Ugnens självrengöring dödade Evas 4 undulater – nu vill hon varna andra

Till vänster, Eva Wilhelmsson, till höger fyra undulater.

Eva med två av sina djur. Undulaterna till höger är andra än de som är omskrivna i artikeln.

Foto: Privat och Nora Lorek/TT.

Eva Wilhelmsson följde pyrolys-ugnens uppmaning att starta rengöringsprogrammet. En halvtimme senare var hennes fyra undulater döda. Nu vill hon sprida varningen till andra.

Det var en torsdag i slutet av september som Eva Wilhelmsson i Åmotfors skulle åka och handla med sin man. Innan dess startade hon sjävrengöringsprogrammet på pyrolys-ugnen från Ikea. Något som hon inte tidigare hade gjort. Men den högteknologiska ugnen berättade via displayen att det var dags.

Programmet tar flera timmar och innebär att ugnen värms upp till 500 grader. Sedan kan man bara torka ur matresterna.

Möttes av en mardröm

När hon kom tillbaka hördes inte det vanliga kvittret från undulaterna. Ugnen hade spridit en gas som är farlig för småfåglar.

I botten av buren låg tre av dem – Vivvi, Kaj och Bubis – utan att röra sig. Den fjärde – Kajsa – kippade efter luft. Eva greps först av panik men ropade sedan efter sin man.

Efteråt försökte hon blåsa liv i sin undulat men utan framgång. Kajsa dog i hennes hand.

6 saker att undvika när du matar småfåglar

Med stor sorg placerade hon fåglarna bred varandra i en skokartong som hade dekorerats med halm och rosa blommor.

Sedan begravde hon sina fåglar i trädgården.

Fått stor uppmärksamhet

Händelsen har uppmärksammats av bland annat Värmlands folkblad, Expressen och Aftonbladet. Eva säger till tidningarna att hon tror att hennes nymfparakit Coco inte hade klarat sig om paret hade återvänt senare.

– Hon tittar sig omkring och undrar vart alla hennes kompisar har tagit vägen i den här buren, sa Eva till Expressen i slutet av oktober år 2021.

Pyrolys-ugnen hade köpts på Ikea. Det medföljde en manual som Eva och hennes man läste efteråt. I den finns en liten text, på sida 42, att reptiler och småfåglar kan vara extremt känsliga för rengöringen.

– Det borde stå tydligare i häftet och på ugnens display när den ska rengöras. ”Avlägsna husdjur”, borde det stå, berättade Eva till Aftonbladet

Vid varningstriangeln står det endast att det finns risk för personskador, brand eller skador på produkten, berättar Eva som kontaktade Ikea efter olyckan.

Papegojan Sune charmar hela internet – gapar om städning

Eva har också skrivit ett öppet inlägg på sin facebook-sida om händelsen. Hon önskar att fler ska få veta faran med pyrolys-ugnars självrengöringsprogram. Hennes inlägg har fått stor spridning med flera tusen delningar.

Allas.se har också varit i kontakt med Eva Wilhelmsson. Hon säger att hon tipsade Ikea om ett förslag om en varning på ugnens display. Hennes idé är att en text ska dyka upp innan rengöringsprogrammet drar igång.

– Men det var inget som var intressant för dem. Det räckte med det som fanns i deras lilla text. Riktigt dåligt, tycker jag.

Så svarar Ikea

Expressen har fått en kommentar från Cecilia Frank, presskontakt på Ikea. Hon beklagade händelsen men lyfte också att det redan står i manualen att man måste ta bort husdjur och särskilt fåglar under användningen av rengöringsprogrammet. Ikea har tittat på olika förbättringar, men dessa är inte bara positiva.

– Det är naturligtvis en väldigt sorglig händelse. Men sedan är det också svårt om man tar över ett kök eller flyttar in i en bostad där det redan finns en sådan här ugn. Om vi hade förtydligat det på själva förpackningen eller på ett klistermärke som kanske trillar av, så hade det då inte heller blivit tydligare, sa hon till kvällstidningen i slutet av oktober.

– Även om det här är en sorglig händelse så är det viktigt att ta tillvara på den här erfarenheten och sprida kunskap om pyrolysfunktioner, de är ju inte bara kopplade till Ikea, säger Cecilia Frank.

Fåtal inkomna klagomål

Vi frågade Konsumentverket om antalet klagomål som myndigheten mottagit gällande pyrolys-ugnar.

– Detta är ingenting som sticker ut i statistiken. Såvitt vi kan se handlar det, möjligen, om någon enstaka anmälan. Dessutom omfattar Konsumentverkets tillsynsansvar inte skador på djur, utan bara risker för människor, berättar Christina Celsing, kommunikatör på Konsumentverket.

Avstår rengöringsprogrammet

Framöver kommer Eva inte använda sig av rengöringsprogrammet. Hon vill inte heller att det ska hända någon annan.

– Tragiskt om andra skulle vara med om detta. Dessa ugnar finns ju inte precis i var mans ägo ännu så många vet inte hur farliga dom är, säger Eva Wilhelmsson.

Nedan kan du läsa en intervju med en veterinär om vad du ska tänka på innan du startar ugnens självrengöringsprogram – i synnerhet om du har fåglar.

Tänk på detta innan du kör ugnens självrengöringsprogram – särskilt om du har fåglar

Se också: Så hanterar du trauma efter en olycka