Tina: Jag sålde sex efter skolan

Idag pluggar Tina på universitet, men för bara fyra år sedan sålde hon sin kropp på gatan.
Utåt sett var Tina var en skötsam tonåring som gjorde bra i från sig i skolan. Ingen kunde ana hennes hemlighet...

Det var en regnig måndagseftermiddag. Tina hade slutat skolan och småsprang hem. Men inte för att göra sina läxor, utan för att duscha och sminka sig. Hon hade bråttom – hon skulle sälja sex till två främlingar. Den ena klockan 17 och den andra två timmar senare. Om hon skyndade sig skulle hon hinna till kvällsmaten, så att hennes mamma, pappa och syskon inte hann misstänka något.

Videon kunde inte hittas

Detta var en typisk vardag, enligt Tina som var drygt 17 år när hon började sälja sin kropp.

Det var spännande i början, men blev långsamt till ett helvete

– Det var spännande i början, men blev långsamt till ett helvete, berättar Tina.

Hon ser ut som en vanlig tjej, vilken som helst. Hon bär moderiktiga kläder och ser proper ut, så långt ifrån den fördomsfulla bilden av en prostituerad man kan komma. Hur hon, som haft en normal och trygg uppväxt, hamnade i prostitution har hon själv funderat en del över.

Svenska småbarnspappor köpte sex av Jasmina

– Jag var inte desperat efter pengar för att få tak över huvudet eller för att köpa narkotika. Jag var nog bara dum och naiv, och ville ha det där lilla extra som gör livet värt att leva, säger Tina.

Skäms för det hon gjort

Hon skäms för det hon har gjort. I dag kan hon inte förstå att hon sjönk så lågt, då för fyra år sedan.

Då gick hon andra året på naturvetenskapliga programmet och satsade på studierna. Av en skolkamrat, som alltid hade snygga, dyra kläder och smycken, fick hon höra hur enkelt det var att skaffa sig snabba pengar genom att tillfredsställa män. Hon hörde även om andra som sålde sex på fritiden – en kille i trean gjorde det för att kunna resa jorden runt.

– Det lät så enkelt. Jag tänkte att detta var min chans att äntligen få råd att köpa de saker jag längtat efter, säger Tina.

Hon skäms för att återge sin historia, men vill göra det för att varna andra.

– Jag vill slå hål på myten om att det bara är trasiga tjejer och killar som gör detta. Jag var en skötsam och ordentlig tjej som ingen kunde föreställa sig detta om, säger Tina.

I hemlighet började hon dejta män, mest på krogen eller på nätet. Att gå på gatan var helt uteslutet, eftersom hon då lättare skulle kunna bli upptäckt av polis eller av sina föräldrar.

– Jag ville vara säker på att inte råka illa ut och inbillade mig att det var snällare killar som köpte sex på det här sättet, säger hon.

Gabriella började prostituera sig som 15-åring

Via olika forum på nätet hittade hon snabbt kunder. Även om det aldrig skrevs rakt ut att hon ville sälja sex kunde hon hur lätt som helst få kontakt med intresserade. Till en början kändes det spännande att få ett sådant gen­svar. Hennes första kund var en trettio år äldre man och hon upplevde det näst intill som en våldtäkt, både fysiskt och psykiskt.

– Det var brutalare och känslokallare att ha sex med en främling än vad jag hade räknat med. Trots det bestämde jag mig för att fortsätta. Jag ville verkligen ha pengarna. Och det var inte så farligt, intalade jag mig.

Andra gången gick det bättre. Då mötte hon en man i tjugoårsåldern som hade svårt att träffa den rätta. Han ville bara ha närhet.

– Då blev det en kick när jag fick pengarna i handen. Jag fick en tusenlapp för en timme. Oj, vad lätta pengar, minns jag att jag tänkte.

Träffades i park

Hon träffade allt fler män, allt oftare. De stämde träff i en park eller på ett kafé, och ibland betalade kunden för rum på hotell. Andra gånger blev det på en toalett. Tinas kunder var alltifrån äldre ensamma män till gifta män med familj. Flera av dem träffade hon regelbundet.

Rädslan för att bli gravid eller få en könssjukdom fanns där hela tiden och hon var noga med att använda kondom.

– Så här i efterhand är jag förvånad över att de kunde vara otrogna mot sin fruar genom att betala för att ha sex med någon annan. Så absurt, säger Tina.

