon dock inte hämtat från verkligheten.

– De flesta Cold case-poliser är män, det har traditionellt sätt varit ett manligt område. Nu har det dock börjat några kvinnor på avdelningen i Malmö, men de har jag ännu inte träffat.

I stället nämner hon brittiska tv-karaktärer som Scott and Bailey (dramaserie om poliser med trassliga privatliv i Manchester), Kommissarie Tennisson (I mör­darens spår) som gestaltades av Helen Mirren samt mordutredaren Cassie Stuart i Saknad, Aldrig glömd som nyligen visats på SVT.

Annons

– Tess är homosexuell och det sticker ut, men i övrigt är hon ganska vanlig. Hon drömmer om vanliga saker som att ha familj. Marie har det där vanliga men vill ut ur familjebubblan som Tess vill ha. Det skaver lite, precis som livet självt.

Tina har insyn i polisjobbet

Tina levde med sin bok i sex–sju år. Parallellt med livet som ensamstående mamma och journalist på Expressen, senast som redaktionschef på webb­tv-programmet Brotts­centralen, arbetade hon med boken.

– Jag jobbade heltid och skrev på kvällarna. Det var jobbigt, men värt det, även om man kanske inte kan leva så i längden.

Åren som kriminaljournalist, framför allt inom kvällspressen har gett henne insyn i hur polisen jobbar, förundersökningar och rättegångar. För att kunna fokusera helt på sina böcker har hon nu tagit en paus från journalistiken.

Annons

Tanken är att det ska bli en serie om Cold case-gruppen och hon har kontrakt för ytterligare två böcker. De kommer liksom den första att baseras på verkliga olösta fall.

Andra boken kommer i början av nästa år, men hon vill inte avslöja exakt vilka verkliga fall hon utgår från denna gång.

– Just nu är jag i researchfasen. Planen är att utgå från ett skånskt uppmärksammat fall samt ytterligare ett fall. Det finns omkring 500 ouppklarade i Sverige…

Kriminalfallen i korthet

Helena Andersson

Var 22 år när försvann natten mellan den 13 och 14 juni 1992. Det sista man vet är att hon lämnade stadshotellet i Mariestad för att gå hem. Kroppen har aldrig hittats, men hennes skor och ett par ringar återfanns i närheten av föräldrahemmet. På ena skon hittades en blodfläck, samma blodgrupp som Helenas.

Båda skorna finns nu hos polisens nationella forensiska centrum, NFC, för dna-analys. Polisen har hela tiden bedrivit fallet som en mordutredning.

Annons

Pernilla Hellberg

Pernilla, 31, hittades i juni 2000 mördad och våldtagen vid en gångtunnel i utkanten av Falun. På hennes kropp säkrades dna-spår som åtta år senare kunde bindas till Anders Eklund, misstänkt för mordet på 10-åriga Engla Höglund i april 2008. Han erkände båda morden och dömdes till livstids fängelse.

Dalapolisen har fått hård kritik för att de inte tog fast Anders Eklund tidigare. Han fanns bland annat på listan över de mest intressanta männen som kunde ligga bakom mordet, men detta glömdes bort. Dessutom inkom tips till polisen 2006 som man inte gick vidare med.

Amagermannen

I mer än 20 år härjade Danmarks värsta seriebrottsling, Marcel Lychau Hansen, på Amager i Köpenhamn. 2011 dömdes den så kallade Amagermannen till livstids fängelse för två mord och sex våldtäkter.

Det som gjorde att han till slut kunde gripas var att dna säkrats efter en våldtäkt på Amager som matchade dna-spår efter ett mord som skedde 20 år tidigare. Detta ledde polisen så småningom till Marcel Lychau Hansen.

Det äldsta brottet han fälldes för – ett mord – skedde 1987, det senaste – en våldtäkt – skedde 2010.

Av Lisa Södergren 

Foto: Maria Östling, Erik Follin och passregistret

Annons