Också på krogen var det mycket lätt att få napp.

– Med tiden blev jag bra på att ljuga och hålla uppe en fasad. Samtidigt hade jag mycket negativa tankar om mig själv och kände mig misslyckad. Jag tyckte att jag förtjänade att må dåligt.

Mellan kunderna skötte Tina skolan perfekt. Hon tränade och umgicks med vänner på fritiden. Att hon fick mellan 500 och 5000 kronor för en halvtimmes sex med en främling hade ingen i hennes närhet kunnat ana det minsta. Emellanåt kände hon att hon bara ville fly från allt.

– Vissa var äckliga och ville att jag skulle göra rätt sjuka saker, men de våldförde aldrig sig på mig, säger Tina.

Hon tänkte ofta att hon skulle sluta och började alltmer må dåligt psykiskt. Men till en början kunde hon inte förstå varför hon hade så svårt för att somna eller varför hon plötsligt kunde brista ut i gråt mitt under en lektion.

Efterhand insåg hon att hon tog mer skada av sitt beteende än hon vågat erkänna för sig själv. Och vid ett möte med en av stamkunderna hände något som Tina länge fasat för. Hon ville plötsligt inte, men kunden slutade inte trots att hon ropade nej. Tina skrek och klöste mannen i ansiktet.

– Jag kastades ut ur bilen och han skrek och hotade mig. När jag låg där på asfalten visste jag att det var allvar. Jag orkade inte mer.

Hon rusade hem och skakade av ångest hela natten. Dagen därpå sjukskrev hon sig från skolan.

Louise skrev ett öppet brev till sina sexköpare

– Jag ville bara vara ensam och inte ha kontakt med enda män­niska. Det var precis att jag orkade med studierna under det sista året på gymnasiet. Jag var helt slut och hade liksom tappat lusten att leva.

Föräldrarna undrade varför Tina inte var ute och roade sig längre eller satt vid datorn. Hon hade inga bra svar. Hon ville bara vara i fred. Och de dyra kläderna och sminket hon köpt låste hon in i sin garderob så att föräldrarna inte skulle tro att hon hade stulit dem.

– Jag försökte boka sexmöten med fasta kunder igen, men kunde inte mer. Min kropp sa ifrån på något konstigt sätt, berättar Tina.

Pluggar på universitet

Hon kände att hon behövde hjälp med att ta sig ur sin situation och kontaktade RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning. De tipsade om en psykolog som Tina kunde prata med.

– Jag kände mig trygg med henne, för jag visste att det jag berättade stannade mellan oss. Jag kunde berätta om alla mina känslor, om hur fruktansvärt mycket jag hatade min kropp och hur äcklad jag kände mig.

Gradvis fick Tina hjälp med att hitta olika strategier för att få bukt med sin ångest. Psykologsamtalen gjorde att hon lättare kunde acceptera det som hänt och orka gå vidare.

Efter sju månaders terapi kände hon sig starkare. Studenten närmade sig och hon såg fram emot att få ta examen.

Louise var bara 14 år när hon började sälja sex

– Det kändes som att jag hade en framtid trots allt, säger hon och ler för första gången under intervjun.

I dag pluggar Tina till civil­ingenjör vid universitetet. Hon har fått ett extraknäck på en hamburgerkedja och får på så sätt ihop lite slantar.

– Jag mår äntligen bra igen och har fått perspektiv på tillvaron, säger hon.

Ibland pratas det på hennes studentboende om att studenter utför sexuella tjänster för pengar. Tina har hört talas om både äldre och yngre män och kvinnor som prostituerar sig. Hon vill skrika rakt ut hur farligt och dumt det är, men skäms och vill inte att någon ska känna till hennes förflutna.

Trots oron för att få sin identitet avslöjad vill hon återge sin berättelse i hopp om att kunna hjälpa andra.

– Det är inte värt pengarna. Om det vill sig riktigt illa kan man bli våldtagen, misshandlad eller till och med dödad.

Hon vill också visa att det går att ta sig ur prostitution och att det inte innebär att man hatar män. De är också offer på sätt och vis, anser Tina.

I dag längtar hon efter ett se­riöst förhållande och drömmer om att bilda familj när tiden är mogen.

– Jag har haft tur och känner stor tacksamhet över att ha fått en andra chans.

Text: Therése Weber Cedergren

Min väninna blev min hallick – när jag var 14 år